PRO Team HP Floorpump и PRO Team Compressor Tubeless

Първото ревю за 2018 г. е от външен автор (Бойко Танчев), чиято репутация и като колоездач, и като веломеханик е такава, че можем само да се радваме на факта, че това няма да е единствената такава статия, подготвена от него. А иначе, ако се заглеждате по качествени помпи, Shimano чрез своята дъщерна марка PRO, имат две интересни предложения за 2018 г., за които Бойко споделя своите професионални впечатления, добити бързо и ударно чрез дейността му в Pave Bike Shop.

PRO Team HP Floorpump

Цена: 125 лв.

PRO Team Compressor Tubeless

Цена: 130 лв.

Карайки без вътрешни гуми от има-няма седем години, винаги съм имал компресор под ръка благодарение на работата ми във веломагазин. Това обаче ми създаде и определени навици, така че това средство започна много да ми липсва, когато исках да си сменя гумите в гаража вкъщи или пък някъде далеч от сервиз – например преди някое състезание, когато условията са се променили внезапно… С крачна помпа беше трудно да се постигне успех, гумите (или поне не всички) все още не бяха пригодени за употреба без вътрешна гума, шините също не всички бяха така добре проектирани, че да се раздуе гумата без проблеми. Но с развиването на технологиите при шините и гумите, паралелно се развиваха и производителите на помпи и различни системи за помпане на гуми. Дори хората с по-инженерно мислене сами си пригаждаха различни системи от разширителни съдове, клапани и помпи, за да могат да си правят гумите. Няма спор, че тези самоделни инструменти вършат работа, но не всеки има времето, желанието, пособията или знанията, за да си ги измайстори, така че готовите продукти също имат своите клиенти.

Преди два-три месеца от представителството на Shimano за България ми изпратиха два артикула – Pro Team Compressor Tubeless и Pro Team HP Floorpump, с които имах възможността да си поиграя и експериментирам.  Продуктите бяха на марката PRO, която е дъщерна на Shimano за велоаксесоари, периферни компоненти и други подобни продукти.

Както личи и от името, и от снимките, Pro Team Compressor Tubeless и Pro Team HP Floorpump са два отделни продукта, които могат да се ползват заедно или по отделно. Първото, което ми направи впечатление, бе качеството на изработката – и помпата, и компресорът изглеждат солидно, с метални корпуси, широка основа (за да стоят стабилно на земята при работа) и удобни, ергономични дръжки. Както обичаме да се изразяваме – бяха пипнати. 🙂

Помпата като принцип на работа и съвместимост е ясна. Тя си има дървена дръжка с логото на PRO, която добавя класа, както и стабилна основа, която подпомага помпането, осигурявайки добра опора. Хубавият, голям и ясен манометър е разграфен до 220 psi / 15 bar.

Впечатление ми направи накрайникът на двете помпи, който е много интуитивен и лесен за ползване. От едната страна е за автомобилни вентили (Schrader), а от другата за „френски“ (Presta). Превключването между двата типа става чрез натискане от другата страна, но това ще трябва да го обясня малко по-подробно. Да кажем, че искате да напомпате гума с автомобилен вентил. Нахлузвате червения край върху него и като натиснете накрайника върху вентила, елементът, наподобяващ няколко резена, се прибира навътре в главата и се затваря, като по този начин уплътнява вентила. В същото време от другия край на главата синият елемент изскача навън. За да освободите накрайника, трябва да натиснете синия край, който ще избута червения и ще го накара да се отвори. Механизмът е прост и много ефективен, а засега изглежда и доста надежден.

Помпата със сигурност ще се хареса и на потребителите с шосейни велосипеди, тъй като с лекота достига до 11 бара. Със сигурност може самостоятелно да раздуе и някои комбинации от МТБ гуми и шини, предназначени за ползване без вътрешна гума в комбинация с латекс.

Реклама

И тук се връщам на tubeless гумите – имайки под ръка поне 4-5 различни модела капли и още толкова различни модели гуми, започнах своите експерименти, като в тях включих и другия продукт – компресора.

Компресорът също е с метален корпус и стабилна основа, при боравенето с него стоеше стабилно и непоклатимо на мястото си. Първо ще опиша как се ползва. Той представлява разширителен съд с клапан, маркуч и накрайник, който е досущ като на помпата и хваща вентила по същия начин. Закачате помпата към вентила на компресора и помпате до 160 psi / 11 bar. След това закачате маркуча на компресора към вентила на гумата, която ще помпате, и дърпате ръчката на клапана на компресора, което изпуска въздуха под високо налягане към гумата. Общо взето проста работа, не се изискват някакви специални познания, просто следвайте стъпките. Като напомпате компресора, не разкачайте помпата от него, докато помпате гумата, оставете ги свързани – така ще се ориентирате  по манометъра на помпата колко налягане има в гумата, тъй като компресорът няма собствен манометър. При повечето ми опити спокойно достигаше от първи път до 3 бара. Затова е и важно да следите налягането, тъй като при някои много леки шини има максимално допустимо налягане от около 3.5 бара.

По време на теста направих поне 16 комбинации от различни гуми с капли и при всичките резултатът бе един същ, т.е. бърз и успешен… с изключение на една! Бях решил да пробвам всичко, за да затрудня максимално портативния компресор на Pro. Комбинацията, с която не можа да се справи, бе от капла и гума, които НЕ бяха произведени за употреба без вътрешна гума. Но пък същата гума успях да я раздуя на капла, която си бе предвидена за употреба с безкамерни, и обратното – на обикновената капла успях да раздуя безкамерна гума. Объркахте ли се вече…? И аз почти се бях оплел в гуми и капли, но всеки път (освен споменатото изключение) резултатът бе един и същ – готова за каране безкамерна гума. След теста продължих да използвам компресора  всеки път, когато ми се налагаше, и всеки път със същият резултат – бързо и чисто помпане.

Цената на двата продукта е съответно 125 лв. за помпата и 130 лв. за компресора. Много ли е, малко ли е… За мен си струват и вършат идеална работа. Да имаш портативен компресор, с който можеш да си направиш гумите безкамерни в хола или до старта на трасето, за мен е екстра!  А в големия кашон, който пристигна от Shimano още преди Коледа, имаше още интересни артикули за тестване, тъй че  очаквайте скоро и още продукти, които пробвам в момента.

За контакти:
BG-EUROTRADE Ltd


Текст: Бойко Танчев

Снимки: Любомир Ботушаров и Бойко Танчев


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>