Впечатления от няколко седалки PRO

Продължаваме с интересните ревюта на продукти от Shimano и техните допълнителни марки, написани от изявени любители на колоезденето. В следващите редове Людмил Лозов, когото редовните участници в ХС състезанията познават с прякора Лари, споделя своя опит с няколко от седалките на PRO.

Всеки по-запален велосипедист знае каква нелека задача е намирането на удобна за него седалка. За любителите на ХС дисциплините обаче бих казал, че тази задача е два пъти по-трудна, тъй като техните седалки трябва да са удобни както за дълги изкачвания и равнинни етапи, така и за технични спускания. Случи се така, че имах възможността да тествам няколко модела на PRO и се насочих към тази марка в избора си за седалка.

Впечатленията ми като клиент на марката Shimano са, че произвеждат качествени, работещи и достъпни продукти, без нищо излишно и крещящо. Тъй като PRO е марка на Shimano, се надявах тази концепция да е пренесена и в категорията им седалки, и очакванията ми се оправдаха. Моделите, които успях да тествам, са Condor, Turnix и Griffon. PRO предлагат почти всичките си модели във вариант с изцяло изрязан анатомичен канал в средата, или само повърхностен, както и в три различни широчини – 132 мм, 142 мм и 152 мм.

Първият модел, който тествах, беше Condor с изцяло изрязан канал. Condor е по-бюджетният модел и въпреки че като цяло ми беше удобна, реших да тествам и някои от по-леките модели. Освен това смятам, че изцяло изрязаният канал е чудесно решение, ако ти пасне добре, но е и още една предпоставка да си усложниш живота, търсейки идеалната седалка. Лично мое мнение е, че изрязания канал е по-подходящ за шосейни и по-спокойни карания, където позицията на тялото не се мени толкова често, но не е толкова добро решение за МТБ.

Реклама

Следващите две седалки, които пробвах, бяха Griffon, която PRO препоръчват за по-негъвкави колоездачи, и съответно Turnix за по-пластичните. И двете се оказаха доста удобни за мен и макар по стандартите на марката да минавам за гъвкав, аз се спрях на Griffon.

Моделът е от „по-правите“ седалки , които сме свикнали да наричаме „дъски“, но се оказа доста удобен при променяща се среда и позиция, докато Turnix е идеален, когато си наместен на точното място и трябва просто да въртиш педалите. 🙂

Освен споменатите вече спецификации на моделите, PRO предлагат и допълнителна серия на Griffon и Turnix, която са нарекли OFFROAD. Седалките от стандартната серия са почти идентични като OFFROAD моделите, но в тези за по-агресивно каране са добавени парчета от по-износоустойчив материал по краищата, против прокъсване при евентуални падания. Също така, различни (поне визуално) са и релсите, които може би са и по-устойчиви срещу корозия, тъй като мястото за захват към колчето е никелирано или поне полирано.

Друга разлика, която отбелязах, е една идея по-широкия нос на седалките в серията OFFROAD, което отново би трябвало да помага при честа смяна на позицията на тялото. Стандартните Griffon и Turnix пък са с няколко грама по-леки, така че маниаците на тема тегло може би биха ги предпочели и мисля, че едва ли ще усетят разлика в комфорта.

Ценовият диапазон на седалките PRO е горе-долу между 90-140 лв. при тегло между 200-250 грама, което си е едно доста добро съотношение. Визуално изглеждат добре – стабилни и семпли… или както вече казах – качествен и работещ продукт, без нищо крещящо.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>