Boostinator – от нормални главини към Boost стандарта

По думите на маркетинговите отдели новите стандарти са създадени само и единствено за доброто на потребителите, но не всички потребители са убедени в това. А дори и да са, преминаването към следващото поколение рамки и компоненти обикновено е скъпа работа и не за всеки подобна инвестиция е оправдана. Сдобили сте се например с изгодна употребявани рамка и вилка от ново поколение с т.нар. Boost стандарт, но искате да прехвърлите на нея повечето части от стария си велосипед, включително и колелата… какво правим? Wolf Tooth Components имат отговор на този въпрос – Boostinator. 

Лесно е да се досетите, че става дума за преходен комплект за главините. Наскоро ви представихме подобен продукт на MRP, но между него и Boostinator има някои съществени различия. За едни те ще са предимства, за други недостатък. Във всички случаи най-важното е, че не само има „спасение“ при горния казус, но в някои случаи дори имате избор между различни решения.

Нека започнем с това, че комплектите Boostinator се предлагат както за предни, така и за задни колела, а също и за няколко марки главини – DT Swiss, Hope, White Industries и Industry Nine. Както виждате, става дума все за главини от висок клас, струващи по няколкостотин лева, които собствениците им вероятно обичат и не искат току така да изхвърлят на боклука само заради поредния нов стандарт.

При комплектите за предно колело се подменя само едната капачка за оста на главината – тази откъм фланеца без диск. Новата капачка е с 10 мм по-дълга от старата, което решава проблема с монтирането към вилката, но се налага и изместване на каплата, т.е. центрирането ѝ спрямо „обновената“ главина. Вярно, че това е допълнителен разход на пари и време, но Wolf Tooth Components набляга на това, че новата центровка всъщност ще направи предното колело по-издръжливо и кораво, защото в предишното му състояние е най-вероятно спиците да са натегнати различно от двете страни заради фланеца за диска, докато с новата капачка то ще е значително по-симетрично. Освен това този подход гарантира съвместимост и при главини за Center Lock дискове. 

При задното колело комплектът включва малко повече части. За да не се променя разположението на касетата и да не се обърква линията на веригата, отзад се сменя капачката от страната на диска. Това обаче налага и дистанционна шайба, която да се подложи между диска и фланеца на главината, за да компенсира липсващите 5 мм. Към нея са добавени и шест закалени стоманени болта, които също са по-дълги. Тук също е необходима нова центровка на колелото. При задните комплекти няма как да се осигури съвместимост с главини за Center Lock, тъй като при тях няма начин да се измести дискът чрез дистанционна шайба. 

Реклама

Както стана ясно, Boostinator се предлага в няколко разновидности (за различни марки и модели главини), но цената във всички случаи е еднаква – 25 долара за преден комплект и 40 долара за заден. На някого може да му се сторят много, но ако предпочитате да дадете няколко пъти повече за нова главина + наплитане, никой няма да ви спре.

Подробности за различните комплекти можете да намерите в сайта на производителя: http://www.wolftoothcomponents.com/.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>