Една година с чорапите Shushon

Текст и снимки: Любомир Ботушаров

Преди около година Лукан Червенков ме зарадва с новината, че заедно със свои партньори слага началото на нова българска марка Shushon®, която прави висококачествени вълнени чорапи за различни активности сред природата (колоездене, туризъм, зимни спортове), пък и за ежедневно носене. За да се убедя лично в качествата на продуктите, той ми предостави за проба четири чифта – два колоездачни (модел Descender в син и зелен цвят), един туристически (модел Hiker в червен цвят) и един универсален (модел Athlete в жълт цвят). Оттогава тези четири чифта се превърнаха в най-често носените от мен чорапи и вече мога да споделя за тях немалко впечатления от дълга употреба във всякакви условия.

Продукт:Вълнени чорапи Shushon® Descender/Hiker/Athlete
Размер:№42-44
Продължителност на ползването:12 месеца
Други модификации на модела/продукта:Всеки от моделите се предлага в четири цвята и четири размера.

Тъй като трите модела имат немалко общи детайли и характеристики и тъй като ползвах всеки от тях по всякакви поводи, без да се придържам стриктно към тясното им предназначение (все пак става дума за чорапи, а не за инструменти!), ще структурирам статията по следния начин – първо ще можете да разгледате описание на всеки от моделите, за което ползвах основно информацията от сайта на производителя, а след това ще ви представя общо впечатленията си и за трите модела, събрани най-вече чрез каране на велосипед с тях, но също и чрез пешеходен туризъм, снимане по трасетата и дори ползване в града.

Shushon® Descender

9 зони (описани подробно на схемата) и асиметричен дизайн (ляв и десен).

Състав: 44% Мерино вълна, 44% акрил, 12% полиамид.

Дължина – до прасеца.

Тегло – 53 грама.

Цена – 28.90 лв.

Shushon® Hiker

7 зони (описани подробно на схемата).

Състав: 44% Мерино вълна, 44% акрил, 12% полиамид.

Дължина – до прасеца.

Тегло – 44 грама.

Цена – 24.90 лв.

Shushon® Athlete

6 зони (описани подробно на схемата).

Състав: 44% Мерино вълна, 44% акрил, 12% полиамид.

Дължина – над глезена.

Тегло – 54 грама.

Цена – 19.90 лв.

Реклама

Впечатления при ползване

Най-голямата ми дилема бе свързана с това кой номер ще е подходящ за мен. В зависимост от марката и модела обувки, нося от 41 до 43 номер, а пък Shushon® имат съответно 39-41 и 42-44, така че не бях сигурен дали да взема по-големия или по-малкия и все още не съм! В крайна сметка с Лукан решихме да бъде по-голямата номерация, като той предположи, че може би леко ще се свият при първото или второто пране. Когато ги сложих на краката си, чорапите никъде не ми стягаха, но не бяха и съвсем отпуснати, т.е. не ми бяха големи. Единствено при пръстите може би бяха с една идея по-дълги, което всъщност бе добре дошло за моите стърчащи палци, с които ще ви занимавам и малко по-надолу в статията. Макар че като усещане и външно изглеждала леко широки, това бе по-скоро измамно възприятие заради меката и сравнително дебела вълна – в действителност чорапите прилепваха добре към крака ми, ластиците бяха идеални и нито ми стягаха, нито позволяваха на чорапите да се смъкват. При обуване на обувки (както ниски, така и високи) нямаше набръчкване или нещо друго, което да свидетелства за хлабавост. В крайна сметка никой от четирите чифта не се сви при пране, но и никой не се разтегна от носене, така че дори сега, година по-късно, те все още стоят на краката ми по същия начин, както в началото. Все още мисля, че и по-малкият номер щеше да ми стане – за случаи като моя бих препоръчал да избирате според това дали предпочитате да ги усещате по-стегнати или по-отпуснати. Аз съм доволен, че взех по-отпуснати.

И трите пробвани от мен модела на Shushon® са с еднаква дебелина. Бих ги определил като сравнително дебели, но не прекалено плътни, което ги прави едновременно топлещи и добре дишащи. Като казвам „дебели“, все пак не си представяйте нищо подобно на бабините вълнени чорапи. С Shushon-ите без проблеми и усилия обувах всички обувки, които ми се е налагало, т.е. не съм изпитал заради чорапите никакво стягане или притискане, но при по-тесните обувки (най-вече едни от колоездачните) се усещаше, че тези вълнени чорапи ги уплътняват повече, отколкото тънките летни колоездачни чифтове. Виждал съм и съм пробвал както по-тънки и ефирни чорапи от мерино, така и по-дебели и по-плътни. В този смисъл за мен лично Shushon® са уцелили много добре тези характеристики, поне когато говорим за всесезонна употреба.

Този въпрос, разбира се, е свързан и с това колко топлят, но и колко се проветряват. Първо имах възможността да си отговоря на въпроса за топленето, тъй като зимата на 2016-2017 г. се случи една от най-студените, които си спомням. Това ми „помогна“ да ползвам чорапите на Shushon® почти всекидневно – двата колоездачни чифта задължително идваха с мен при всяко зимно каране, докато двата други модела изпълняваха редовна служба в градски условия и при пешеходни разходки в планината, защото при средна температура през януари 2017 г. минус пет градуса, рядко слагах на краката си памучни чорапи. Благодарение на тази върла зима бързо и лесно се уверих, че Shushon® топлят достатъчно, особено ако човек се движи. Дори и да стоите на едно място, ако сте с подходящи обувки, можете да разчитате на приятно и топло усещане в краката. Единствените 2-3 случая (за цялата година), в които усетих студ въпреки вълнените чорапи, бяха при отразяване на състезания в много студени дни, тъй като тогава се налагаше дълго време да стоя на едно място, а краката ми бяха контактната точка със студената земя или сняг, без да се движат много-много – в тези ситуации имаше моменти, в които ми ставаше студено, но щом се раздвижех малко, нещата се оправяха.

Хубавото обаче е, че Shushon® далеч не са продукт само за зимата – тъкмо обратното. Ще си позволя още няколко реални примера от другите сезони, в които чорапите продължаваха да ми вършат чудесна работа. През пролетта продължих да ги ползвам доста често, чак докато температурите трайно се вдигнаха над 20 градуса. При ранен старт на каранията, когато температурите са още ниски, нямаше нищо по-хубаво от това краката ми да са топли и да се чувстват меко и комфортно. Дори при покачване на температурата през деня обаче, чорапите не ме запарваха много повече от обикновените, т.е. в никакъв случай не мога да говоря за дискомфорт, дори и в топлата част на деня. През лятото Shushon-ите също влязоха в употреба – няколко пъти ги ползвах като „лагерни чорапи“, т.е. обувах ги в хладните планински вечери край палатката. Смея също така да твърдя, че в състезанието Home Mountain Enduro 2017 единият от чифтовете Descender буквално спаси краката ми от измръзване – условията бяха меко казано сурови, в трети и четвърти етап краката ми бяха толкова мокри, колкото биха били след газене в река (то карането там си беше в общи линии точно такова!), но въпреки това бяха и една от малкото части на тялото ми, които не бяха премръзнали. Сега, с настъпването на есента, отново започнах все по-често да посягам към Shushon-ите, особено ако карането започва от сутринта. С наближаването на зимата единият чифт ще заеме трайно място в раницата ми като резервен – за случаите, в които чорапите на краката ми се окажат мокри или недостатъчно топли.

Едно от „магическите“ качества на вълната е, че има естествени антибактериални свойства и поради това не се вмирисва, или поне не го прави трайно. Мога да го потвърдя и за чорапите на Shushon® – дори и в някои по-спарващи и топли дни, когато прихващаха лек аромат от обувките или от ходилата ми, вълнените чорапи на българския производител се връщаха към неутралното си (немиришещо) състояние 1-2 часа на въздух, т.е. още преди да посетят пералнята. Като се има предвид, че в състава им освен мерино, има и изкуствена вълна (акрил), това е добра новина. С оглед на експеримента дори пробвах да ги нося без пране 2-3 пъти подред и да, това е възможно и комфортно, макар че в 21 век няма нужда да стигаме чак дотам, нали? И все пак – за хората, които правят многодневни преходи и преценяват за тях всеки грам от екипировката си, това качество на вълнените чорапи може да е незаменимо. Иначе няма никакъв проблем да перете Shushon-ите след всяко носене – както казах, никой от четирите чифта не се сви и не е променил качествата си за една година, в която са били прани незнайно колко пъти (но над 10 за всеки от тях, със сигурност).

За мен не само беше интересно да разбера колко здрави и издръжливи са Shushon-ите, но и така се получи заради проточилата се във времето проба. След първите няколко носения при върха на палеца започнах да забелязвам обезпокояващо изтъняване, т.е. пръстите ми сякаш се опитваха да пробият дупка в тази област. Това за мен не е изненада, защото природата ме е дарила с ходила, на които палците стърчат с поне 1 см пред останалите пръсти. Това определено се явява предизвикателство за много от чорапите, които ползвам, защото в тази област се опъват повече и рано или късно цъфва някоя дупка. Опасявах се, че такава ще е съдбата и на тези вълнени чорапи. Оказа се обаче, че конструкцията на Shushon® е доста по-здрава от очакваното. Ако погледнете отново състава им, присъствието на полиамидните и акрилни влакна става доста важно, защото се оказа, че палците на краката ми са успели да отместят или изтънят преждата, но не успяха да се справят с полиамидните влакна, така че от няколко месеца нося тези прозиращи на палците чорапи, но до момента така и не са се скъсали. Все пак смятам, че хора с „по-стандартна“ форма на пръстите не биха имали изобщо такъв проблем.

Заключение

Препоръчвам ви просто да си купите (поне) един чифт чорапи Shushon®. Не само защото са български, а най-вече защото са добри! Особено подходящи са при активни занимания, т.е. включващи движение. Това е така, защото чорапите не са възможно най-дебелите и плътните (каквито биха били необходими например, ако сте продавач на площад „Славейков“ в студен януарски ден), но в никакъв случай не са и тънки, така че топлят добре, но се и проветряват добре. За мен това се оказаха истински всесезонни продукти с много универсално приложение – от каране на колело през ходене пеша и ползване в ежедневието през зимата. Ако обичате да задълбавате в детайлите, разгледайте пак схемите със зоните за всеки модел и ще видите колко мисъл и старание са вложени при проектирането и изработката им. За мен обаче по-важно беше какво усещат краката ми – топлина, мекота и липса на миризма. 🙂 Освен с всичко това, Shushon-ите в крайна сметка ме впечатлиха и със здравина – когато след първите 1-2 месеца носене се появиха изтъняванията на пръстите, бях притеснен, че ще трябва да ги кърпя или дори по-лошо, да ги бракувам, но минаха още няколко месеца и до никое от тези неща не се стигна – чорапите все още са здрави и без скъсване.

За контакти: 

https://shushon.com/

https://www.facebook.com/ShushonBrand/

Veloboost.bg


В тази статия са използвани т.нар. affiliate links като част партньорската програма между МТБ-БГ и Shushon. Вижте повече за нея тук: https://mtb-bg.com/2022/12/17/shushon-partnership.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>