Lezyne празнува 10 години – светлини и велокомпютри

След първата част, посветена на новите модели помпи, в настоящата статия ще ви представим още няколко продукта от юбилейния, десети каталог на Lezyne.

Фарове

Преди няколко години компанията смело навлезе в сегмента за велосипедни светлини, като особено популярни станаха малките и с много изискан дизайн фарчета за каране в града, които са достатъчно силни, за да бъде велосипедистът забележим, достатъчно компактни, за да се събират в джоба на раницата, якето или панталона и достатъчно красиви, за да се харесат и на най-взискателните клиенти. За 2017 година обаче забелязваме няколко нови модела в по-сериозната група на мощните фарове, предназначени не просто за безопасност при градско придвижване, а за пълноценно каране в планински условия. Някои от тях заместват досегашни продукти, други са изцяло нови предложения.

Най-силният преден фар на марката е Deca Drive 1500 XXL. Числото в името му показва, че той може да свети със светлинен поток 1500 лумена, осигурен от три висококачествени и ултра-мощни светодиода. За постоянството в характеристиките се грижи системата Constant Lumens, която поддържа светлинния поток на избраното ниво чак до изчерпването на батерията. Усъвършенстваният рефлектор MOR (Maximum Optical Reflection) насочва светлината по оптимален за колоезденето начин, като осигурява и странична осветеност (за повишена безопасност в града и по пътищата). Deca Drive се захранва от литиево-йонна батерия, побрана в алуминиевото тяло на фара, което е едновременно компактно, здраво и оребрено като радиатор за по-добро охлаждане. Теглото на фара е 258 грама, а закрепването може да е както към кормилото, така и към каската чрез съответни приставки. Deca Drive 1500 XXL има няколко режима, между които да избирате, както и специалният режим Overdrive Race Mode, при който потребителят превключва само между две настройки  – максимална (1500 лумена) и икономична (250 лумена). При най-силния режим фарът може да свети повече от час и половина, а при икономичния цели 9 часа. Зареждането е през USB порт.

След него като сила се нарежда моделът Super Drive 1250 XXL. Основната разлика, както се досещате, е в лумените на светлинния поток, но 1250 със сигурност също могат да превърнат нощта в ден. И тук осветителното тяло използва три светодиода, останалите характеристики също са сходни.

Слизайки надолу по стълбата на лумените, стигаме и до следващите модели, които също споделят конструкцията и повечето детайли на най-мощните фарове. Power Drive 1100 XL е с два светодиода, осигуряващи 1100 лумена; той е и по-лек – едва 146 грама. Подобен е и моделът Macro Drive с 800 лумена.

Micro Drive 450 XL е малко по-слаб, но все пак свети достатъчно, за да може да се кара нощем и по пресечен терен. Той също е с два светодиода, но тялото и батерията му са още по-компактни, което води и до тегло 91 грама. Продължителността на светене в най-силен режим също е намалена, така че този продукт е по-скоро за кратки разходки и за аварийни замръквания, както и за придвижване в града. Подобно е предназначението и на най-малкия фар от тази серия – Hecto Drive 350 XL. Той разчита само на един светодиод, а теглото му е само 82 грама.

Важно е да отбележим, че за по-мощните фарове има две специални поставки за каска (алуминиева и композитна), при които тялото щраква директно в леглото на поставката. В същото време тези фарове са съвместими и с универсалната поставка, която най-просто казано добавя към каската цилиндричен елемент, към който фаровете могат да бъдат монтирани чрез гумения ремък за кормило.

Велокомпютри

През 2015 година Lezyne за първи път представи GPS базирани велокомпютри. В статията от линка сме ги представили доста подробно, затова сега няма да повтаряме всички техни характеристики. Само ще очертаем основните акценти в тази нова за компанията насока:

– Всички модели от първото поколение са обновени и усъвършенствани – това засяга както дизайна и външния вид, така и някои от характеристиките им. Обобщено можем да кажем, че те остават все така компактни и богати на функции, но с малко по-грубовата визия, която ще се хареса на хората, търсещи визуално внушение за здравина.

– Доста интересен е новият модел Micro C GPS, защото буквата С в името му идва от Color, т.е. цветен дисплей. Както и другите уреди от серията, този велокомпютър може да се свързва чрез Bluetooth и/или ANT+ с други устройства – смартфон, пулсомер, измервател на мощността, датчик за каданса, електронната скоростна система Di2 на Shimano и др. По този начин данните и функциите, които можете да ползвате директно от кормилото или пък на сдвоеното устройство, значително нарастват, като включват дори навигация, следене на пропуснати телефонни повиквания и SMS-и. Уредът е съвсем малък и тежи само 29 грама, а батерията му осигурява захранване до 14 часа.

– Моделите Micro C GPS и Micro GPS вече се предлагат и под друга форма – спортни часовници с каишка за носене на ръката. В това амплоа уредите имат и допълнителни функции и режими на работа, насочени към активности като бягане, пешеходен туризъм и ежедневие. По отношение на външния вид имате избор между черна и синя каишка.

http://www.lezyne.com/

http://bikelab.bg/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>