Ram Bikes възраждат модела HT.One

На 29 март на специално организирано тържество Ram Bikes представиха официално новия модел HT.One, който още преди това се появи в сайта им, а вече е и в търговската мрежа.

Малко история

Нов модел? Та нали това е първият изобщо модел на Ram Bikes? Този въпрос вероятно светва като лампичка в съзнанието на много от читателите ни и е съвсем резонен, затова ще хвърлим малко повече светлина върху темата, както го направи и самата компания при представянето на модела.


Така изглеждаше Ram HT1 през 2004 г.

Наистина, HT.One e първият изобщо велосипед на Ram Bikes, който се появи през 2003 година и тогава дори се казваше просто Hardtail. Името HT1 бе възприето една година по-късно, когато в портфолиото на компанията се появи и втори любителски твърдак (защото отделно от тях имаше и модел XC, който също беше с твърда рамка, но от доста по-висок клас и ориентиран към по-тясна специализация). По този начин имената HT1 и HT2 отразяваха поредността на поява на моделите – първи, респективно втори поред. Тази номенклатура се запази и няколко години по-късно, когато се появи трети любителски твърдак и той получи името HT3. Тогава обаче нещата станаха и малко объркващи, защото като ниво на рамката и окомплектовката този модел стоеше между другите два, а пък не всеки знаеше, че цифрата в името отразява поредността в появата на модела. Може би затова преди една-две години Ram Bikes решиха да направят сериозни промени в „родословното дърво“, като запазиха само името на HT.Two, премахнаха HT.Three и формално сложиха край на HT.One. Дефакто обаче легендарният байк, който с времето бе претърпял някои промени в рамката и още повече в окомплектовката, просто бе пресъздаден в новия тогава модел Mentor, във варианти 26 и 27.5. Този детайл от историята е много важен, защото подобно ребрандиране не беше самоцелно и в него се крие ключът към сегашното възраждане на модела, при което историята сякаш се повтаря с обратен знак. Mentor бе замислен като най-достъпен в ценово отношение модел на Ram Bikes – първото стъпало в колекцията им по пътеката за планинско колоездене. Затова именно HT.One бе превърнат в Mentor. Сега по-наблюдателните ни читатели ще забележат, че новият HT.One използва рамката за 27.5-цолови колела на досегашния модел Mentor 27.5. Не е трудно да се досетите и какво означава това – HT.One се завръща на познатото и запазено за него място, а Mentor ще получи нова рамка, ново оборудване и още по-достъпна цена.

И така, ако обобщим всичко дотук:
– Mentor скоро ще бъде с нова рамка и по-ниска цена, олицетворявайки най-достъпните в ценово отношение планински велосипеди.
– HT.One се завръща като велосипед в горния сегмент на началния клас, ориентиран и към по-сериозно каране.
– HT.Two осигурява прехода към средния клас.
– Core e ситуиран твърдо в средния клас и предлага най-високо ниво сред по-универсалните, по-любителски твърдаци, защото не забравяйте, че в каталога на Ram Bikes има и специализирани ХС модели.

Реклама

Актуалният HT.One

Три размера, три окомплектовки и всяка от тях в два цвята – това видяха гостите на представянето; това са велосипедите, които ви очакват и в търговската мрежа.

Както стана ясно, рамката на велосипеда не е непозната. Изработена е от алуминиеви тръби от серията 6061 и е максимално опростена, като залага на най-важното – здрава и надеждна конструкция, приемливо тегло (1.9 кг) и добра геометрия. По отношение на последното, подробностите са в следната таблица:

Виждаме, че при всички размери горната тръба е сравнително дълга, което позволява на потребителите в голяма степен да пригодят байка към собствените си предпочитания и ръст с използването на по-дълга или по-къса лапа, както и на една или друга дължина на кормилото. Прави впечатление и челният ъгъл 70°, т.е. малко по-смекчен в сравнение с това, което се приемаше преди като „типична“ ХС геометрия.

Особено важна особеност е, че и при трите варианта на HT.One вилките са със 120 мм ход, което по-скоро е рядко срещано при началния клас в наши дни. Подобно решение обаче работи в полза на допълнителен комфорт и увереност при спусканията – ясно е, че 2 см повече няма да променят драстично възможностите на велосипеда, но не са и за пренебрегване.

Що се отнася до конкретното оборудване, най-лесно е да копираме таблиците от сайта на Ram Bikes. HT1.3 ще се продава на цена 949 лв., HT1.2 ще е със 100 лв. по-скъп, а топ-вариантът HT1.1 е с цена 1249 лв. и включва вилка Rock Shox Recon и 27-скоростна система Shimano Alivio.

В МТБ-БГ скоро ще имаме възможност да пробваме възродения модел на Ram Bikes, така че очаквайте и по-подробни впечатления.

http://www.ram-bikes.com/

HT.One.1

HT.One.2

HT.One.3

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>