Deuter обнови изцяло раниците Attack

Германският производител Deuter бе един от първите, които предложиха на потребителите колоездачна раница с протектор за гръбначния стълб. Това се случи преди доста години, когато в България дисциплината ендуро все още бе напълно непозната, но и тук, и навсякъде по света имаше хора, които предпочитаха да карат без бремето на брониран костюм за цялата горна част на тялото и в същото време да разчитат на защита за една от най-важните части от костната система. За първия модел Attack можете да прочетете ревюто в МТБ-БГ, написано през 2008 г. Тази първа раница на Deuter бе изключително удобна и здрава, но главният ѝ недостатък с течение на времето се оказа малкият обем – седемте литра стигат само за нещата от първа необходимост и за нищо повече. Затова малко по-късно Deuter лансираха второ поколение с подобен дизайн, но с доста по-голяма вместимост – 20 литра (плюс дамски вариант 18 л). Сега обаче германците са заменили тези модели раници с изцяло нова линия Attack, включваща четири модела – един дамски и три стандартни с различна големина.

Най малък сред тях е Attack Enduro 16 – числото отразява вместимостта в литри, а предназначението е ясно заложено в името, макар че едва ли някой би се ограничил само до ендуро състезания с нея. 16 литра звучат много по-добре от седем – всъщност, съдейки по други раници на марката, обемът на Enduro 16 би трябвало да е напълно достатъчен за всяко еднодневно каране, във всякакви условия, още повече, че има и доста специализирани джобове и вътрешни отделения за добро подреждане на багажа.

Следващ по големина е дамският вариант Attack 18 SL. При моделите с това означение гърбът е проектиран специално за пропорциите на женското тяло, а за някои дами не по-малко важен елемент е и цветенцето, украсяващо тези раници.

Attack 20 може би ще е идеалната среда за всеки, който е свикнал да носи повечко багаж, но не иска да стига до крайности и предпочита да запази размерите компактни и теглото поносимо.

Най-големият модел, Attack Tour 28, e за хора, които са свикнали да се товарят като мулета и да имат подръка всичко необходимо за каране и оцеляване във всякакви условия, както и за тези, които редовно правят няколкодневни преходи, които винаги са предпоставка човек да се нуждае от по-голям обем.

Нарочно отделихме само по няколко думи за всяка от четирите раници, защото бидейки част една серия, те споделят много общи характеристики и детайли – сега ще изброим най-важните:

На първо място, разбира се, е системата за гърба, наречена Shield (на англ. щит). Ключов елемент в нея е протекторът от виско-еластичен полимер SC1 от компанията SAS-Tec. Deuter твърдят, че това е най-усъвършенствания протектор на пазара – освен че е изработен от един от най-добрите „умни“ материали (т.е. в нормално състояние е гъвкав и еластичен, за да осигури максимален комфорт, но при удар се втвърдява прогресивно, абсорбирайки по-голямата част от енергията), защитният елемент на Attack e и олекотен чрез разполагането на отвори на внимателно подбрани места. Според производителя системата Shield е тествана и покрива стандарти дори за моторни спортове. Наред със защитните функции, гърбът на Attack набляга силно и на комфорта – проветривите меки елементи, които контактуват пряко с тялото, са разположени във V-образна форма и са разделени от дълбоки хоризонтални и вертикални канали за отвеждане на влагата, отделяна от тялото. Широкият кръстен колан, разположен над таза, заедно с удобните презрамки за рамената и ремъка за гърдите имат за задача да държат раницата стабилно и плътно прилепнала към гърба.

Друга важна характеристика на раниците от тази серия е възможността за закрепване на всякаква защитна екипировка – каска с или без подбрадник, наколенки (къси или дълги), налакътници. С малко изобретателност вероятно можете да прикрепите дори и „ризница“ с протектори.

За разлика от първото поколение на Attack, настоящите модели не само са с по-голям обем, но имат и доста джобове, за да улеснят подреждането на вещите, които пренасяте. Раниците са съвместими с 3-литров резервоар за вода; имат омекотен джоб за очила/маска, както и специален джоб за смартфон; в предния отсек има няколко джоба, включително специално място за помпа, както и ключодържател; страничните джобове и тези на кръстния колан също осигуряват място за дребни, но често използвани вещи. Attack вече имат и дъждобран, какъвто липсваше при първото поколение.

Всичко това можете да видите и във видеото, представящо новите модели:

Единственото, което може да не ви хареса в моделите Attack, е цената. Тя надхвърля 300 лв. и се доближава до 400лв. за някои от моделите, което ги прави поне с 50% по-скъпи от обикновена раница на същия производител. За съжаление това е характерна тенденция при съвременната екипировка – все по-иновативните материали и технологии, особено в областта на протекцията, водят до покачване на цените. Няма пълно щастие!

http://www.deuter.com/

http://www.stenata.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>