Изпитателни отсечки: Cross Xtend Plus 2017

Дойде време да ви представим един от най-интересните български велосипеди за 2017 г. Cross Xtend Plus е първият байк с българска марка, използващ т.нар. 27.5 Plus колела, т.е. с широчина на гумите 3 инча. Скоро очаквайте подробните ни впечатления за него, но преди това вижте как се представи в изпитателните отсечки (макар че не успях да го карам на всички).

ОКОМПЛЕКТОВКА

Педали: с автомати

Разлики спрямо оригиналната окомплектовка: няма (освен педалите)

Тегло: 13.5 кг

Цена: 2109 лв.

РЕЗУЛТАТИ ОТ ИЗПИТАТЕЛНИТЕ ОТСЕЧКИ

Отсечка
Дата
Реално време
(минути)
Корекция
(секунди)
Виртуално време
(минути)
Състояние на отсечката и други бележки
Панчарево 3
Панчарево 4
Локорско 1
25.03.2017 17:18
0 17:18 Сух асфалт и суха почва. Заключена вилка.
Локорско 2
25.03.2017 15:03
0 15:03 Суха почва. Отключена вилка.
Локорско 3
25.03.2017 04:07
0 04:07 Суха почва и скали.
Кътина
25.03.2017 03:55
0 03:55 Суха почва.
Кладница
Реклама

КРАТКИ ВПЕЧАТЛЕНИЯ

Въпреки внушителния размер на гумите, който чисто визуално придава малко тромав вид на велосипеда, реалностите при изкачване са съвсем други. Благодарение на приятното тегло и леко търкалящите се гуми с ХС шарка, Xtend Plus се справя изненадващо добре нагоре и даде вторите най-добри времена до момента в двете отсечки над Локорско.

Важно е да уточня, че при изкачванията байкът не само е бърз, но и много приятен като возия. Той преодоляваше някои прагове и по-груби участъци от черния път много по-меко и с по-малко съпротивление, в сравнение с другите твърдаци, които на тези места обикновено подскачат, запъват се или се опитват да буксуват. Големите гуми с ниско налягане имат и много добро сцепление на сухи, стръмни секции, дори когато човек се изправи на педалите.

Същият комфорт е налице и при спусканията. Няма как да не започна с това, че от всички твърдаци, които съм карал за време по пътеките на Локорско и Кътина, с Cross Xtend Plus бях най-малко уморен в края на спусканията. Оказа се, че съм бил и най-бърз до момента…

На Локорско байкът даде време, което е равно на най-доброто до момента, а то е засечено с велосипед с окачване (Cannondale Habt SE). Вярно е, че на най-техничните и груби участъци Xtend Plus не може да се сравнява с „мек“ велосипед, но и не изостава много, а при излизането от завоите и при по-равни секции, изискващи педалиране, ускоряването му е много добро, точно като на всеки друг лек твърдак. Комбинацията от тези две качества се оказа особено бърза.

В Кътина пък Xtend изравни времето на друг твърдак – Shockblaze KRS Pro. Двата байка обаче са съвсем различни и това се усети в долната, груба част. Там едва удържах карбоновия ХС велосипед, докато с Plus байка уверено и агресивно мачках камъните и корените. В по-равните и гладки части горна и средна части на пътеката обаче лекият и корав ХС байк на Shockblaze засега е недостижим в ускорението – той натрупа предимството си именно в тези секции. Това показва как една и съща средна скорост може да се постигне по два различни начина, макар че и при Xtend ускорението е отлично и играе немалка роля за доброто му време.

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>