Нови АМ/ендуро обувки от Shimano – ME7 и ME5

Преди няколко години Shimano представиха специализирания модел М200, който включваше редица детайли, проектирани специално за комбинираните нужди на АМ карачите и ендуро състезателите – максимална ефективност при педалиране, комфорт, контрол и защита на крака при спускане. За 2017 година компанията представи наследника на тези обувки – това е моделът МЕ7.

МЕ е съкращение от Mountain Enduro, като в тази линия засега е включен още един модел – МЕ5. Преди да стигнем до него обаче, ето какви са основните характеристики на водещия в класа продукт МЕ7:

Както и при предшестващия го модел, в подметката на МЕ7 са използвани въглеродни нишки, които да я направят максимално корава в средната част и в областта на захват към педалите. По този начин се постига по-добра ефективност при педалиране, т.е. по-директен пренос на енергията от краката към педалите. Същевременно в областта на петата обувките позволяват известна податливост, която подобрява контрола при спусканията и добавя малко повече комфорт в сравнение с някои от състезателните ХС шпайкове. Shimano наричат тази технология TORBAL, което идва от Torsional Balance.

Новост при МЕ7 обаче е външният/долният слой на подметката, който е направен от специално подбрана каучукова смес на Michelin. В комбинация с агресивните грайфери, този материал осигурява по-добро сцепление с всякакви планински терени, когато се наложи да слезете от велосипеда и да ходите пеша.

Горната част на обувката е от изкуствена кожа с перфорирани панели за проветерение. Върховете са корави и удароустойчиви, за да защитят пръстите при нежелани съприкосновения със скални ръбове и други елементи по пътеките. Като височина МЕ7 се водят 3/4, като вътрешната част (откъм курбелите) е по-висока, за да осигурява защита на глезените. Всичко това обаче е скрито зад допълнителна неопренова „яка“, която предпазва обувката от проникване на къмъчета, кал и клечки.

Закопчаването също е изключително интересно. Непосредствено над пръстите има капак с велкро-лепенка, под който се крие системата Speed lacing. Тя представлява тънка връв с малка катарама, която след пристягане на „връзките“ им пречи да се отпуснат. В горната част на обувката обаче има и пластмасов ремък с т.нар. обърнат щрамер. Обърнат, защото при по-старите модели катарамата бе прикрепена към страничната част на обувката, а назъбената пластина към горната част. При МЕ7 е обратното – щрамерът е част от горната част, а пластината е прикрепена отстрани. На пръв поглед това не би трябвало да има голямо значение, но всъщност новата конструкция предпазва в много по-голяма степен щрамера в случай на удар, т.е. по-трудно е той да бъде „изкъртен“, защото има накъде да поддаде. Ако все пак успеете да го повредите, елементите на тази система се продават и като резервни части.

Реклама

Други неща, които е важно да споменем, е омекотяващите (антивибрационни) стелки и увеличеният диапазон за реглаж на скобите за педалите в сравнение с повечето стандартни модели обувки на Shimano. От снимките е видно, че се предлагат в два цвята.

Въпреки солидния си вид и това, че са полувисоки, чифт МЕ7 са и доста леки – около 750 грама. Като един от топ-моделите на марката обаче, този модел е и по-скъп – в България препоръчителната му цена е 380 лв.

Затова японската компания предлага в същата серия и втори, по-достъпен вариант – МЕ5. За да не изброяваме отново всички детайли, ще наблегнем на разликите спрямо МЕ7. На първо място, липсва неопреновата яка, което ги прави и по-ниски. Подметката използва технологията TORBAL, но външният ѝ материал не е Michelin, а грайферите са по-малко и не толкова агресивни. Закопчаването също е различно – обърнатият щрамер виждаме и тук, но вместо системата Speed lacing са използвани стандартни велкро-ремъци, със закопчаване в различни посоки, за да се постигне по-равномерно стягане. Цялостно коравината на подметката е по-малка, теглото пък е малко по-високо – около 770 грама. Този модел ще се продава у нас за 280 лв.

http://www.shimano-lifestylegear.com/

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>