Kali внедрява нова система за защита в модела Interceptor

Kali Protectives е производител на защитна екипировка, който не е непознат в България. Повечето от читателите ни обаче вероятно просто познават марката, без да са задълбавали в техническите детайли по отношение на каските им. Каски като другите, нали така? Може би да, може би не… в наши дни не винаги е лесно да разграничим облеченото от маркетинга „добре забравено старо“ от наистина новите решения. Технологията LDL обаче със сигурност е от вторите.

Interceptor е АМ/ендуро каска с типичното за такива модели уголемяване на задната част (най-вече на височина), така че да покрива по-голяма част от главата, респективно да предпазва по-голяма част от нея от удари. Козирката е регулируема, предните отвори са защитени с мрежа срещу насекоми, системата за притягане е удобна и използва регулатор от BOA, но дори това не е нещо принципно ново.

Новото е интегрирано във вътрешните омекотяващи подложки и се нарича LDL (Low Density Layer). От горната картинка виждате как горе-долу изглеждат тези защитни елементи. Те са направени от „умен“ полимер на ArmourGel (познаваме тази марка от протекторите на Bliss) и приличат малко на блокчета за LEGO заради това, че са оформени с малки изпъкнали цилиндърчета (бутончета). Функцията на LDL е двойна.

От една страна, този допълнителен слой защита помага за намаляване до 30% на енергията при директни удари с нисък интензитет. Това са по-леки удари, които обикновено не водят до мозъчно сътресение, но това не значи, че са приятни или безопасни. Причината Kali да предвидят защита специално срещу тях е, че стандартният материал за каските (твърда пяна EPS) е оптимизирана да абсорбира енергията от силните удари, за да предпази по този начин колоездача от най-лошото. Структурата и твърдостта на материала обаче са такива, че той може да направи значително по-малко за предпазване от слаби удари. Компанията е искала да подобри защитата от такива и затова е започнала търсенето на подходящо средство за това и е стигнала до „умните полимери“, които при удар се втвърдяват и след това си връщат формата и комфорта.

Втората защитна функция на LDL е по отношение на усукващите удари (ротационните натоварвания), т.е. такива, при която силата е не само в посока директно към черепа, а и по допирателната. Те са опасни с това, че също могат да доведат до мозъчна увреда, но в миналото често бяха пренебрегвани. Най-популярната система за превенцията им се казва MIPS и повечето от производителите на каски вече са я добавили към много от моделите си. Казано най-просто, MIPS е специален слой, който позволява приплъзване между външната част на каската и вътрешната мека рамка, контактуваща с главата. По какво се различава LDL? Най-вече по това, че при него защитата идва от огъването на бутончетата, а не от приплъзване. Според Kali това прави защитата (абсорбирането на енергията) по-ефективна.

Реклама

Компанията смята в близко бъдеще да внедри тази система в повечето си каски (вече се знае, че новият шлем Shiva 2.0 ще използва LDL), но ако искате да сте сред първите, които ще я изпробват, пригответе си за Interceptor около 180 щатски долара.

Друго, което може да се каже за Interceptor e, че използва технологията Nano Fusion (конструкция на каската, която комбинира EPS и  възстановяваща формата си пяна, в която са интегрирани въглеродни нанотръбички (влакна). Ефектът от всичко това е, че позволява желаното ниво на защита да се постигне с по-малък обем на материала. Подобна е обаче технологията и при модела Macduff, който е за стрийт и Dirt Jump (все още е прототип) – там тя позволява ползване на каската и след удар (за разлика от стандартните каски, които при сериозен удар най-често се разцепват и трябва да се сменят).

Отворите за проветрение са 24 на брой, теглото на Interceptor е 360 грама. Каската се предлага в два размера и в общо пет разцветки, които можете да видите на долните снимки.

По време на есенните изложения Kali

https://kaliprotectives.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>