Shimano създадоха обувки и раница специално за дисциплината ендуро

В началото на месец юли японският производител ни изненада с нови продукти, чиято тясна специализация и насоченост са ендуро състезателите, но като се има предвид какво представлява тази дисциплина, можем смело да кажем, че от тези предложения може да се възползва целият АМ контингент.


Новите обувки SH-M200 са от най-висок клас и осигуряват комбинация от ефективност при педалиране, комфорт и допълнителна защита. Според производителя, с този продукт колоездачите ще могат уверено да атакуват както стръмни и продължителни изкачвания, така и да поддържат контрол при спускания по най-технични терени.

Ендуро състезанията изискват от участниците бързо и ефикасно да се настройват към различни терени и условия – същата задача стои и пред екипировката им, и в частност пред модела М200. За целта те използват нова технология, наречена TORBAL. Ако у някого тя предизвиква асоциации с героя Торбалан, то нека поясня, че името ѝ идва от комбинацията Torsional Balance. С това Shimano искат да кажат още веднъж, че в М200, както и в други два модела, в които е използвана тази технология – SH-M089 (MTB / Trail) и SH-M163 (Trail / Enduro), е търсен баланс между странична коравина и директен пренос на енергията от крака към педала, от една страна, и комфорт и защита при спускане и ходене, от друга страна. В по-конкретен план моделът М200 може да се похвали със следните характеристики и детайли, които осигуряват споменатите качества:
– Подметката в областта на петата е висока и осигурява допълнителна стабилност и защита.
– Горната част на обувката в същата област е с нисък профил от външната страна, но с висока защитна „стена“ откъм курбелите.
– Вътрешната част на подметката е с двойна плътност и допълнително омекотяване, така че да абсорбира по-добре вибрациите при карането по силно пресечен терен.
– В същото време частта от подметката, към която се монтират парчетата, е твърда и подобрява ефективността при педалиране.
– Вложките за монтаж на парчетата позволяват и по-голям диапазон за реглаж – 9 мм.
– Основната част от подметката е изработена от издръжлива каучукова смес, която осигурява и добро сцепление с педала или с различните терени при ходене.
– Обувките се стягат с връзки, но е трудно да ги забележите под „капака“, който не само ги държи прибрани, но има и допълнителни защитни функции за крака срещу отскокнали камъни, стърчащи клони и други такива елементи при техничните пътеки.
– В допълнение към връзките, в горната част има и пластмасов ремък с катарама, която се регулира фино и осигурява плътно фиксиране към крака.

Новите обувки се очакват на пазара през пролетта на 2015 г. Ще са налични в размери от 38 до 50 (както и в широк вариант от 38 до 48). От снимките виждате двете разцветки, с които ще стартира моделът.

Теглото също е много добро – 762 грама за чифт, остава да разберем каква ще е и цената. 


Другият нов продукт с подобна насоченост е раницата U4E, което пък е съкращение от Unzen 4 Enduro. Тя е създадена в тясно сътрудничество със спонсорираните от марката професионални карачи и включва множество детайли, които осигуряват комфорт и ефективност при каране.

Раницата е малка, с обем едва 4 литра, но като се има предвид, че е предназначена най-вече за състезателна употреба, това е достатъчно, за да събере човек най-важните неща – инструменти, резервна гума, помпа, компактна ветровка, термобельо. За някои от тези неща има специални джобове или приспособления за закрепване – например една платнена „халка“, на която можете да закачите спортните си очила, макар че можете да ги сложите и в специалния джоб с меко покритие, какъвто също е наличен.

Първото нещо обаче, което вероятно ще ви направи впечатление, е начинът на фиксиране на презрамките около тялото. При повечето раници долният им край е някъде в областта на кръста, докато тук презрамките са захванати значително по-високо и с помощта на катарама, която ги събира една до друга при гърдите, те образуват своеобразен хамут – X-Harness. Има, разбира се, и тънък ремък за кръста, който допълнително да стабилизира раницата (може и да се маха). С цялата тази система за фиксиране Shimano твърдят, че се постига висока степен на комфорт, добро разпределяне на теглото и отлична стабилност на раницата дори при каране по силно пресечен терен.

Както може да се очаква заради предназначението ѝ, U4E е снабдена с ремъци и приспособления за закрепване на защитна екипировка – каска, наколенки, маска. Има и допълнителен джоб за бутилка или яке.

Резервоарът за вода също е задължителен елемент, като е добавена и интересна екстра – връв за компресиране на раницата, така че по всяко време да можете да я пристегнете, ако се е освободил излишен обем вследствие намаляването на водата в меха.

Помислено е и за безопасността при придвижване по „републиканската пътна мрежа“ или при каране по тъмно – раницата има светлоотразителни елементи, както и възможност за прикрепване на задна светлина към нея.

Изобщо, детайлите са наистина много и добре измислени. Гърбът е от дишаща материя и, заедно с хамута, може да се регулира в зависимост от ръста на колоездача.

И този продукт ще бъде на пазара през пролетта на 2015 г., отново в две разцветки: черно/синьо или черно/жълто.

Теглото на раницата е 605 грама.

www.shimano.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>