Педали Look X-Track EN Rage Plus

Ако следите редовно МТБ-БГ, може би ще си спомните да ви е минавала пред очите статията от края на 2017 г. за новите педали X-Track на френския производител Look. По време на нейното публикуване обаче представеният тук АМ/ендуро модел X-Track EN Rage Plus все още не бе влязъл в производство и е споменат само като прототип. Година по-късно той не само е на пазара, но вече мога да се похваля и с няколко месеца каране зад гърба си, така че ще споделя впечатленията, които съм натрупал.

Продукт: Педали Look X-Track EN Rage Plus
Размер:
Тегло: 450 грама (чифт педали без скобите)
Цена: 219 лв.
Продължителност на ползването: 5 месеца / 350км
Други модификации на модела/продукта: В каталога на Look има и модел X-Track EN Rage (без Plus), който е с малко по-тясна платформа и малко по-лек. Тестваният тук модел се предлага и в черен цвят.

Първата реакция на повечето хора, когато виждаха педалите отдалеч, беше нещо от сорта „Това да не са новите XT или XTR?“. Факт е, че като общ изглед ендуро педалите на Look наподобяват не само тези известни и познати на мнозина модели на Shimano, но и продукти на още поне един-двама производители. И това е съвсем логично, защото когато се преследва една и съща цел – повече стабилност при спускане и запазване на поносимо тегло – е нормално да се прибягва до сходен дизайн, защото педалите не са компоненти, при които може да се експериментира твърде много с формата, без да се засегне функцията. Като цена X-Track EN Rage Plus попадат между споменатите конкуренти, но по-близо до XTR, т.е. тези педали категорично са позиционирани във високия клас, където и очакванията са най-високи.

За жалост аз не съм карал нито Shimano XT, нито XTR. Всъщност не мога да кажа, че имам голям опит със закопчаващите се педали, тъй като връщайки лентата назад, в рамките на повече от десетилетие съм пробвал всичко на всичко три такива продукта: първите ми педали с автомати бяха VP-133, навремето модел за спускане, защото държах да имам допълнителна платформа около механизма; след това 7-8 години карах с Crank Brothers Candy C (общо два чифта „износих“ до счупване), които бяха по-скоро ХС/АМ педали с ниско тегло, но с малка платформа за допълнителна опора на обувките; а от няколко години насам съм с модела Shimano PD-M424, които са достъпни като цена АМ/ендуро/DH педали. Причината да съм натрупал толкова малко опит е, че поне през половината време не карам с автомати, а с платформени педали. В общия случай за АМ/ендуро велосипеди с двойно окачване винаги предпочитам да съм с платформи, докато на твърдаците монтирам автоматите. И затова закопчаващите се педали са ми по-скоро допълнителен чифт, а не основен. Та защо направих всички тези уточнения? Защото колкото и да ми се иска, не мога да сравня X-Track EN Rage Plus с неговите преки конкуренти, а само с това, което съм карал, но то е било различно или като предназначение, или като ценови клас.

Обща характеристика

Look са добре позната марка, но у нас като че ли най-вече при шосейното колоездене. И наистина, там компанията има най-големи традиции, включително е и създател на първите изобщо педали със закопчаване по време, когато планинското колоездене едва е прохождало. През последните години МТБ педалите на френската компания използваха механизъм на Time, различен от патентования тогава SPD на Shimano. С отпадането на патентната защита на SPD обаче Look решиха, че е време за пълно обновление на продуктите и преминаха към SPD съвместими скоби и „закопчалки“. Много може да се спори дали една или друга система за автомати е по-добра, но е безспорен факт, че тази на Shimano е най-широко разпространена и може би точно затова Look се пренасочиха към нея.

X-Track EN Rage Plus са представители именно на това ново поколение педали в колекцията на Look, където има и още един подобен модел, само че без добавката Plus в името. Разликата е в широчината на платформата – при Plus тя е по-голяма (67 мм), което увеличава контактната площ с крака (до 664 мм2) и дава още повече опора.

Както се вижда от снимките, при X-Track EN Rage Plus около автомата има ясно очертана платформа, изкована от алуминиева сплав, с допълнителни елементи като двата сменяеми шипа отпред и релефния щрих в зоните около оста, които осигуряват допълнително сцепление с обувката. Шиповете служат и като ориентир кой педал е ляв/десен, т.е. като знаете че те са отпред, лесно ще изберете от коя страна да монтирате съответния педал. Монтажът/демонтажът се извършва с шестогран 8 мм, което позволява да ги затегнете доста силно, макар че аз никога не прекалявам, за да може все пак при нужда и да ги развия.

Разбира се, автоматът е регулируем, т.е. можете да натягате или отпускате пружината за по-трудно или по-лесно откопчаване, а т.нар. ъгъл на плаване (float), т.е. възможността за свободно движение/извъртане на стъпалото, е +/- 6°.

В сайта на Look пише, че за X-Track EN Rage Plus се предлагат два вида скоби (парчета) – стандартните откопчават само настрани, а тези с улеснено откопчаване могат и в посока настрани и нагоре. Не зная включените в комплекта скоби от кой вид са, но предполагам, че са стандартните. Педалите са съвместими и със скоби на Shimano, както и с всички други SPD скоби на пазара.

Производителят твърди, че е обърнал специално внимание и на хром-молибденовата ос и лагероването, както и на добрата защита на вътрешността на педала, за да не проникват вода, прах и други замърсители.

Теглото напълно отговаря на посоченото от производителя, а скобите добавят още 50 грама (по информация от Look, тъй като не се сетих да ги измеря преди монтирането).

Реклама

Впечатления при каране

Ще започна с откопчаването, тъй като тук мога да споделя опит с три вида скоби. Първите карания ги направих с multu release скоби на Shimano, т.е. такива, които позволяват по-лесно освобождаване в повече от една посока. Причината да започна с тях е тривиална – такива бяха монтирани на обувките ми, което пък води до уточнението, че не бяха чисто нови, а вече поочукани и поизпилени тук-там. Може би заради това тези скоби стояха най-хлабаво в автоматите и се откопчаваха най-лесно – дори се наложи да натегна пружините, защото иначе краката ми откопчаваха при по-агресивно завиване или дърпане. Като цяло останах доволен от комбинацията.

След това при 1-2 карания пробвах с други обувки, на които бяха монтирани single release скоби на Shimano. С тях нещата не бяха добре – освобождаването от педала съвсем не беше толкова гладко, налагаше се да приложа повече сила с крака и да отпусна пружините на автомата, че даже и да капна малко масълце.

Накрая намерих време да монтирам и оригиналните скоби на Look. Дали защото са разработени конкретно за техния механизъм, или просто защото бяха нови, но с тях педалите ми харесаха най-много. От една страна, контактът между скобата и автоматите бе доста плътен, така че върнах натягането на пружините до средна (неутрална позиция), без да страдам от нежелано откопчаване. От друга страна, освобождаването на крака бе лесно и гладко – може би не толкова лесно, колкото при първите скоби (multi release на Shimano), но напълно безпроблемно и без замисляне. За съжаление не съм карал педалите достатъчно дълго, за да споделя дали нещата се променят с износване на скобите и кога настъпва то, но като нови имат много приятно усещане и осигуряват перфектен баланс между контакт с педала и лекота на откопчаване.

Не мога да споделя категорични впечатления и от представянето им в кал – не защото не ме валяха порои, докато карах с тях, а защото ме хващаха предимно на по-песъчливи почви, които не образуват лепкава и гъста кал, така че нямах никакви проблеми със закопчаване и откопчаване, но предполагам, че при по-глинеста кал скобите в обувките и механизмът на педалите може и да се задръстят.

Както вече споменах, обикновено предпочитам да карам велосипедите със задно окачване с платформени педали. Заради тестването на X-Track EN Rage Plus направих изключение и още при едно от първите карания за сезона, при това по техничните пътеки над Варвара, се закопчах към личния си АМ велосипед и го пуснах надолу по трудните терени. Резултатът беше добър от гледна точка на пробата и не толкова добър от гледна точка на моето каране. 🙂 Иначе казано, докато свикна, че съм закопчан, доста пъти се откопчавах и подпирах с крак, особено на първата пътека, която бе особено спъната и трудна на места. Това ми даде възможност още при първото спускане да изпитам неколкократно платформата, т.е. да тръгвам незакопчан поне с единия от двата крака , и мога да кажа, че наличието и площта ѝ определено ми помогнаха доста. Това се потвърди и при следващи карания. Няма как да погледна под обувките си, докато карам, но предполагам, че двата шипа отпред имат сериозна заслуга за това, наред със самата форма и площ на платформата. Така че ако на човек му се наложи да стъпи на педалите незакопчан, X-Track EN Rage Plus дават възможност за това, макар че в общия случай улучвах лесно автомата и закопчавах бързо дори в трудни ситуации.

И все пак платформата при такива педали има друга роля – да осигури повече стабилност на ходилото при каране по силно пресечен терен. И в това отношение голямата площ на педалите е ясно осезаема. Карах ги с три модела обувки, доста различни като тип, но и в трите случая педалите си пасваха добре с тях.

Не съм ги карал достатъчно дълго, за да давам оценка за издръжливостта на лагерите, макар че ги карах няколко пъти в лоши условия като проливен дъжд или обилен прахоляк. Засега оста продължава да се върти леко и „мазно“, но и достатъчно стегнато (т.е. никой от двата педала не прави свободни обороти при опит да ги завъртите с ръка), което говори за добро състояние на лагерите. Въпреки обичайните срещи с камъни по пътеките, платформите и закопчаващите механизми също са с добър вид и без сериозни щети.

Заключение

Може би не съм най-взискателният потребител по отношение на педалите с автомати, но не се сещам за нищо, от което да имам нужда и да липсва при Look X-Track EN Rage Plus. Красива външност? Да. Надеждна и издръжлива конструкция? Засега е такава. Ниско тегло? Тук всеки може да е с различни разбирания и е факт, че X-Track EN Rage Plus не са най-леките АМ/ендуро педали на пазара, но предвид добрата платформа за мен теглото им е съвсем приемливо. Но най-важно си остава това, че тези педали на Look осигуряват добра опора при каране, достатъчна свобода на ходилото при завиване и педалиране и добро закопчаване и откопчаване, като в това отношение скобите имат голямо значение (на мен с оригиналните ми хареса най-много).  Определено са най-добрите, които аз съм карал, но са и най-скъпите, така че тази зависимост изглежда логична.

+

Платформата е голяма и осигурява добра опора за крака и добро сцепление с подметките (пробвано с три различни чифта обувки!).

Look са постигнали отличен баланс между лекота на закопчаване и откопчаване, свобода на ходилото и достатъчно стегнато усещане с оригиналните скоби (т.е. да не се усеща „хлопане“ между крака и педала).

За контакти:
https://dragzone.bg/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>