Първи поглед към прототипа на Commencal Supreme DH V4

Commencal e една от марките, които са спечелили голяма популярност и добро реноме в DH средите, при все че от години използват едноставно окачване (макар и с допълнителни ставни връзки между рамото и шока), което според повечето специалисти води до някои „вродени“ ограничения и недостатъци. И макар че не съм карал нито един от моделите им, на базата на чути или прочетени впечатления от други хора смея да твърдя, че производителят от Андора успява в рамките на този дизайн да постигне достатъчно добри характеристики, така че в ръцете на бързи и опитни спускачи велосипедите им да достигат до подиума на СК, а и да радват своите по-обикновени притежатели. С началото на сезона по спускане за Световната купа обаче в западните медии веднага се появиха снимки на най-новото поколение на модела DH Supreme, а и самата компания разпространи прес-изявление за него. Големият интерес към новия байк е напълно оправдан, защото макар отново да е с едноставно окачване, подходът е напълно различен от досегашния и от повечето други конструкции, които се срещат в наши дни. И макар че изглежда нов, смел и непознат, дизайнът на окачването на V4 стъпва върху някои добри образци от миналото, които вече са позабравени (например един от DH велосипедите на Sunn), само че „новият прочит“ на Commencal е много по-изчистен, модерен, а вероятно и по-добър, ползвайки достиженията на съвременните технологии.


И така, новото (или добре забравено старо) в Supreme DH V4 е разположението на основната става на окачването, което производителят нарича със самоописващото се наименование High Pivot Point. Преведено на български, това означава високо разположена става за рамото на окачването. Каква е основната полза? При подобна геометрия на окачването линията, която описва задната ос при сгъването си, е силно назад (спрямо повечето други конструкции) и нагоре. По този начин преодоляването на препятствията е по-лесно и естествено и се запазва по-голяма част от скоростта. Също така, опънът на веригата осигурява добра ефективност при педалиране. Защо тогава този дизайн не се използва от повече производители? Защото в чистия му вид движението назад е толкова голямо, че предизвиква сериозно „удължаване“ на стойките на веригата, водещо до силно изразен негативен ефект на ритане/дърпане в педалите. Точно за да избегнат това, Commencal са добавили едно зъбно колело в близост до ставата на рамото, така че веригата минава през него и отива към задните венци по линия, която осигурява добър баланс между т.нар. анти-скуот характеристики (имащи отношение към ефективността при педалиране) и намаляване на ритането в педалите до приемливи/непречещи граници.

Както се вижда от снимките, и при Supreme DH V4 са налични допълнителни ставни връзки, които задвижват задния амортисьор и влияят върху прогресивността/коефициента на окачването. Като цяло инженерите на компанията са проектирали новата рамка като продължение на настоящия модел V3, с подобни на него, но леко подобрени характеристики в началото и особено в средната част на хода. При V4 обаче са добавени още 20 мм ход на окачването (220 мм), които производителят разглежда като допълнителна застраховка срещу продънване на окачването при най-тежките приземявания.

Характерна черта за DH велосипедите на Commencal е възможността за промяна на геометрията. В таблицата горе виждате базовите стойности, които са типично спускачески и някои от тях (например челният ъгъл) производителят смята за основополагащи и не предвижда варианти за регулирането им. Други обаче, като дължината на стойките на веригата, обхватът (т.нар. reach) и височината на средното движение, могат да се променят. За целта към Supreme DH V4 ще се предлагат няколко размера чашки за челната тръба, които не само могат да изместят центъра ѝ (от което се променят ефективната дължина на горната тръба и обхватът) в границите на -10/-8/-5/0/+5/+8/+10 мм, но са и с различна височина, с което може да се влияе върху височината на средното движение. Същото е положението и при ушите за задната ос – чрез подмяната им може да се променя дължината на задницата и височината на средното движение.

Тук е важно да отбележа още нещо във връзка с разстоянието между задната ос и средното движение. Посочените в таблицата 425 мм са в статично ненатоварено състояние, но при сгъване на окачването, както стана ясно, това разстояние ефективно се увеличава. Впрочем това е един от възможните негативни ефекти на едноставното окачване с високо разположена ос – удължаването на задницата при сгъване на окачването в завой вероятно е осезаемо и може да не се хареса на всеки. Това е свързано и с друга важна черта на окачванията от този тип. Задействането на спирачката при тях предизвиква осезаемо сгъване – ефект, който се разглежда като предимство от едни и недостатък от други. Предимство, защото по този начин задницата реагира сходно с вилката, т.е. целият велосипед се снижава. Недостатък, защото се намалява полезният ход на окачването, което може би е още една причина Commencal да добавят тези допълнителни 20 мм. Вариантът за избягване на посочения ефект е използването на плаващо ухо за задната спирачка, но засега такъв детайл не се забелязва в прототипа, което вероятно значи, че производителят гледа на такова сгъване като на нещо положително.

От гледна точка на материалите, Commencal залагат на алуминиевите сплави заради тяхната надеждност и безпроблемност, като не са пропуснали добавянето на важни детайли – калобран при задното рамо, пазещ шока и ставните връзки, интегрирани буфери за двукоронна вилка, които играят ролята и на вход за вътрешния път на бронята за задния дерайльор, която минава вътрешно и през рамото за окачването. Ставните връзки и шокът с дължина 267 мм са разположени ниско и централно за постигане на добър център на тежестта. Новата конструкция е и малко по-корава, но производителят изрично набляга на това, че нарочно не та търсили максимална коравина, а са оставили известна податливост, която да подобрява сцеплението.

Supreme DH V4 се очаква на пазара най-рано в средата на 2015 г., като ще се предлага в четири размера, различаващи се по дължината, а не по височината на седалковата тръба. За финал можете да гледате и видео-анонса за новия модел:

TEASER / New Supreme DH V4 – Testing in California from COMMENCAL on Vimeo.

http://www.commencal-store.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>