Santa Cruz обнови ХС моделите Blur и Highball

Покрай силния отбор по спускане The Syndicate и множеството видеоклипове с АМ/ендуро моделите на Santa Cruz, човек би могъл да забрави, че компанията произвежда и винаги е произвеждала и някои от най-леките и наточени ХС велосипеди. Вярно е, че в тази дисциплина нямат толкова силна спортна програма и толкова настойчив маркетинг, но това не променя факта, че навремето моделът Blur бе един от първите, в които бе внедрено окачването VPP. Същата рамка винаги е била една от най-леките на пазара. Сега Santa Cruz ни напомня всичко това с новите поколения на два ХС велосипеда, които са нейният модерен поглед към този вид каране.

Blur

С 29-цолови колела, 100 мм ход на окачването и тегло на рамката 2030 грама, Blur не оставя съмнения относно предназначението си. Не забравям, разбира се, и окачването VPP, което повече от десетилетие върши отлична работа за Santa Cruz и техните клиенти.

Предназначението е едно нещо, реалните възможности обаче са друго и тук границите са доста по-размити. Да, Blur e типичен ХС байк, но Blur e и модерен ХС байк. Геометрията му предполага по-къса лапа, челният ъгъл е 69°, което в комбинация с големите колела позволява преодоляването на далеч по-технични терени от тези, които изникват в съзнанието, когато човек чуе 100 мм ход. Рамката е подготвена за регулируем кол и дори за монтиране на водач за веригата, а гумите могат да са с широчина до 2.4 инча (Plus размерите обаче няма да „влязат“), така че байкът може да се ползва и като добър приятел в приключенията, особено ако приоритет номер едно са ниското тегло, високата средна скорост и дългите разстояния.

Както и при повечето други модели на компанията, рамката се предлага в два варианта – C и СС. И в двата случая е изработена от въглеродни нишки, но при CC класът е по-висок, което позволява по-ниско тегло при същите якостни характеристики, но на съответната цена. Впрочем отделна рамка можете да закупите само от по-скъпия вид на цена 2999 долара. И рамката, и карбоновите капли Reserve, които също са производство на Santa Cruz, са покрити от доживотна гаранция.

Blur се предлага в пет различни окомплектовки с цени от 3699 до 8999 щатски долара. Въпросният топ-модел със скоростна система Sram XX1 Eagle тежи 9.94 кг.

Всички байкове, освен най-евтиният, включват двойно дистанционно заключване на окачването, което ще рече, че с една команда блокирате или отключвате едновременно и вилката, и задния амортисьор.

Реклама

Highball

Може да мислите за Highball като за „твърд“ вариант на Blur. Концепцията е същата, само че в очертанията на лек карбонов твърдак, отново във варианти C и СС. Santa Cruz не посочват изрично теглото на рамката, но твърдят, че тя е с около 200 грама по-лека от предишното поколение на модела. И макар че не ѝ липсват здравина и коравина, проектантите на компанията са се постарали да направят тази рамка колкото се може по-малко „твърда“.

Обърнете внимание на задния триъгълник и по-специално стойките на веригата, които се „включват“ към предния триъгълник на ниво под горната тръба. Това, наред с прецизното и умно използване на композитния материал, допринася за повече вертикална податливост на задницата, така че да осигурява по-голям комфорт по силно пресечени терени и/или при дълги маратонски карания.

Част от това уравнение е и седалковата тръба, която е за кол с диаметър 27.2 мм- рядко срещан в наши дни, особено при такъв клас велосипеди, но в случая Santa Cruz залагат на този размер, за да не вкоравяват конструкцията повече от необходимото и от присъщото на карбона. Рамката е съвместима с регулируем кол за седалка, включително и с вътрешно окабеляване, стига да намерите модел с този малък диаметър.

Както и останалите рамки на компанията, Highball запазва средното движение стандартно за касети с резба. Иначе във всяко друго отношение детайлите са в крак с модата – проходна Boost ос, вътрешен път за жилата и т.н. Модерна е, разбира се и геометрията, като тук тя е с една идея по-състезателна, отколкото при Blur.

Като ХС рамка, Highball е снабдена с цели три чифта отвори за използване на бидони или други аксесоари.

И този модел се предлага в пет разновидности, като най-евтината струва 2799 долара, а най-скъпата $7999. Ако искате да е Santa Cruz и да тежи 8.99 кг, това е сметката. Ако смятате, че можете за по-малко да постигнете същия или по-добър резултат, можете да започнете с гола рамка срещу 1899 долара.

https://www.santacruzbicycles.com/

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>