Craftworks ENR и окачването i-track

Craftworks е малка австралийска компания за планински велосипеди, за която е твърде вероятно да не сте чували. Причината да се занимаваме с нея е най-новият им велосипед, предназначен за дисциплината ендуро, откъдето идва и името му – ENR. А пък той, на свой ред, е интересен с това, че за пръв път в серийно производство е използвана системата на окачване i-track, която е дело на друг австралйиски инженер, Хю Маклей, и е меко казано интересна. Като начало, за тази кинематична система се твърди, че е първата, която комбинира отчетливо движение на задната ос назад и нагоре с динамично стабилно и ефективно педалиране.

За да разберете всичко, което се крие зад тези думи, ще трябва да прочетете доста неща. Аз ще се опитам да обясня част от тях, но само опростено и повърхностно, а това не е най-добрият подход. Хубавото е, че създателят на това окачване очевидно разбира от тази материя и си е направил труда да напише две дълги страници с обяснения на тема велосипедно окачване, които за мен лично са може би най-добрите, на които съм попадал (казвам го от позицията на лаик, т.е. без да претендирам, че мога да оценя научно тези твърдения, но определено мога да кажа, че след тях процентът на „разбиране“ у мен поне малко се увеличи). Затова си позволявам да започна с връзки именно към тези две страници – на английски език са, но ще са полезни за всеки, който има интерес към окачването на планинския велосипед:
http://www.i-tracksuspension.com/suspensiontheory2.html
http://www.i-tracksuspension.com/suspensiondesign.html

Сега да се върнем към модела ENR и неговото окачване i-track. Много са характеристиките, за които можем да говорим при едно велосипедно окачване, но в случая една от най-важните е пътят, който описва задната ос при сгъване на окачването. Този път е с ясно изразено движение назад, освен нагоре. Не случайно в описанието на ENR се казва, че има 160 мм вертикален ход и 43 мм движение назад, което е доста в сравнение с повечето други велосипеди на пазара. Концепцията за подобно движение на задната ос не е нова и сме я виждали както при системи с едноставно окачване (т.нар. висока опорна точка, например при Commencal Supreme DH V4), така и при многоставни окачвания с виртуална опорна точка (например Canfield F1). Идеята като цяло е проста – движейки се и назад, задното колело преодолява терена по един по-естествен и лек начин с оглед посоката на силите, които действат при среща с ръбовете на препятствията.

Защо тогава подобни кинематики не са масово разпространени? Защото не е въпросът само в пътя на задната ос. Както се досещате, отдалечаването на задната ос от средното движение в такива граници би довело до силен опън на веригата, а пък той до сериозно ритане в педалите, особено при педалиране. За да се избегне това, обикновено се слага допълнителна ролка, разположена високо (около позицията на опорната точка), което решава част от въпросите, свързани с ефективността при педалиране и ритането в педалите, но само по себе си е вид компромис, който доближава характеристиките на окачването до тези на другите системи, т.е. не може да се каже еднозначно, че създава само предимства. Окачването на пробвания от МТБ-БГ велосипед GT X-Force Carbon Expert също е с подобен път на задната ос, само че там вместо ролка се използва плаващо средно движение, което също се измества назад при сгъване на окачването, за да не се стига до голямо „удължаване на веригата“.

За да разберете колко назад отива задната ос на ENR при сгъване, вижте това кратко видео:

Craftworks ENR Suspension in Action on Vital MTB

От него се вижда също, че окачването на ENR е многоставно с виртуална опорна точка и че също е налице допълнителна ролка.Та кое е новото?

Окачването i-track e патентовано, защото тази допълнителна ролка е динамична, т.е. тя променя разположението си в пространството съобразно сгъването на окачването, като по този начин осигурява много по-добри анти-скуот характеристики (ефективност при педалиране) в зоната на начално сгъване (саг) и отвъд нея, но със снижаване след определен процент от хода, за да се избегне ритането при педалиране. Всъщност най-важното в случая е друго – тази динамична стабилност (ефективност) при педалирането от гледна точка на дизайна на рамката е много по-независима от пътя на задната ос и от характеристиките при спиране. Иначе казано, не е за сметка нито на едното, нито на другото. При повечето други велосипедни окачвания поне две, а понякога и трите характеристики са обвързани от разположението на опорната точка (виртуална или реална) и съответно съществуват повече ограничения при дизайна на кинематичната конструкция и повече компромиси.

Пак казвам, не за пръв път чуваме твърдения за подобни „магически“ свойства на едно или друго окачване, но ако прочетете подробните статии с обяснения, цитирани в началото, вероятно ще откриете доста смисъл в тази интересна система. И изобщо, сайтът на i-track е доста интересен за хората, които обичат да „дълбаят“ по темата: http://www.i-tracksuspension.com/.

За самата рамка не остава кой знае какво да добавим. Тя е модерна от гледна точка на технически детайли (конусовидно чело, вътрешен път за броните, ISCG накрайници, проходна ос отзад и т.н., но в някои отношения е и леко консервативна – залага се на размер 142х12 мм отзад (а не на новия Boost стандарт), както и на класическо средно движение с резба. Важно е да отбележим, че рамката е съвместима с проектиран специално за нея водач на MRP, който е съобразен с движението на задната ос назад.

Разбира се, без добра геометрия и най-хубавото окачване би било напразно, но няма такава опасност при Craftworks ENR. Данните можете да видите горе, бих казал, че са близки до стандартните в наши дни, може би с една идея по-къса. Засега се предлага само в два размера, което може да се окаже ограничаващо за много високи или много ниски хора, но карачи с ръст между 170 и 185 мм няма от какво да се притесняват.

Цената на рамката със заден амортисьор Cane Creek и водач MRP Micro е 2499 австралийски долара, което е около 3400 лв. (1750 евро). Цял велосипед с 1х11 скоростна система Sram GX, вилка Rock Shox Pike, спирачки Sram Guide R, колела и периферни компоненти Spank и кол за седалка Reverb струва 4800 австралийски долара (6550 лв.).

http://www.craftworkscycles.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>