Интересни предни венци от USAMade Components

Малко са хората, които не са убедени в теоретичните предимства на задвижванията с един венец отпред. Когато обаче тръгнат по пътя на конвертирането от скоростна система с два или три венеца отпред към такава с един, мнозина се натъкват на проблеми, особено по отношение на обхвата, и често се стига до нежелани компромиси – например липса на достатъчно ниски предавки. Една от причините е, че ако задният дерайльор е стандартен (например за 10-скоростни системи), няма как да сложите твърде голям венец на мястото на най-големия в касетата, защото от един момент нататък дерайльорът просто няма да оперира нормално. Така че в това отношение ограничението обикновено е до 42 зъба за най-големия венец в касетата. При много хора това е напълно достатъчно, за да осигури желаните предавки за изкачване в комбинация с 30-зъбен венец отпред. Има обаче и такива, които по една или друга причина имат нужда от по-малък преден венец – например 26 или 28 зъба. Проблемът, на който те се натъкват, е че при курбелите с BCD 104 мм (диаметър за захват на предния венец) най-малкият венец, който може да се монтира, е с 30 зъба. Или поне така беше до този момент…

USAMade Components е стара марка, която напълно се беше изгубила, но сега един ветеран от велоиндустрията, Крис Дюпиъс, се опитва да я възроди, като започва ударно с няколко интересни продукта. Особено полезен сред тях е ST Pro.

Казано най-просто, това е компонент, комбиниращ преден венец и предпазна плоча за него. Изработен е като едно цяло чрез фрезоване от алуминиева сплав 7075-Т6 и се монтира като едно цяло. Най-важното обаче не е защитната функция, а това, че се предлага във варианти с 26 или 28 зъба, които могат да бъдат монтирани на курбели с BCD 104 мм. Как? Сравнително просто – на мястото на венеца всъщност се монтира предпазната плоча, а както стана ясно, зъбното колело е част от нея. Вярно, че по този начин линията на веригата е изместена с 5 мм навътре, но според производителя това не е проблем при задвижванията 1Х и при велосипеди с една предавка. 

Интересните детайли не свършват дотук. ST в името на продукта означава Sharktooth, което отразява специфичната форма на зъбците, които приличат на перка на акула. Характерната им извивка според USAMade осигурява по-добър контакт с веригата и ѝ пречи да пада.

В допълнение венецът е анодизиран и с тефлоново покритие, което допълнително намалява триенето и подобрява износоустойчивостта. Теглото на комбинирания компонент също е добро – 85 грама. А най-голямата изненада (особено за продукт, произведен в САЩ) е цената – 42.99 щатски долара.

Реклама

Внимание заслужават и стандартните предни венци на компанията. Сред тях има както такива със стандартна форма на зъбците и с дизайн „широк-тесен“, така и венци със зъбци от типа Sharktooth, за които също се твърди, че редуват широк и тесен профил, но от снимките не може да се види подобно нещо. Във всички случаи зъбните колела са фрезовани, анодизирани и с тефлоново покритие, теглото е около 40-45 грама в зависимост от размера, а цената е между 15 и 35 долара.

Полезен за някои потребители може да бъде и адапторът за курбели Sram, който позволява на курбели с дълга ос да се монтират венци за такива с къса ос. Ако това обяснение ви изглежда неясно, ще трябва да добавим повече подробности. В последните години някои курбели на Sram се предлагат с две различни дължини на оста, като разликата е 6 мм. Респективно, венците за тях са различни – с или без изместване (говорим за венци с директен захват, без паяк). Ако имате курбели с дълга ос и венец за такива с къса ос, това прецизно изрязано парче метал ще ви позволи да ги използвате заедно.

http://usamade.myshopify.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>