Shushon 2018 – повече модели и по-добри!

За българските вълнени чорапи вече сме писали неведнъж, включително и подробно ревю на повечето модели от първото поколение, така че няма да повтарям всичко отново. Това, което е важно да знаете, е че след повече от една година успешно присъствие на пазара, марката Shushon навлиза в 2018 г. с нови продукти и с второ поколение на много от първоначалните модели, в които са направени някои важни подобрения.

Преди да хвърлим поглед към конкретните продукти, нека отбележа още нещо – при Shushon нещата не са разделени на моделни години, т.е. промените се случват по всяко време и винаги, когато създателите на продуктите намерят причина и вариант за подобрение. В този смисъл някои от новите модели се появиха още през 2017 г., други бяха лансирани съвсем наскоро, а трети са в „междинен“ стадий, т.е. в тях има промени, но без да са доведени до второ поколение на модела.

Descender

Всъщност ще започнем представянето именно с такъв „междинен“ пример, защото това е колоездачният модел Descender. Като общ външен вид и конструкция той остава почти идентичен с това, което познаваме от самото начало на компанията. Има обаче и едно важно подобрение, което засяга петите и пръстите – тези зони вече са оплетени само от полиамидни влакна, които са много здрави. Както може би сте прочели или дори изпробвали лично, една от малкото забележки към първото поколение чорапи Shushon бе именно това, че в някои случаи най-натоварените зони се протриват и прокъсват по-лесно от очакваното. Производителят е отчел тези оплаквания и е заздравил контактните зони чрез използване изцяло на полиамидни влакна (а не смес от вълна и акрил, вплетени около полиамидна мрежа, както беше досега). Можем също така да ви кажем, че наред с това „междинно издание“, вече се подготвя и Descender II, при който наред със заздравяването ще има и нов дизайн. 

Hiker II и Athlete II

Както показва името им, тези два модела вече са представени в своето второ поколение. Първият е предназначен за пешеходен туризъм, а вторият е универсален (за спорт и активен начин на живот), но от опит мога да кажа, че няма никакъв проблем да ги използвате и за колоездене. Новият дизайн на Athlete II е по-ярък – с цветни панели от полиамидни влакна при петите и пръстите, докато при Hiker II тези зони са тъмни.

Новите чорапи имат доста по-различен състав от първото поколение. При него нишки от вълна мерино, акрил и полиамид бяха вплетени общо в някои или всички части на чорапите. Сега конструкцията е по-различна – вече стана дума, че пръстите и петите са изцяло от полиамидни влакна, за да са максимално здрави и издръжливи (а за още по-добър резултат при някои модели е използвана и една допълнителна технология, включваща и вълнени нишки откъм кожата за повече мекота и комфорт), а останалата част от чорапите е изцяло от вълна мерино, при това Shushon вече използват още по-качествена вълна (ExtraFine Merino), която е по-фина, по-мека и по-скъпа. По този начин при новите чорапи големите зони са 100% вълнени. Тъй като обаче при тях плетката е по-рядка, докато натоварените контактни зони, макар и по-малки като площ, са изтъкани по-гъсто и дебело, в крайна сметка съотношението мерино/полиамид и при двата модела е близко до 50/50 (точните стойности са отбелязани на опаковките). На практика обаче по-голямата част от чорапите (като площ) е изцяло вълнена и то от по-качествено мерино спрямо първото поколение.

Snowflake II

Зимата може и да е към края си, но това не означава, че е късно да подарите на някой скиор или бордист тези топли вълнени чорапи с висок конч (дължина до коляното), предназначени специално за зимни спортове. Впрочем много хора биха ги ползвали и за туризъм, например ако искат повече топлина на прасците или ако не обичат ластици в по-ниската част на крака.

И тук е приложена новата конструкция със 100% мерино (ExtraFine) в основните части и 100% полиамид в зоните, подложени на износване и протриване. Заради голямата дължина на чорапите обаче, тук процентът чиста вълна (като част от общия състав) достига 59%.

Второто поколение на Snowflake има и нов дизайн.

Добрата новина при всички познати модели е, че макар и подобрени, цените им остават непроменени. Това означава по-конкретно:
Descender – 28.90 лв.
Hiker II – 24.90 лв.
Athlete II – 19.90 лв.
Snowflake II – 32.90 лв.

Реклама

Нека да е лято!

Още през 2017 г. Shushon представиха два нови модела, предназначени за летния сезон (но подходящи и за по-топлите пролетни и есенни дни, разбира се). Те също са вълнени, но с много по-тънка и проветрива плетка, така че да доставят предимствата на мериното, но съобразени с по-високите температури. По този начин българският производител вече разполага с колекция, която покрива абсолютно всички сезони и условия.

Имената на двата нови модела са Escape (къси чорапи с ластик над глезена) и Stealthy (чорапи със съвсем къс конч и ластик около самия глезен, т.е. тип „терлик“). И двата продукта са част от серията Active, което показва, че не са ограничени само до един спорт, а са подходящи за най-различни активности – ежедневно носене в града, колоездене, бягане, летен пешеходен туризъм (с ниски обувки) и т.н.

Всъщност именно тези два модела получиха първи новата конструкция със заздравени контактни зони от полиамид и изцяло вълнен плат в останалите части. Тук мериното е тънко и изтъкано в проветрива плетка, така че краката да дишат безпроблемно. В същото време антибактериалните свойства на вълната не задържат неприятни миризми (за разлика от синтетичните тъкани), а бързото съхнене и това, че вълната продължава да топли дори и когато е мокра, гарантират значително по-голям комфорт при интензивна употреба, в сравнение с памучни чорапи.

Освен всичко друго, летните модели са и с достъпна цена (като се има предвид, че все пак са чорапи от висок клас) – Escape струва 9.90 лв., а Stealthy 8.90 лв.

Нека да е яко!

Друга новост при Shushon са продуктите, които не са с толкова специализирана, спортна насоченост, а по-скоро са модни и/или ежедневни, наблягат на дизайна и в същото време носят и допълнителна функционалност.

На първо място в тази група можем да споменем кърпите за глава тип бандана. Ако сте ползвали такъв продукт, знаете колко функции може да му измисли човек – кърпа, шапка, шал, маска за лицето и какво ли още не. Всички бандани на Shushon са със състав 50% вълна мерино и са плътни, меки и леки. Размерите им са 25х50 см – по мои наблюдения са малко по-големи от обичайното, което вероятно дава още повече възможности при употребата им. Предлагат се с няколко графични дизайна, предимно смели и шарени – можете да ги разгледате тук: https://shushon.com/product-category/bandana/.

В тази категория продукти аз бих поставил и чорапите Sheepy. Това са дълги чорапи (до под коляното), чиито състав включва 70% мерино. Характерно за Sheepy, освен забавния дизайн, който дава името им, е това, че са с много висока резолюция на плетката. Това ще рече, че са изтъкани много фино и гъсто, което ги прави едновременно тънки, меки, проветриви в по-топло време, но и топлещи в студено (или поне по-топлещи, отколкото бихте очаквали от толкова тънък плат). Могат да се ползват за ски, за града и (може би най-вече) като моден аксесоар. Цената им е 22.90 лв.

Можете да закупите вашите чорапи Shushon както от сайта на производителя, така и във все повече магазини.

https://shushon.com/


В тази статия са използвани т.нар. affiliate links като част партньорската програма между МТБ-БГ и Shushon. Вижте повече за нея тук: https://mtb-bg.com/2022/12/17/shushon-partnership.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>