Превключващи курбели от Vyro – още един вариант за скоростната система

Напоследък доста често се случва да ви представяме иновативни продукти, създадени в Австрия. Дали е случайност, или някакъв творчески дух е обсебил инженерите в тази страна не знаем, но е безспорен факт, че предложенията са повече от интересни. Поредното такова, което даже не е съвсем ново, са превключващите курбели на компанията Vyro.

Идеята за такъв продукт може да бъде проследена чрез автора ѝ Грегор Шустер чак до далечната 1994 г., но започва да се превръща в реалност едва през 2012 г., когато чрез кампания за споделено финансиране Vyro набира средства, за да представи първи прототипи и да структурира серийно производство. Сега тези уникални курбели вече са готови да украсят байковете на първите си собственици, макар и все още в ограничени серии.

А с какво са уникални курбелите Vyro? С това, че те самите преместват веригата между малкия и големия венец, т.е. не се нуждаят от преден дерайльор. Как става това е следващият логичен въпрос? Големият венец всъщност се състои от четири сегмента, всеки от които може да се движи навън и навътре към веригата (или към малкия венец, ако предпочитате него като фиксирана в пространството точка). Превключването се осъществява именно чрез тяхното преместване. За да се качи веригата на големия венец, сегментите един по един се преместват навътре – първият я захапва и повдига, следващият я поема и след един пълен оборот вече сте изцяло на по-висока предавка. Свалянето на по-ниска е по обратния ред – първо един от сегментите се премества навън, следващият също и в този момент веригата вече пада на малкия венец. За да не ви звучи абстрактно, ето онагледяващ видеоклип:

Че курбелите Vyro са интересни и иновативни не може да се отрече, но какви са предимствата, на които разчита производителят, особено в ерата на задвижванията с един венец отпред?

На първо място, това е големият обхват на скоростната система. Както и да го въртим, повечето задвижвания 1Х или нямат достатъчно ниски скорости, или нямат достатъчно високи, а и стъпката между отделните предавки не може да се нарече най-малката възможна. Със сигурност има много хора (все повече всъщност!), за които тези недостатъци са пренебрежими на фона на функционалността, надеждността и по-ниското тегло, но също така е сигурно, че много други все още не са готови да се разделят с формата 2Х. Точно към тях е насочен продуктът на Vyro, защото обещанията от производителя са, че превключванията между двата венеца са по-бързи (реално се случват между 1/4 и 1/2 от оборота), по-леки и безпроблемни (защото на практика механизмът върши своята работа, без да се нуждае от човешка сила или прецизност) и, може би най-важното, могат да бъдат извършвани дори при пълен натиск върху педалите. Нещо повече, в някои случаи курбелите Vyro могат да се окажат едно от малкото работещи решения за скоростна система 2Х, защото при някои съвременни рамки изобщо не е предвидена употреба с преден дерайльор, което не значи, че всички купувачи искат точно това.

Откъм изисквания към рамката Vyro са почти стандартни. Те се закрепват или към чашката с лагерите на средното движение (когато е с резба) или към накрайници ISCG, ако такива са налице. Това означава, че за момента тези курбели не могат да бъдат монтирани на рамки, които са с PressFit монтаж на ос-касетата и нямат ISCG. Не могат да се ползват и с рамки за т.нар. Boost стандарт, тъй като продуктът е разработен преди появата му и е с несъвместима линия на веригата. Вече се работи и по версия за такива рамки. По отношение на командите, Vyro не предлагат собствена такава, но са съвместими с всяка команда, която има изтегляне на жилото 8 мм. Това означава, че всяка от по-новите 2-скоростни команди на Sram върши работа, както и някои от командите на Shimano, но там трябва да се внимава, тъй като те имат два режима на работа и трябва да се ползва само този, който е за два венеца отпред, защото изтеглянето на жилото е различно между малък-среден и среден-голям венец. За да не стават обърквания, в сайта си Vyro предлагат курбелите с команда на Sram. Можете да ги комбинирате със заден зъбен блок с 10 или 11 венеца, но във всички случаи е добре да се ограничите до най-голям венец 40 зъба, за да не надвишите капацитета на задния дерайльор.

Може би е крайно време да обърнем внимание и на името на този продукт. Засега има два модела: AmEn1 и FrEn1. Разликата между тях е в оста – и в двата случая става дума за стандартен вал с диаметър 24 мм, но при AmEn1 той е изработен от алуминиева сплав и има ограничение в употребата (без големи скокове и DH тормоз) и теглото на колоездача (до 90 кг). FrEn1 е с вал от хром-молибденова стомана и може да носи по-големи натоварвания, т.е. там тези ограничения липсват. И в двата случая венците са с размери 24-36 зъба, но се работи и по версии с допълнителни размери. Интересно решение е регулируемата дължина на курбелите. Това е постигнато чрез вложката за педалите, която може да се обръща и по този начин избирате между 170 или 175 мм, а ако сложите друга вложка (центрирана), получавате 172.5 мм. Към курбелите се предлага и предпазител (bashguard) за долната страна на венците.

Впечатляващо е, че въпреки усложнената конструкция и допълнителните елементи по нея, теглото на курбелите Vyro не е високо. Моделът AmEn1 тежи около 750-760 грама, което включва курбели, венци, планката с жилото и задвижващия механизъм и средното движение. Това означава, че теглото на комплекта е съпоставимо с това на някои от най-леките и скъпи алуминиеви курбели + преден дерайльор, т.е. с Vyro не добавяте излишно тегло, а печелите функционалност. При FrEn1 теглото с 65 грама по-високо заради стоманената ос. Цената, както може да се очаква за продукт, произведен в Австрия, не е ниска – около 400 евро, но не е и смущаваща на фона на другите предложения от висок клас като Shimano XTR или по-скъпите 1Х задвижвания на Sram.

А има ли недостатъци? Още е рано да се каже. На теория един възможен такъв е уязвимостта на големия венец, но както споменахме, за него се предлага и предпазител, който се монтира към планката с механизма и жилото. Освен това, ако карате без такъв и се случи да повредите някой от сегментите на венеца, такива ще се продават отделно, т.е. можете да замените само повреденото парче. Vyro даже са включили един резервен в комплекта, за да са спокойни клиентите им.

Заменяемостта е качество, което се отнася и към другите елементи на системата. Макар на пръв поглед механизмът да изглежда сложен и съставен от дребни елементи, които биха могли да са уязвими към замърсяване, износване, кал и т.н., производителят твърди, че материалите са внимателно подбрани (някои от детайлите са от специални полимери) с оглед износоустойчивост и ниско триене, като не се нуждаят от прилагане на смазочни материали. И ако все пак някоя от частите се „предаде“, тя може да бъде сменена отделно и няма да струва скъпо, така че при повечето „негативни“ сценарии няма да се наложи да подменяте целия комплект.

За момента все още няма постоянна наличност от продукта – производството е в малки серии, които явно се разпродават бързо. Но ако някой е мераклия да пробва подобна иновация, може да дебне кога ще се появят наличности в сайта на производителя: http://www.vyro.com/.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>