Schwalbe Nobby Nic 27.5х2.35 SnakeSkin TL Easy TrailStar

От актуалното поколение на модела Nobby Nic, може би най-универсалната гума в каталога на германския производител Schwalbe, вече сме споделяли подробни впечатления. През 2015 година обаче карахме само варианти с широчина 2.25, с олекотена и незащитена конструкция и с каучукова смес PaceStar, която е оптимизирана повече за добро търкаляне и износоустойчивост, отколкото за максимално сцепление. Затова може да се каже, че до момента имахме представа как се държат ХС разновидностите на този модел и бяхме доста доволни от тях. Когато говорим за АМ/ендуро каране обаче, изискванията и към здравината на гумата, и към сцеплението стават по-сериозни, затова с удоволствие се възползвахме от още една възможност да покараме Nobby Nic – този път в по-голям размер (2.35 инча), с допълнителна защита Snake Skin, с по-мек трикомпонентен протектор TrailStar и с опция за превръщане в безкамерна (TL Easy), което и направихме.

Продукт: Външна гума Schwalbe Nobby Nic SnakeSkin TL TrailStar
Размер: ETRTO 60-584, 27.5х2.35
Тегло:

762 грама

Цена: 72.90 лв.
Продължителност на ползването: 5 месеца / 490 км
Други модификации на модела/продукта: Предлагат се в още няколко разновидности, различаващи се по конструкцията и други характеристики.

От предишната статия можете да прочетете подробности за шарката и да разберете, че тя определено ми допадна, дори с по-твърдата каучукова смес. Затова сега няма да повтарям всички тези неща отново, а по-скоро ще отговоря на въпроса може ли Nobby Nic да бъде още по-добър в сравнение с вариантите, които бях карал досега. Краткият отговор е да! Обосновката е в следващите редове.

Впрочем тази гума я получих за проба като допълнение, тъй като Веломания ми предоставиха новия и интересен модел Rock Razor за задна и трябваше да я комбинираме с нещо отпред – на мен най-интересно ми бе да пробвам именно Nobby Nic в подходяща за моето обичайно каране разновидност. Даже ще си позволя да изпреваря събитията и да кажа, че тази комбинация се оказа много добра, по-универсална от очакваното и много лека за каране.

Една от причините е, че гумите на Scwalbe традиционно са с доста ниско тегло и с добро търкаляне. Nobby Nic не е изключение, дори в този по-голям размер и с по-меката смес TrailStar. Разбира се, ако я сравняваме с предишните варианти на модела, тази разновидност е по-тежка и малко по-бавна, но фактите са следните: теглото на гумата е 762 грама, с 40 повече спрямо обявеното от производителя, но все пак в долната граница на АМ/ендуро гумите с размер 27.5х2.3. Ако има на пазара по-леки гуми с такъв тип шарка и с такава големина, то те се броят на пръсти. Спрямо повечето си преки конкуренти Nobby Nic e поне със 100 грама по-лека, което не е никак малко, когато говорим за въртяща се маса. В моя конкретен случай с комплекта гуми на Schwalbe намалих теглото на тестовия Oryx T-140 с повече от 500 грама, при това свалени от колелата, което, повярвайте ми, се усеща моментално! Велосипедът направо литна с новите гуми!

Възползвах се от възможността да ги карам безкамерни със запечатваща течност No Tubes и бандажни ленти и безкамерни вентили WTB. Трансформацията бе напълно безпроблемна – гумата се изду правилно от първия път, никъде не изпускаше и като цяло не се налагаше да правя нищо повече по нея, освен да променям налягането според вкуса си и терените. В този ред на мисли е важно да кажа, че съм лек колоездач и карам гумите с доста ниско налягане – при безкамерни често стигам до стойности около 1.3 – 1.4 отпред. Това също подобрява сцеплението, наред с по-меката каучукова смес.

Преди да говоря за сцеплението обаче, ще довърша темата за конструкцията на тестваната гума. Бордът е сгъваем, каркасът е мек и гъвкав, с гъстота на плетката 67 TPI, но разполага и с допълнителна защита на стените SnakeSkin. Тя предпазва гумата от скъсвания и пробиви и през изминалите години никога не съм успявал да бастисам модел с такава защита. 2016 година обаче явно бе предопределена да изпокъсам всички подобни гуми, които пробвах – не само тази, но и други марки и модели. Логичният извод за мен бе, че съм започнал да ги карам с твърде ниско налягане, така че вече ги помпам малко повече. Конкретно при настоящия продукт, въпреки че бе монтирана отпред, успях да я сгъна до каплата при финала на специален етап 3 (най-дългия) от Home Mountain Enduro 2016. В тази последна отсечка пътеката е много бърза, кара се по много груб терен (корени и остри камъни), а ръцете вече не поемат добре неравностите, защото натрупаната умора е значителна. Аз изобщо не усетих, че съм спукал гумата – едва след като финиширах и си поех дъх, установих, че е спаднала и намерих малка цепнатина точно над борда, откъдето цвърчеше остатъкът от течността. Опитах да я напомпам отново, но „бозата“ не успя да запуши разреза и се наложи да сложа вътрешна гума. След това не съм се опитвал да запушвам дупката с фитили. Както казах, не виня гумата за случилото се – все още съм доволен от защитата SnakeSkin, но и тя си има граници. За агресивно каране по тежки терени, каквото е в ендуро състезанията, човек трябва или да прецени добре налягането (в този случай го бях намалил заради наличието на хлъзгави камъни), или да използва по-тежки, но още по-подсилени гуми. Nobby Nic се предлага и в такива варианти, но аз лично предпочитам да запазя ниското тегло и да добавя малко налягане, избирайки модел със стени SnakeSkin. Няма универсална рецепта, няма и идеална за всеки гума – изборът винаги е спрямо конкретни приоритети и предпочитания.

Малък „дефект“ при конкретната гума, който забелязах, е че двете половини при отливането са разминати с половин милиметър – личи си при двойките централни грайфери как единият е малко по-напред от другия. Не ми е пречело при каране, така че говорим единствено за визуален недостатък.

Реклама

Най-важният въпрос все пак е този за сцеплението – какво добавят по-меките смеси, които изграждат трикомпонентния протектор TrailStar? Добавят най-вече увереност, която почива на още по-добро спиране, още по-добро завиване и значително по-добро поведение върху мокри камъни и корени. Последното трябва да се тълкува в разумни граници – Nobby Nic не е гума за кал, карането в мокри условия винаги изисква много добра техника и прецизност от колоездача, но все пак по-мекият материал при Trail Star контактува значително по-добре с хлъзгави повърхности, отколкото PaceStar. Имах няколко случая, в които карах тази гума по време или след дъжд, включително и споменатото състезание – мога да кажа, че ѝ се доверих лесно и че тя не ме разочарова. При лепкава кал шарката сравнително лесно се пълни, но при първа възможност добре се и очиства. Изобщо, ако се наложи да я карате инцидентно при такива условия, няма да бедствате жестоко.

И все пак Nobby Nic е шарка предимно за сухи терени, при това най-разнообразни. Време е да припомня, че при TrailStar основата на протектора е от твърда, износоустойчива и леко търкаляща се каучукова смес, централните бутони са покрити с по-мек материал (medium soft), а страничните са от още по-мека смес (soft). За жалост Schwalbe не посочват какви конкретни стойности (дурометър) се крият зад тези търговски наименования.

За моите нужди и предпочитания сцеплението на Nobby Nic с протектор Trail Star  е отлично в почти всякакви условия, както при спиране, така и при завиване. Велосипедът бе каран от още един карач-изпитател, по-бърз и агресивен от мен, който също остана напълно доволен от гумите. Балонът е голям, широчината е адекватна на посочения размер и гумата гази уверено в чакъл, шума и рохкави почви. Спирането е солидно върху всякакви сухи настилки – от асфалт до ронливи камъни и песъчливи терени, като дори и в завой гумите позволяват да отпуснете спирачките по-късно от необходимото. Завиването също е отлично върху доста разнообразни терени и условия. При чакъл или много сухи почви с фин прашен слой отгоре може да се очаква поднасяне, но то е предвидимо и контролируемо, така че с подходяща техника не само се овладява добре, но носи и удоволствие. По всички тези критерии Nobby Nic с протектор Trail Star като цяло е наравно или изостава минимално спрямо най-хапливите и стабилни гуми, които съм пробвал, но по тегло ги изпреварва.

След 500 км каране все още няма значително износване на грайферите. Ръбовете им са малко по-затъпени и нащърбени, но видимо изтъркване все още липсва, а за проблеми като откъснати бутони да не говорим.

Заключение

Като съвкупност от качества тази разновидност на Nobby Nic се нарежда сред най-добрите АМ/ендуро гуми, които съм карал. Сцеплението е отлично при доста разнообразни терени и условия, може да разчитате на приемливо съпротивление при търкаляне дори на асфалт и твърди почви, както и на предвидимо, контролируемо поведение при кал и мокри условия. Върху всякакви други настилки, особено сухи, гумата спира и завива добре, доближавайки се или изравнявайки се с най-добрите модели, които съм карал. Към всичко това се добавя и много добро тегло, което прави този модел още по-универсален и го превръща в една от любимите ми гуми на пазара.

+

Отлично тегло и добро търкаляне. 

Отлично сцепление при спиране в почти всякакви условия.

Отлично сцепление при завиване в повечето сухи условия и предвидим праг за поднасяне при най-трудните настилки, включително и при кал или мокри камъни и корени. 

Подсилена конструкция и възможност за ползване като безкамерни.

За контакти:
„Веломания“ ЕООД
ул.“Гюешево“ 83
тел: 8127072
www.velomania-bg.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>