Schwalbe Rock Razor 27.5х2.35 SnakeSkin TL Easy PaceStar

През лятото на 2016 г. имахме възможност да пробваме един от новите модели гуми на Schwalbe, предназначен за АМ и ендуро велосипеди, а в някои разновидности дори и за спускане. Впрочем самият производител нарича тази гума „най-бързата за каране надолу“ с уточнението, че нейната тясна специализация са твърдите и сухи настилки, но ние имахме възможност да се уверим, че дори извън рамките на тези специфични условия продуктът се справя доста добре.

Продукт: Външна гума Schwalbe Rock Razor SnakeSkin TLE PaceStar
Размер: ETRTO 60-584, 27.5х2.35
Тегло:

735 грама

Цена: 72.90 лв.
Продължителност на ползването: 5 месеца / 240 км
Други модификации на модела/продукта: Предлага се в още няколко разновидности, различаващи се по размер и конструкция.

Още отсега правя уточнението, че карах Rock Razor само като задна – такъв е основният замисъл за нея и макар че мога да си представя комбинации, в които тя да намери място върху предното колело на велосипеда, за него аз лично винаги бих предпочел по-универсална гума (от типа на Nobby Nic, с която комбинирах представения тук модел), тъй като условията за каране в България като цяло са доста разнообразни.

Няма как да не започна с предназначението на гумата, тъй като на него са подчинени всички останали характеристики и пак съобразно него ще бъде оценката за качествата ѝ. Rock Razor е разработена за каране по сухи и предимно гладки терени, което е ориентирано повече надолу (АМ/ендуро + един вариант с подсилена конструкция за спускане), с идеята да осигури минимално съпротивление при търкаляне, без това да е за сметка на завиването. Логичната шарка за тази цел е с големи, стабилни и агресивни странични бутони, надлъжно „нарязани“ за повече податливост, и с ниски, гъсто разположени грайфери в средната част на протектора, които са скосени в предната си част и с напречни каналчета, които осигуряват малко повече огъване и спирачни ръбове. Иначе казано, гумата е от типа полу-гладки, само че с размери и конструкция като за АМ/ендуро велосипеди – широчина 2.35 инча (около 60 мм, реално по-скоро около 58), сгъваем борд, гъвкав и лек каркас с плътност 67 TPI, подсилен с допълнителния слой Snake Skin за предпазване на стените от срязвания и пробиви. Протекторът е трикомпонентен (твърда основа, по-мека „облицовка“ на централните грайфери и още по-мек материал за страничните), като за този модел Schwalbe са заложили на комбинацията PaceStar, за да осигурят повече износоустойчивост и по-ниско съпротивление при търкаляне.

Теглото на Rock Razor е 735 грама – отлично при тези размери и с оглед на АМ/ендуро предназначението ѝ.

Всички разновидности на модела са готови за превръщане в безкамерни – така подходих и аз. При тази процедура не срещнах никакви трудности – уплътняващата течност запечата гумата от първи път, компресорът я изпъна равномерно, всичко беше както трябва.

И се започна едно каране – по пътеки, по байкпаркове, че дори и в града. Навсякъде, където имаше изкачвания, Rock Razor блестеше с лекия си вървеж. Нормално е да се очаква такова поведение от подобна шарка, но допълнителен бонус е ниското тегло – чрез комбинацията от нея и Nobby Nic като предна свалих от велосипеда си общо около половин килограм, което е страшно много, когато става дума за въртяща се маса. Любимият ми Oryx T-140 тръгна като отвързан по баирите с тези нови придобивки. Само един или два пъти се случи гумата да пробуксува на нестабилни и стръмни терени, но все пак бе карана със задно окачване, така че бързо намираше отново сцеплението. Ако търсите леко вървяща АМ/ендуро гума, това е предложението на Schwalbe и то е доста добро.

При тези видове каране обаче най-важно си остава спускането. Каквито и улеснения да осигурява гумата нагоре, ако пречи надолу, не е добре. Rock Razor обаче със сигурност не пречи, особено на терените, за които е предвидена. На трасета като Flow в Пампорово или Need For Speed и All Mountain в Боровец този модел на Schwalbe е отличен избор, тъй като помага да съхраните повече скорост и да ускорявате лесно, когато трябва. Спирането на добре утъпкани почви е отлично – нито се случваше да блокира лесно, нито нещо друго. Експериментите продължиха и върху други видове сухи терени – по-песъчливи, по-рохкави и по-чакълести. Навсякъде гумата газеше стабилно и като цяло спираше доста добре – разбира се, на по-нестабилните и хлъзгави настилки може да се очаква склонност към блокиране, но определено нямах усещането гумата да „тръгва“ от нищо – напротив, спирането бе ефективно и контролируемо. Такова е и на влажна почва, стига да е утъпкана или по-песъчлива/чакълеста. Единствено в лепкава кал или на мокри корени и камъни Rock Razor изчерпва капацитета си за бързо и надеждно спиране, но дори в тези противопоказни условия гумата не е напълно безпомощна, тъй като при хлъзване страничните грайфери обикновено зацепват и задържат колелото в някаква контролируема траектория.

Завиването на сухо е другата област, в която Rock Razor блести с добро поведение. Честно казано, нямаше голямо значение каква точно е настилката – от твърдо утъпкани почви или скали през по-рохкави слоеве, та до чакъл – стига да е сухо, гумата завива отлично. Същото е и при влажни, но утъпкани пътеки. Доколкото за това се разчита основно на страничните грайфери, доброто ѝ представяне не ме учуди. Учуди ме обаче това, че дори и в кал тези агресивни бутони от двете страни вършеха повече работа, отколкото очаквах.

Реклама

Ако се чудите защо изобщо съм я карал в кални условия, причината е най-вече мързел. Впрочем първото такова изпитание беше в Пампорово през месец юни, когато почти всеки следобед валеше и нямаше смисъл да сменям гума заради оставащи 1-2 спускания. След това в ендуро състезанието на Витоша реших да я пробвам в такива условия, най-вече защото не ми се разпечатваше гумата, направена на безкамерна. Така че по време на тренировките карах с нея и по ирония на съдбата точно един мокър камък сложи край на експеримента. Линията беше трудна – стръмен улей с доста камъни, протягащи ръбове от всички страни, и една по-голяма гладка плоча със страничен наклон, по която все пак изглеждаше най-добре да се мине. Само дето нещата не се случиха точно по план и когато колелото заигра наляво-надясно под мен, задната гума се хлъзна от плочата и се стовари с цялата ми тежест странично в някакъв остър връх на камък в съседство, който успя да пробие SnakeSkin стената и въздухът, заедно с част от „бозата“, излезе на свобода в атмосферата. Наложи се да завърша карането с вътрешна гума, а за състезателния ден сложих друга, защото исках да бъде безкамерна и да я карам с по-ниско налягане в тези хлъзгави условия.

Заключение

В таблицата долу няма посочени недостатъци, защото правя оценката на този продукт на базата на неговото специфично предназначение. Schwalbe не твърдят за Rock Razor, че е универсална гума за всеки терен и условия, така че и аз не съм очаквал подобно представяне от нея. В интерес на истината обаче, този нов модел на германците се оказа с по-широко приложение и по-добро поведение, отколкото предполагах. Rock Razor напълно покрива това, което му е дадено като задачи – търкаля се много добре, спира достатъчно на гладки и сухи терени, че дори и на чакъл, и завива много добре в сухи условия. Към тези качества бих добавил, че на влажни (но не кални) почви гумата също е отлична, на рохкави сухи почви се справя добре, а дори в кални условия и върху мокри камъни поведението ѝ е предсказуемо, не е плачевно. Така че аз лично я бих я ползвал като основна задна гума през целия топъл сезон от май до октомври.

+

Отлично тегло.

Много ниско съпротивление при търкаляне.

Добро спиране при гладки и твърди или не много меки настилки.

Отлично сцепление при завиване в сухи условия и дори в някои по-трудни ситуации.

Подсилена конструкция и възможност за ползване като безкамерни.

За контакти:
„Веломания“ ЕООД
ул.“Гюешево“ 83
тел: 8127072
www.velomania-bg.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>