Rock Shox 2019: Lyrik, Yari, Pike, Revelation, Super Deluxe и др.

Първата статия за продуктите на Rock Shox през 2019 г. бе достатъчно интригуваща, защото много от вилките в средния и дори в началния клас ще бъдат подобрени и като дизайн, и като функционалност. Във високия клас новостите са не по-малко интересни и вече можем да ги представим на вниманието ви.


Rockshox LYRIK RC2

Ендуро трасетата стават все по-стръмни, дълги и коварни, така че дългоходовата еднокоронна вилка на Rock Shox е готова да отговори на тази тенденция. Впрочем аз лично не бих я определял само като ендуро продукт, защото с ход 180 мм тя напълно отговаря на нуждите и на много фрийрайдъри.

Първото, което ще привлече погледа ви, е новият червен цвят, който препраща директно към спомените за първите поколения Boxxer, макар че тук графиките са доста по-модерни. Това е само един от вариантите – другият остава черен с бели надписи, което в последните години е запазена стилистика на Rock Shox.

Най-съществената новост обаче е вътре и това е патронът Charger™ 2 RC2. Второто поколение на тази система за амортизация принципно запазва познатото устройството, но добавя повече настройки – можете независимо да регулирате забавянето при висока и ниска скорост на сгъване, както и при разгъване.

Партньор в работата на Charger™ 2 е и пневматичната пружина DebonAir™, която намалява триенето чрез всяка своя съставна част, за да подобри чувствителността към дребни неравности, цялостната работа на вилката и да намали умората в ръцете.

Не на последно място, макар че това засяга повече проектантите на велосипеди, новията Lyrik идва и във версии с по-малко изместване (fork offset), което има важно значение за геометрията на велосипеда.

Препоръчителната цена за Европа е 1109 евро, като първите доставки към магазините се очакват още през април 2018 г. 

Rockshox Yari RC

Определяна като по-евтин вариант на Lyrik, тази вилка ползва същото шаси с 35 мм горни тръби и същата въздушна пружина DebonAir™. Разликата е в системата за амортизация – тук патронът е от типа Motion Control™, но в най-усъвършенстваната му версия, при която масленият кръг за компресията е настроен да подражава работата на Charger™ (но външно можете да променяте само забавянето при нискоскоростно сгъване), а при разгъването е използвана технологията Rapid Recovery™.

Цената на Yari е €779.

Rockshox PIKE RCT3

Промените не са подминали и модела Pike, който можем смело да наречем най-успешната вилка на Rock Shox за последните 10 години. За да гарантират доминацията му на пазара, Rock Shox са подложили Pike на диета за отслабване и са го снабдили с новия патрон Charger™ 2, само че тук е във вариант RCT3, т.е. с предварително настроени степени на компресията и с възможности за дистанционно командване от кормилото.

Пружината DebonAir™ също намира място сред подобренията, а конструктивно новият Pike вече ще се предлага само във вариант Boost, което му осигурява съвместимост с гуми до 2.8″ широчина.

Цената, в зависимост от конкретния вариант, варира между  979 и 1049 евро. 

Rockshox Revelation RC

По подобие на Yari, Revelation може да бъде разглеждана като по-достъпна алтернатива на Pike. За 2019 г. тази вилка е с конструкция, заимставана директно от Pike (35 мм горни тръби с Fast Black покритие, същите ботуши с Boost проходна ос и т.н.). Чудесно е и това, че въздушната пружина е DebonAir™. Отново, главната разлика е в патрона за амортизация, който е Motion Control™, макар и доближен като характеристики на работа до Charger™.

Revelation разполага с реглаж на компресията при ниска скорост, разгъването и възможност за дистанционно заключване чрез команда OneLoc™.

Ще се предлага с ход до 160 мм при 27.5″ и до 150 мм при 29″.

Цените ще са между 719 и 799 евро, а първите наличности в търговската мрежа се очакват през месец май 2018 г. 

Rockshox Super Deluxe RC3

Задните амортисьори Super Deluxe са сред по-новите продукти, лансирани за пръв път за 2017 г. Това бяха първите метрични шокове на компанията и мнозина твърдят, че те сериозно са подобрили представянето на марката в този сегмент.

За 2019 г. пневматичната пружина DebonAir™ (която бе внедрена за първи път именно при задните амортисьори и оттам премина към вилките) е усъвършенствана още повече с цел допълнително намаляване на триенето и още по-добро мазане по време на работа. 

Другото подобрение засяга настройката на амортизацията при разгъване на шока – разширен е обхватът на реглаж и е подобрена работата на самия регулатор.

Настройката за компресията е с три позиции – отключен, педалиране и заключен.

Препоръчителната цена е 589 евро. 

Rockshox Super Deluxe RCT

Този вариант на Super Deluxe също е с подобрената пружина DebonAir™ и с подобрен реглаж при разгъването, но компресията е само с две позиции – отключен и педалиране, като при първата позиции има допълнителна настройка с три степени за сгъването с ниска скорост.

Цена – €639.

Реклама

Rockshox Super Deluxe Coil RCT

При версията с метална пружина няма кой знае какви промени, освен че и тук е подобрена амортизацията при разгъване и настройките за нея.

Цена – €609.

Rockshox Super Deluxe Coil RT Remote

При този заден амортисьор основната особеност е, че макар да е с метална пружина, той може да бъде отключван/заключван дистанционно от кормилото чрез команда OneLoc™.

Цената му е €659.

Rockshox Deluxe RT3

Казано най-просто, Deluxe е ХС/АМ заден амортисьор без допълнителен резервоар/преливник. Това го прави по-лек и компактен.

Той също използва подобрената пружина DebonAir™, която е с още по-ниско триене, а настройката на компресията е тристепенна – Open/Pedal/Lock.

Цената за Европа е €439. 

Rockshox MTB FENDERS

Нов и напълно логичен продукт, калниците на RockShox са оптимизирани за техните вилки, предпазвайки горните им тръби и семерингите от калта, а също и лицето ви. Наличието на няколко цвята в съответстващ на другите продукти дизайн позволява да постигнете желания от вас визуален ефект наред с основната функция на продукта. Цената им е 13 евро.

Комплекти за надграждане на Pike/Revelation и Lyrik/Yari

Подобренията, за които стана дума при вилките, не са привилегия само на новото поколение. Можете да ги приложите и към досегашните вилки от съответната серия, като подмените съответния елемент.

Така например патронът Charger™ 2, който е по-лек и с подобрена работа, може да бъде инсталиран в изброените модели, като за някои от тях се предлага и във варианти с дистанционен контрол.

В зависимост от вилката и версията на патрона, цената варира от 259 до 349 евро – не е малко, но позволява да запазите досегашната си вилка и само да я подобрите.

Същото важи и за пневматичната пружина DebonAir™. Тя се предлага в два варианта за ъпгрейд – със сивото бутало е за Pike/Revelation, а с черното за Lyrik/Yari. Тук цената е доста по-поносима – 47 евро.

www.sram.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>