Kona Process G2

Наскоро Kona обновиха модела Process, надграждайки го с някои от новите технически решения и стандарти. С увеличен ход и леко променени характеристики на окачването, Process ще се предлага в няколко варианта, които олицетворяват напълно идеите на компанията за съвременни АМ/ендуро велосипеди.


Трябва да си признаем, че първото, което привлече вниманието ни към новия Process, бе рекламният видеоклип. Може би и за вас той ще е достатъчна причина да прочетете подробностите, след като го изгледате:

Впрочем, ако си падате повече по гледането, отколкото по четенето, най-важните неща за това второ поколение на модела са разказани в още един видеоклип:

Както споменахме, Process G2 е разработен в четири варианта:
– Карбонова рамка с 27.5″ колела и 153 мм ход на окачването.
– Алуминиева рамка с 27.5″ колела и 153 мм ход на окачването.
– Алуминиева рамка с 29″ колела и 153 мм ход на окачването.
– Алуминиева рамка с 27.5″ колела и 165 мм ход на окачването.

Общият силует и характеристики на рамката са еднакви при всички модели. Рамките с 27.5″ колела и 153 мм ход и тази с 29″ колела имат на практика идентична геометрия – челен ъгъл 66°, ефективен ъгъл на седалковата тръба 76° (доста висока стойност, но без да е изненадваща при съвременните тенденции), съвсем близка дължина на предния триъгълник и дори еднаква дължина на стойките на веригата – 425 мм, включително и за модела с големи колела, което е впечатляваща стойност за дългоходова 29ка. Рамката със 165 мм ход е със сходни пропорции, само че челният ъгъл е 65°, което я прави подходяща за още по-агресивно каране надолу.

Реклама

Макар на преден план да е изведена карбоновата рамка, която е най-изчистена визуално заради вътрешното окабеляване, което наистина впечатлява с „прибраността“ си, другите варианти (при тях броните и маркуча за задната спирачка минават външно) не ѝ отстъпват по нищо съществено. Новост при това второ поколение са Boost стандарта за задната ос (12х148 мм) и палцовото захващане на задния амортисьор, което позволява той да е по-къс спрямо стандартен при еднакъв ход на буталото. Тези нововъведения са позволили постигането на толкова къса задница и възможността за използване на бидон за вода в рамките на предния триъгълник. Струва си да отбележим и това, че рамката е проектирана с достатъчна дължина на седалковата тръба над извивката, за да приеме регулируем кол с подходяща дължина. Най-малките рамки са съвместими с колове със 125 мм понижение, средният размер може да приеме кол със 150 мм ход, а при L и XL дори и по-дълъг ще си намери място.

Системата на задно окачване е многозвенна с реална опорна точка. Kona я наричат Beamer и я рафинират от години. Кривата на окачването е избрана така, че да има лека прогресия от самото начало, за да осигурява усещане за дълбочина на хода и достатъчно опора при по-агресивно каране. Макар че основният акцент при модела е върху радостта от спускането, окачването му е подобрено и по отношение на изкачването, така че и в тази посока можете да разчитате на пъргавина и ефективност, или поне така твърди производителят.

Инженерите на Kona са отделили значително внимание на здравината и коравината на рамката. Стойките на веригата, дори и при карбоновата рамка, са от алуминиева сплав. В тази зона натоварванията са големи и постоянни, освен това са възможни удари на камъни, срещи с веригата и т.н. С всичко това предвид, екипът на Kona е предпочел да разчита на изпитания във времето метал, макар и с цената на няколко десетки грама. Нищо не е пестено и в областта на кобилицата и лагерите при ставите на окачването. Последните са с 20 мм оси, което ги прави доста солидни и корави.

Окомплектовките, както и повече подробности за модела, можете да намерите в сайта на производителя:
http://www.konaworld.com/

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>