Изпитателни отсечки: Ram HT1 2017

Новият Ram HT.One.1 бе в ръцете ни за три седмици през месец април. Нямаме търпение да споделим пълните си впечатления от него, но подготвянето на подробната статия за рубриката „Изпробвано“ ще отнеме още няколко дни – очаквайте я скоро! Дотогава можете да добиете начална представа за велосипеда чрез данните от Изпитателните отсечки и краткия ни коментар към тях.

ОКОМПЛЕКТОВКА

Педали: с автомати

Разлики спрямо оригиналната окомплектовка: няма (освен педалите)

Тегло: 14.1 кг с педалите

Цена: 1249 лв.

РЕЗУЛТАТИ ОТ ИЗПИТАТЕЛНИТЕ ОТСЕЧКИ

Отсечка
Дата
Реално време
(минути)
Корекция
(секунди)
Виртуално време
(минути)
Състояние на отсечката и други бележки
Панчарево 3
11.04.2017 09:20
09:20 Суха почва. Отключена вилка.
Панчарево 4
11.04.2017 02:40
02:40 Суха почва.
Локорско 1
26.04.2017 17:26
17:26 Сух асфалт и суха почва. Заключена вилка.
Локорско 2
26.04.2017 15:23
15:23 Суха почва. Отключена вилка.
Локорско 3
26.04.2017 04:12
04:12 Сухи скали и суха почва.
Кътина
26.04.2017 04:04
3 04:01
Суха почва. Някой е направил голям скок точно след пресичането на пътя в долната част, който води до забавяне в тази иначе бърза част.
Кладница
Реклама

КРАТКИ ВПЕЧАТЛЕНИЯ

Резултатите са интересни и в голяма степен логични. Нека започна с две важни особености на Ram HT.One.1, които дадоха своето отражение върху засечените времена:
– Гумите Maxxis Pace 2.1 са може би „най-нископрофилните“, които съм карал в последните години, т.е. шарката им е с малки и ниски графери, оптимизирани за ниско съпротивление при търкаляне и за твърди настилки.
– Вилката Rock Shox Recon Silver е с метална пружина и 120 мм ход.

Вижда се ясно, че цялостно велосипедът е сравнително бърз както нагоре, така и надолу, без да е от най-бързите обаче. Във всички случаи мога още тук да кажа, че е много добре балансиран за любителско каране.

При изкачванията полугладките гуми помогнаха доста за лесното преодоляване на баирите. Ram HT.One.1 определено е един от бързите велосипеди в експеримента, но не е най-бързият. Причините за това, доколкото мога да преценя, са няколко. Първо, той не е най-лекият сред изпробваните. Второ, лапата бе монтирана с наклон нагоре, което в комбинация с по-дългоходовата вилка качва кормилото малко по-високо в сравнение с типичен ХС велосипед. Ако бях обърнал лапата с наклона надолу, вероятно можех да изстискам по още няколко секунди от времената за изкачване.

Още по-интересно е при спусканията. На отсечката „Панчарево 4″ Ram HT.One.1 е със средно време, напълно съпоставимо с другите ХС твърдаци, защото по тази пътеката ХС гумите са еднакво ограничаващи. Над Локорско байкът е с второто най-добро време сред твърдаците и заслугата за това е както на вилката със 120 мм ход, така и на бързите гуми, които много лесно се развъртат на правите участъци. Любопитна подробност е, че в края на пътеката краката ми бяха много по-уморени (пред схващане) от ръцете – това показа ясно, че вилката е свършила доста работа, защото с повечето други твърдаци с по-малък ход на вилките се чувствам еднакво“разбит“ и в ръцете (даже едва държа кормилото в края), и в краката. 🙂 Подобно беше положението и по пътеката над Кътина, но там времето на байка е по-скоро средно, защото още в самото начало предната гума с едно мощно поднасяне ме подсети, че не бива да си позволявам прекалени волности.

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>