Lezyne празнува 10 години – помпи

Компанията Lezyne, която е известна с някои от най-лъскавите и качествени аксесоари за планинско колоездене, през 2017 г. ще празнува десетия си рожден ден. През 2007-2008 г. интересната марка (в името е търсено звучене, наподобяващо думата „дизайн“, която е важна част от философията на производителя) се появи на бял свят, предлагайки висококачествени помпи, мулти-инструменти и други подобни продукти. В МТБ-БГ имаме и все още ползваме продукти от това първо поколение, а в рубриката „Изпробвано“, връщайки се назад през годините, може да откриете и подробните ни впечатления от тях. За 10 години портфолиото на компанията се разшири (големи ръчни помпи, други инструменти, фарове, велокомпютри) и макар че не сме следили редовно каталога им, в него винаги е имало по нещо ново и интересно. В този смисъл десетият каталог, този за 2017 г., не е изключение и новите продукти в него не са посветени специално на годишнината, макар че тя определено е повод за нас да ви представим някои от последните продукти на Lezyne.


Lezyne започнаха преди 10 години с компактни ръчни помпи със CNC фрезовано алуминиево тяло, ниско тегло и качествена изработка, а благодарение на увеличения обем и размер на буталото, те са и едни от най-ефективните такива продукти на пазара. Затова и ние започваме прегледа на продуктите им за 2017 г. с няколко нови предложения в тази категория, оформени като първа част на статията. Очаквайте скоро и втората част, където ще ви покажем нови светлини, велокомпютри и други.

На първо място правят впечатление компактните ръчни модели Digital Pressure Drive и Digital Alloy Drive. Общото между тях е, че освен класическите за Lezyne алуминиева конструкция и изчистен дизайн, включват и цифров манометър, който отчита прецизно налягането на гумата. И при двете помпи маркучът е съвместим с вентили Presta и Shrader и се прибира в дръжката на помпата. Разликата между моделите е в това, че Digital Pressure Drive може да постигне по-високо налягане – до 120 psi (8.3 бара), докато при Digital Alloy Drive максималната стойност е 90 psi (6.2 бара).

Пак в тази група са и няколко продукта, на които си струва да обърнем внимание – серията Micro Floor Drive. Както показва името и конструкцията им, това са помпи с голям обем и със степенка, така че да я затиснете с крак за повече стабилност, докато помпате с ръка, но достатъчно компактни и леки (около 30 см дължина и 200 г тегло), за да ги носите и в раницата си, ако искате да ги ползвате по пътеките. Най-новият продукт в тази линия е моделът Micro Floor Drive XL, който е разработен специално за Plus и Fat байкове, т.е. за гуми с голям балон и ниско налягане. Тази помпа също е „дебелак“ – с по-голям обем и по-високо тегло, а максималното налягане, което достига, е само 2.4 бара (35 psi), но за сметка на това вкарва голям обем въздух, така че помпането на гума с размер 4.0 например да не ви отнема цяла вечност.

Новост в каталога на марката са и двете помпи за амортисьори. Digital Shock Drive е с цифров манометър и качва налягане до 350 psi, а Shock Drive е с аналогов циферблат, но може да достигне дори още по-високи стойности – до 400 psi. От снимките може и да не си личи, но това са едни от най-компактните и леки амортисьорни помпи на пазара.

При големите ръчни помпи със степенки, каквито се ползват в домашни, гаражни или сервизни условия, двата най-интересни продукта са Pressure Over Drive и Digital Pressure Over Drive. Разликата отново е в дигиталния или аналогов манометър, но общата за тях технология включва допълнителен цилиндър, в който можете да нагнетите сгъстен въздух, който след това да изпуснете ударно през вентила към безкамерна гума, за да я напомпате и запечатате от раз. Буквално преди няколко дни ви показахме подобна технология и от Schwalbe, но при Lezyne тя е директно интегрирана към помпата.

Очаквайте и втората част на статията, а за представените тук продукти можете да намерите повече информация в сайта на производителя:

http://www.lezyne.com/

http://bikelab.bg/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>