Нови обувки от Five Ten за 2016-2017

Five Ten отдавна си създадоха име в света на планинското колоездене и продължават да бъдат еталон за добро сцепление между обувките и педалите, благодарение на каучуковите смеси Stealth Rubber, които са любими на почти всеки почитател на платформените педали. Отдавна не сме хвърляли поглед към тяхната колекция, а в нея не липсват нови продукти, така че в следващите редове и снимки ще ви покажем най-интересното за 2016-2017 година.


Freerider EPS High

Тъй като е зима, започваме с един чисто нов зимен модел, който е част от линията Freerider. Както показва името му, а се вижда и от снимката, става дума за високи обувки (над глезена) с познатата плоска подметка на кръгли бутончета, но материалите, от които са изработени, са съобразени изцяло със зимния сезон. Така например от вътрешната страна EPS High разполагат с подплата PrimaLoft, която е пришита дори към езика. (Съкращението EPS идва от Elements Primaloft System). Има и допълнителни панели и елементи с изолиращи свойства, например стелките. Самият език е с конструкция, която не позволява проникването на вода, т.е. пришит е по цялата си дължина, а не е със свободен горен край, и пак с подобна цел цялата предна част на обувките е изработена от едно парче кожа, без шевове и отвори за проветрение, така че пръстите и цялото ходило да са добре защитени и от влагата, и от студа.

За по-голяма издръжливост подметката не само е залепена, но е и пришита към горната част. За сцеплението се разчита на каучуковата смес S1, която намира приложение и в повечето други МТБ модели.

Freerider EPS High според данните на Five Ten тежат около 1050 грама за чифт, което е в рамките на нормалното за високи, масивни обувки.

Цената им е около 150 щатски долара, а освен в натуралния кафяв цвят (който вероятно ще „носи“ най-много на мръсотия), моделът се предлага и в още два – синьо и черно.


Freerider EPS

Ако не харесвате високи обувки или предпочитате да ползвате за зимата нещо по-леко, но все пак топлещо и водоустойчиво, Five Ten предлагат и тази разновидност с височина под глезена. Материалите и характеристиките са същите с изключение на това, че става дума за „половинки“. Теглото е малко по-ниско – около 1000 грама за чифт, както и цената – 140 долара. 

И тук имаме три разцветки, малко по-различни от високия модел.


Реклама

Freerider Canvas

В серията Freerider има още няколко нови предложения. Един от най-красивите (лично мнение) модели в нея е Canvas, който е наречен така заради структурата на плата, от който е изработен, наподобяващ канава. Този материал за горната част по думите на Five Ten е много издръжлив, а освен това е лек и проветрив, така че новият модел със сигурност ще е подходящ за летните карания в байкпарковете, а и по всяка друга пътека. Теглото за чифт е около 800 грама, а подметката е от гума Stealth S1 и е подлепена и зашита към горната част. Canvas ще предложи и богатство от цветове – цели шест варианта, като цената е 120 долара.


Freerider Pro

За да завършим с тази серия, ето го и четвъртият нов модел в нея. Както се вижда, отново става дума за ниска обувка, като дизайнът е малко по-особен. Горната част е от изкуствена кожа, водоустойчива в някаква степен, но и перфорирана за проветрение. Върхът на Freerider Pro е от по-твърд и специално обработен материал, за да пази пръстите при удар. Предлагат се в син или черен цвят с цена 150 долара.


Danny MacAskill

Този чисто нов модел е създаден за един от най-брилянтните колоездачи в света и носи неговото име. Може да се каже, че това са обувки за сериозно каране, но под прикритие, тъй като в известен смисъл стилът им е малко градски, ежедневен, и това е съзнателно търсен ефект. Горната част е от естествена кожа, тип велур, като има общо пет различни разцветки. Предната част е издължена и е изработена от едно цяло парче кожа, с дискретни отвори за проветрение преди връзките. Подметката е от Stealth S1, стандартната шарка. Теглото, учудващо, не е особено ниско (около 1070 грама за чифт), но ако Дани Макаскил може да кара с тях, защо да не можете и вие. Цената е нормална, а не като за звезди – 130 долара.


Kestrel

Освен за платформени педали, Five Ten правят и обувки за автомати, при това даже не само модели за спускане. Kestrel е точно такава обувка, насочена към АМ/ендуро карачите, че дори и към хората, каращи любителски крос-кънтри (по-спортно настроените почитатели на тази дисциплина като цяло предпочитат шпайкове, така че едва ли ще се загледат по нещо друго). Уточнявам, че това не е съвсем нов модел, но не сме го представяли досега, а има какво да се каже за него.

Нека започнем от подметката. Грайферите са от познатия тип кръгли бутончета, но за направата на подметката са комбинирани две различни каучукови смеси – Mi6, която е с отлични антивибрационни характеристики и е най-мекия материал за МТБ обувки на компанията, и С4, която е значително по-твърда и износоустойчива. По този начин подметката е разделена на различни зони, в които бутоните са по-меки (за по-добро сцепление) или по-корави (за повече износоустойчивост). Леглото за скобите (парчетата) е широко, така че обувките да са съвместими с всички системи на пазара, използващи стандарта за монтаж с два болта. В средната част на подметката, където е стеснението, е интегрирана и карбонова вложка, която увеличава коравината и осигурява по-ефективен пренос на енергията към педалите.

Горната част на обувките е изградена от изкуствена кожа с подсилен връх за защита на пръстите и мрежест, износоустойчив плат за отлично проветрение.

Системата за закопчаване е GOA IP1 – включва здрава и тънка корда, която се пристяга фино чрез въртящ се регулатор.

Теглото на Kestrel е около 920 грама за чифт, а цената е една от най-високите в каталога на Five Ten – 180 долара. 


Kestrel Lace

Това пък е нов вариант от същата серия, само че тук закопчаването е с връзки. Има и други разлики в конструкцията: подметката е еднокомпонентна и използва каучукова смес С4; вкоравяващата вложка в средната част на подметката не е карбонова, а от найлон, което намалява коравината с 15% (тоест за хора, които не са привикнали към по-твърди подметки, Kestrel Lace ще са по-удобни, защото са по-гъвкави); горната част е почти изцяло от изкуствена кожа с полиуретаново покритие, макар че има и отделни елементи от мрежест плат за проветрение, включително и езикът е от такава материя. Теглото не се различава съществено, а цената е 150 долара. Моделът се предлага в три разцветки, като с показания на снимките вариант може дори да се появите на публично място, без да ви гледат странно в краката.

http://www.fiveten.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>