WTB представя гумите Ranger 2.25

Американската компания WTB започва годината с обещаващ нов модел за крос-кънтри, наречен Ranger 2.25. Информацията за него бе разпратена на 11 януари, но веднага ще поясним, че нов е единствено вариантът с широчина 2.25. Той обаче е базиран на модел със същото име, който е малко по-тесен – 2.0 инча, а пък производни от него са гумите за 26+, 27.5+ и 29+ велосипеди, при които шарката е доразвита с оглед на по-голямата широчина (2.8 или 3.0).

И все пак, именно представеният сега вариант 2.25 заслужава (по наше мнение) най-голямо внимание, защото е най-универсален сред гумите с това име в каталога на WTB. Като цяло производителят обозначава този модел като ХС гума с универсално приложение, осигуряваща отлично сцепление във всякакви условия, включително по мокри и кални пътеки. Един поглед върху шарката на протектора е достатъчен, за да очакваме наистина добро поведение от нея на почти всякакви терени и настилки. Централната линия грайфери са достатъчно близо разположени и не много високи, за да осигуряват ниско съпротивление при търкаляне, а острите им ръбове, стабилната основа и напречните канали предполагат добро спиране дори в трудни условия. От двете им страни са разположени странични грайфери (включително преходна линия), които са надлъжно набраздени и с по-голяма височина, за да осигуряват опора и сцепление при завиване.

Конструктивно Ranger 2.25 използва каркас TCS Light, който е олекотен и гъвкав, но също така и със защита срещу пробиви, което прави гумите подходящи за превръщане в безкамерни с уплътняваща течност. За протектора потребителите могат да избират между два варианта – Fast Rolling и High Grip. При първия са използвани две каучукови смеси (Dual Compound DNA) – с дурометър 50a на страничните грайфери за повече сцепление и 60a на централните за по-добро търкаляне. При High Grip протекторът също е двукомпонентен (Gravity DNA), само че с по-различна конструкция – основата е от смес 60a за повече стабилност, а горната част на грайферите е от мека смес 45a за максимално сцепление върху всякакви терени, включително мокри. Може би най-добрата комбинация, поне за по-бързи и агресивни колоездачи, би била High Grip отпред и Fast Rolling отзад.

Реклама

По отношение на теглото Ranger 2.25 не са шампиони, но във всички случаи са доста по-леки от АМ/ендуро моделите на компанията. Ranger 2.25 27.5” TCS Light Fast Rolling тежи 685 грама, а в размер 29 около 700 грама. Много ХС състезатели може би ще поклатят недоволно глави, но нека припомним, че това не е типичният ХС модел за сухи и твърди настилки (макар че ще се справя отлично и там), а е предназначен за условия, които могат да ви изненадат неприятно, ако сте с полугладки гуми. Нещо повече, при размер 2.25 и с това тегло, Ranger биха паснали чудесно и на ХС/АМ велосипед (с ход на окачването 120-140 мм).

www.wtb.com

allmountain.bg


Снимки: WTB


Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>