Термоблуза Omsight Woolverine

Ако сте прочели тази статия, вече знаете, че Omsight е поредната българска марка, която ни радва с добри продукти, за които девизът „Изберете българското!“ да звучи на място. И макар че най-колоездачният им продукт са панталоните Rockit, аз започнах с проба на два други артикула, тъй като за тях зимата е най-подходящият сезон – термоблузата Woolverine и термоклинът със същото наименование. Както показва името им, те са вълнени и по-специално от вълна мерино (95%) с малко ликра (5%) за допълнителна еластичност.

Продукт: Блуза с дълги ръкави Omsight Woolverine от вълна мерино.
Размер: S
Тегло: 186 грама
Цена: 70 лв.
Продължителност на ползването: 2 месеца / 175 км каране + 8 дни друго ползване

Както обикновено, поръчах размер S и блузата пасна идеално по тялото ми. Кройката е леко отпусната, т.е. никъде не ми стягаше и на повечето места стоеше близо до кожата, но без да е плътно прилепнала. Около отвора за врата е добавена плътна лента, която е достатъчно еластична, за да може да промуши човек главата си, но и достатъчно стегната, за да не позволява на блузата да се разтегне в тази област. Ръкавите нямат „халки“ за палците в края си, което я прави по-универсална като приложение, но са достатъчно дълги и нямат склонност да се нагъват нагоре по ръцете.

В сайта си производителят не посочва каква е плътността на вълнения плат, но на око и на база на опита ми с 2-3 други блузи, бих казал, че е 180 или 200 грама/м2. Иначе казано, не е най-тънкото мериносово термобельо, което съм ползвал, не е и най-дебелото.

За качествата на вълнените платове е ставало дума и друг път. Мога да кажа, че те не липсват и при Omsight Woolverine. На първо място, разбира се, са топлещите свойства. В момента, в който облека тази блуза, особено ако над нея добавя и полар, температурата сякаш се променя с 2-3 градуса. За да натрупам по-бързо впечатления, ползвах Woolverine не само при карания, но и при пешеходен туризъм и дори вкъщи, когато дните бяха най-студени. Във всики тези ситуации топленето бе на очакваното и подходящо за зимни условия ниво. Даже в някои случаи, например при по-дълги изкачвания с велосипеда по пътищата над Кресна, термобельото сякаш ме сгряваше повече от желаното, но това е и заради моя мързел да махна джърсито, слоено над него.

Така стигаме и до друго важно качество – бързото съхнене. Неведнъж се изпотих с Woolverine на гърба, но също толкова често останах впечатлен и от това, че само като види слънце за 10 минути, гърбът ми изсъхваше и комфортът се връщаше изцяло. Дори и с мокър гръб обаче, блузата продължава да топли и не създава същото хладно усещане, както например влажна колоездачна фланелка или, още по-зле, подгизнала памучна тениска.

Реклама

Топленето от вълната върви ръка за ръка с добрата терморегулация. Това ще рече, че блузата не само задържа топлината около тялото, но и позволява на голяма част от отделяната влага да излиза навън и не позволява прегряване. Точно затова обикновено започвах и завършвах каранията облечен по един и същи начин – термобельото отдолу и джърси с дълъг ръкав над него. С тази комбинация „покривах“ температури от 0 до 20 градуса, като при долната граница (т.е. 0-5 градуса) за спусканията добавях тънко яке или елек, но само в случаите на по-ветровито време.

Друго много важно свойство на вълнените платове е естествената антибактериалност, поради което те в много по-малка степен задържат лошите миризми при потене. Това си пролича много ясно при Woolverine – по време на каранията обикновено можех да усетя „натрапчиви нотки на мъжки аромат“, както би се изразил някой сомелиер, но един ден на закачалка в проветриво помещение не оставяше почти никаква следа от тях. Разбира се, най-добре е след сериозно натоварване и потене блузата да се озове директно в пералнята и това е съветът ми към всеки, но е добре да знаете, че при нужда от минимален багаж (например при многодневни преходи, дълги пътувания и прочие), можете да разчитате на термоблузата Omsight и повече от един ден, без да я перете и без да бърчите нос при второто ѝ обличане.

Ако има изобщо някакъв недостатък, той е в това, че вълнената блуза Woolverine малко „боцка“, особено при първите няколко обличания. Направи ми впечатление и това, че платът като цяло стои малко „по-твърд“ в сравнение с някои двойно по-скъпите чуждестранни облекла от този тип, които съм пробвал. За някои това може да е проблем, за мен лично не беше. Свикнал съм с домашни вълнени дрехи  още от малък и мога дори да кажа, че боцкането на плата дори имаше положителен ефект, защото предизвикваше нещо като начално „затопляне“ непосредствено след обличането, а след това вече не усещах никакви „иглички“. Ако вашата кожа обаче е по-чувствителна, имайте предвид тази особеност. Между другото, след първите няколко пранета блузата като че ли поомекна, но все пак не е като изкуствна или памучна материя.

Засега Omsight Woolverine се предлага само в черен цвят. Той е достатъчно неутрален, за да може да бъде носен под всичко и навсякъде, но защо да не си пожелаем някой ден блузата да се предлага и в други разцветки? За протокола ще кажа, че има и още един модел, който е с качулка.

Стандартната цена в сайта на производителя (който за момента е ориентиран към продажби в чужбна, затова е на английски език) е достатъчно добра за подобна дреха, изработена изцяло от вълнен плат и с внимание към детайлите. Още по-добрата новина е, че можете да получите и по-ниска цена, ако се свържете с Omsight чрез съобщение през Facebook страницата им: https://www.facebook.com/omsight/ .

Заключение

Както казах и в началото, блузата Omsight Woolverine е сред продуктите, които могат да ви накарат да изберете българското, и то не само от патриотични подбуди. Това вълнено термобельо притежава всички предимства на мерино за първи слой на облеклото (т.нар. base layer), като добавя и още едно – много добра цена. Единственият недостатък, но не за всеки, е боцкащото усещане при първите няколко обличания – за мен лично то даже е приятно, но го споменавам като нещо, по което дрехата на Omsight се различава от някои двойно по-скъпи чуждестранни продукти. Затова пък Woolverine топли много, съхне бързо и се проветрява добре, което го прави подходящо за широк температурен диапазон – от студове под нулата до пролетни температури (15-20 градуса), ако останете само по него.

+

Отлична кройка. Блузата стои близо до тялото, без да е прекалено прилепнала и без да ограничава движенията.

Woolverine има всички предимства на тънките вълнени облекла: топли приятно, проветрява се добре, съхне бързо и не се вмирисва лесно.

За някои хора може да е проблем лекото боцкане при първите няколко обличания.

За контакти:

https://www.facebook.com/omsight/

http://omsight.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>