Ramp Control Cartridge от MRP

В една скорошна статия имахме възможност да ви покажем, че американската компания MRP обича да разработва полезни малки продукти, които могат по прост и ефективен начин да подобрят планинския ви велосипед в един или друг аспект. Точно такъв продукт са и патроните Ramp Control Cartridge, предназначени за вилки с пневматични пружини Solo Air (Rock Shox) и Float (Fox).


Какво е и как работи?

Повечето ни читатели може би са запознати със стандартната технология за промяна на прогресивността на вилките с пневматична пружина. Системата е съвсем проста – добавяте или изваждате специални дистанционни втулки, с което намалявате или увеличавате обема на въздушната камера и по този начин правите вилката по-прогресивна (втвърдяваща се в края на хода) или по-линейна.

На хартия всичко изглежда перфектно – почти всеки може да се справи с подобна техническа операция, стига да разполага с необходимите инструменти и време. Диапазонът на подобна настройка обикновено е добър, защото при всеки производител е възможно да си играете с поне няколко втулки. Евентуален недостатък е това, че при някои марки и модели добавянето им променя цялата крива на сгъване, т.е. не засяга само края на хода, но и началната и междинна части от него. Всичко това е накарало MRP да предложат продукт, който смятат за по-добър – името му е Ramp Control Cartridge.

Става дума за патрон, който се монтира на мястото на капачката на въздушната пружина. Тежи само 55 грама и замества евентуалните дистанционни втулки. По-важното е, че замества и тяхното действие, при това с възможност за допълнителен реглаж.

Устройството на Ramp Control Cartridge включва отвор с променлив диаметър, през който преминава въздухът. Принципът е същият като при хидравличните патрони. Когато отворът е с по-малък диаметър, преминаването на въздуха е затруднено, което увеличава съпротивлението и затруднява сгъването на вилката докрай. Точно това се случва, когато завъртите металния регулатор с 16 позиции, чрез който променяте прогресивността. Допълнителен плюс е, че системата е чувствителна към скоростта на сгъване, т.е. ако натиснете вилката бавно и плавно, тя ще се сгъне докрай без излишно съпротивление, но ако силата на удара е с висок интензитет (например приземяване след скок или агресивно преминаване през каменна секция), Ramp Control Cartridge ще се задейства адекватно, осигурявайки по-добра опора в края на хода без усещане за продънване.

Като обем Ramp Control Cartridge е равен приблизително на една дистанционна втулка за Rock Shox, така че монтирането на патрона променя в малка степен кривата на сгъване на пневматичната пружина Solo Air, но само толкова. Оттам нататък в началото и средата на хода вилката работи меко и отзивчиво, а прогресивността се появява само в горната част от хода и само когато е необходима.

Реклама

За кои вилки е предназначен?

Засега патроните Ramp Control Cartridge са разработени в няколко варианта и са предназначени основно за съвременните вилки на Rock Shox. Има и един модел,който е разработен за Fox 34 Float. Не бихме се учудили, ако скоро се появят разновидности и за други марки и модели. Ето обаче какъв е изборът към настоящия момент:

RS 35 мм Ramp Control Cartridge Model A

За вилки Pike 2013-2016 с проходна ос 15х100 мм и за по-новите Boxxer World Cup (с въздушна пружина). Само за пневматична пружина Solo air. Препоръчителен за вилки с ход 140 мм или повече, 29”,27.5”, 27.5+ и 26”.

RS 35 мм Ramp Control Cartridge Model B

За вилки Pike 2015 или по-нови с проходна ос „Boost“ 15×110 мм, всички модели Pike 2017 и всички модели Lyrik и Yari от 2015 г. насам. Само за пневматична пружина Solo air. Препоръчителен за вилки с ход 140 мм или повече, 29”,27.5”, 27.5+ и 26”.

RS 35 мм Ramp Control Cartridge Model C

За вилки Pike 2013-2016 с проходна ос 15х100 мм. Само за пневматична пружина Solo air. Препоръчителен за вилки с ход 120 и 130 мм 29”/27.5+ и 120 мм 26”/27.5” forks. 

RS 35 мм Ramp Control Cartridge Model D

За вилки Pike 2015 или по-нови с проходна ос „Boost“ 15×110 мм, всички модели Pike 2017 и всички модели Lyrik и Yari от 2015 г. насам. Само за пневматична пружина Solo air. Препоръчителен за вилки с ход 120 и 130 мм 29”/27.5+ и 120 мм 26”/27.5” forks.

RS 32mm Ramp Control Cartridge Model E

За вилки Reba, Revelation и SID от 2013 г. насам и за вилки Bluto от 2014 г. насам. Само за пневматична пружина Solo air. Препоръчителен за вилки с ход 100-140 мм 29”,27.5”, 27.5+ и 26” и за фетбайкове.

Fox 34, Version A

За вилки Fox 34 Float от 2016 г. или по-нови с амортизация FIT 4 или Grip.

Съвместимостта е обяснена нагледно в следната таблица:

Какви са предимствата?

При описанието на патрона стана дума за някои от тях, но не пречи да им обърнем внимание поотделно.

На първо място, Ramp Control Cartridge позволява лесен реглаж на прогресивността. Инсталирането на патрона не е по-трудно от монтирането на стандартни дистанционни втулки за въздушната камера и изисква само три инструмента. Всеки би могъл да се справи дори в домашни условия, но ако предпочитате да отидете в сервиз, това ще се случи еднократно и оттам нататък можете да постигнете идеалната за вас прогресивност чрез външната настройка, а не чрез метода проба-грешка, т.е. няма да има нужда няколко пъти да отваряте вилката, за да правите промени.

От това произтича и следващият сериозен плюс – можете да променяте прогресивността по всяко време, за всяка пътека или трасе. Ако отидете да карате в байкпарк с повечко скокове например, съвсем логично е да увеличите прогресивността.

Третото предимство е свързано със споменатите вече характеристики на самия патрон – той е чувствителен към скоростта на сгъване и запазва началната и средната част на хода без съществена промяна, като увеличава съпротивлението само в последната част. Това е илюстрирано на горната графика.

Ramp Control Cartridge в България ще струва около 250 лв. Дали ще ви се сторят много или малко, зависи най-вече от това доколко ви е важна подобна настройка.

http://www.mrpbike.com/

http://industrial-bg.com/


Снимки: MRP


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>