Нови седалки от Pro, предназначени за АМ/ендуро и E-MTB

Подразделението на Shimano за периферни компоненти, екипировка и аксесоари PRO представи по време на изложението Евробайк 2017 три нови седалки, проектирани с конкретно (тясно) предназначение, за които ще научите подробности в следващите редове.


Тясната специализация – маркетинг или реалност?

Седалката е един от „най-чувствителните“ компоненти на велосипеда и изборът ѝ зависи преди всичко и най-вече от индивидуалната анатомия и предпочитания на всеки колоездач. Това е добре известно и многократно коментирано, но то не означава, че при проектирането на седалките и търсенето на най-добрия баланс от качества производителите подхождат произволно – тъкмо обратното.

PRO, а и не само те, се опират на сериозни научни и медицински изследвания, когато създават седалките си. Това им позволява да изберат възможно най-подходящата форма, възможно най-добрите пропорции, възможно най-оптималното приложение на материалите за всеки конкретен стил на каране, целева група, желани характеристики (например ниско тегло) и т.н. Този подход не гарантира, че една или друга седалка ще е удобна на всеки колоездач за избраното приложение, но е твърде вероятно да допадне на мнозинството колоездачи в определена представителна извадка.

В изследване, проведено от компанията bikefitting.com, PRO са установили, че за един и същи колоездач зоните на притискане и разпределение на теглото са различни, в зависимост от това какъв велосипед кара и по какъв начин. Казано най-просто от следващата илюстрация се вижда, че заради различното положение на торса, различното времетраене на карането в седнало положение и други подобни фактори контактните „петна“ попадат на различно място, с различна форма и площ са и с различен натиск. Тези и други подобни данни са залегнали в основата на трите нови модела – Volture, Griffon Offroad и Turnix Offroad.

Griffon Offroad и Turnix Offroad

Griffon и Turnix не са нови имена в каталога на PRO, но добавката MTB, указваща предназначението им за планински велосипеди, означава, че тези продукти са различни от шосейните седалки със същото име.

По-специално, новите два модела са ориентирани към ендуро и АМ велосипедите, а промените спрямо другите седалки с подобно наименование включват по-широка носова и средна част, по-дебели подложки/омекотяване (2 мм повече дебелина отпред и 5 мм отзад) и покритие от материали с повишено сцепление.


Griffon Offroad


Turnix Offroad

По-широкият нос е проектиран за по-добра поддръжка на тялото при изкачването на стръмни наклони, докато уширението в средната част подобрява завиването и въздействието върху велосипеда чрез вътрешната част на бедрата.

Покритието е от полиуретанова материя с подобрено сцепление, за да се намали нежеланото плъзгане на тялото по седалката (планинските колоездачи по-често са изложени на дъжд и кал), а страничните панели са от издръжлив гумиран материал, който предпазва ръбовете при подпиране на стени или при падане.

Омекотяващия порест материал етилен-винил ацетат (EVA) обира вибрациите, водоустойчив е и е с 30% по-лек и използваната стандартно за подобри приложения полиуретанова (PU) пяна, което допринася за това теглото на двете седалки да бъде съответно 216 грама за Griffon Offroad и 222 грама Turnix Offroad.

Основата на седалките е направена от полимер, подсилен с въглеродни нишки, с анатомично изрязаният канал за намаляване на притискането в чувствителните зони, който от долната страна е покрит, за да не навлизат през него вода и мръсотия. Релсите на Griffon Offroad и Turnix Offroad са от неръждаема стоманена сплав INOX (AISI 304, 18% Cr и 8% Ni). Полезно допълнение са приставките/отворите за прикрепяне на аксесоари като номер, калник или камера.

Griffon Offroad е с по-плоска форма и по-тясна задна част с по-ниски странични зони и е предназначена за колоездачи с по-малко гъвкавост в тялото, които имат склонност да се движат повече около седалката, докато Turnix Offroad  е с по-обла горна и по-широка задна част, подходяща за хора, които имат повече гъвкавост и затова се движат по-малко, докато педалират.

И двете седалки се предлагат в три различни широчини: 132 мм, 142 мм и 152 мм.

Реклама

Volture E-MTB

Изследванията с карачи на е-байкове също са разкрили интересни факти. Тези колоездачи като цяло стават по-малко от седалката при стръмни изкачвания и прилагат по-малко сила върху педалите, като по този начин по-голяма част от собственото им тегло попада върху самата седалка. Затова PRO решават да създадат седалката Volture специално за собствениците на електрически маунтин байкове.

Тя включва по-дебел слой EVA пяна в задната част за допълнителен комфорт, по-широк нос за повече стабилност и повдигнат заден край за по-добро прилагане на силата върху педалите. И този модел включва възможността за прикрепяне на различни аксесоари.

Volture се предлага в две широчини – 142 и 152 мм, като първата тежи 235 грама.

За улеснение на потребителите относно избора на модел седалка, широчина и други характеристики, PRO имат в сайта си помощното средство online saddle selector.

Новите Griffon Offroad, Turnix Offroad и Volture E-MTB ще бъдат в търговската мрежа от януари 2018 г.

https://www.pro-bikegear.com/


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>