Bliss Minimalist Glove

Bliss е германски производител с иновативни решения при защитната екипировка, чиито продукти отскоро са по-широко представени на българския пазар от магазин „Шампион“. Повече подробности за марката и технологиите, които компанията използва при протекцията, можете да прочетете ТУК, но в сегашната статия ще насочим вниманието си към един „по-обикновен“ продукт – ръкавиците Minimalist. Това е един от двата продукта, които получихме за проба в началото на лятото и които ползвам без прекъсване и без жалене в последните два месеца. Още тук обаче ще ви подскажа, че в недалечно бъдеще може да очаквате ревю и за едни компактни наколенки от специалния полимер Armourgel – започваме с ръкавиците обаче, тъй като те вече имат зад гърба си над 700 км каране.

Продукт: Ръкавици Bliss Minimalist Glove
Размер: М
Тегло: 46 грама
Цена: 59 лв.
Продължителност на ползването: 2 месеца / 720 км
Други модификации на модела/продукта: Предлагат се и в жълт цвят.

И не само каране! Длъжен съм да започна с това, че аз съм може би един от най-немарливите хора по отношение на ръкавиците. Когато са на ръцете ми, не обичам да ги свалям за щяло и нещяло, така че много често с тях барникам по велосипеда (например при падане или заклещване на веригата, при помпане на поомекнала гума и др.), нося го, бутам го, подпирам се на земята при сядане и ставане, местя паднали дървета по пътеките, бърша прах и кал от вилката, ровя по джобовете на раницата, бера горски плодове и т.н., и т.н. Всичко, което мога да го свърша, без да свалям ръкавиците, го върша с тях. Понякога дори ги карам с неизрязани нокти. 🙂 Такава употреба обикновено е сериозно предизвикателство за повечето петопръсти продукти, които съм ползвал през годините, или ако трябва да го кажа по-ясно, повечето чифтове ръкавици не издържат твърде дълго без поражения в моите ръце. Затова представянето на Bliss Minimalist до момента е впечатляващо – по тях все още няма никакво протриване или скъсване, няма разтворени шевове, няма дори и намек за увреждане!

Още по-впечатляващо е това предвид факта, че тези ръкавици са сравнително тънки и леки, т.е. представители на по-минималистичния стил, както показва и името им. Предназначението им варира от ХС до DH каране, тъй като по отношение на ръкавиците много хора залагат първо на удобството, а после на защитата. Подобни олекотени ръкавици обикновено са доста удобни и Bliss не са изключение, затова обичам да карам с такива модели, но именно те са и по-уязвими при безпощадния начин, по който се отнасям към тях. Случвало се е при много други продукти от такъв тип първите увреждания да се получат едва след 3-4 карания, а при редовна употреба и изминати 700 км с някои от тях вече би ме било срам да се появявам пред хора. Затова още веднъж ще повторя, че при мен Bliss Minimalist се доказаха като изключително здрави и издръжливи ръкавици – категорично са едни от най-добрите, които съм карал!

Това без съмнение се дължи и на качеството на материалите, и на добрата изработка, и на някои добре проектирани детайли. Така например при всички пръсти, с изключение на палеца, кожената лента от долната страна, идваща като продължение на дланта, е завита и обърната от горната страна като капаче. Това е дребен, но много добре измислен и изработен детайл, благодарение на който пръстите ми не са пробили като зъбки на първолак, а фините шевове не са разкъсани. Като казах кожа, доколкото мога да преценя, дланта и цялата долна част на ръкавиците е от някаква изкуствена кожа, която е мека, гъвкава и удобна, а за момента се оказва и много здрава. Навсякъде тя е перфорирана за по-добро проветрение, а на ключови места по дланта и при върховете на палеца, показалеца и средния пръст са добавени силиконови апликации за още по-добър контакт с компонентите (ръкохватки, команди и спирачни лостчета). При повечето ръкавици, които съм пробвал, подобни апликации са първото нещо, което започва да се „отлюспва“, но тук всичко все още си е на мястото.

От долната страна на китката, точно пред ластика, е пришито по едно парче от материала на дланта, също със силиконов слой върху него, което служи като хватка, т.е. за придърпване при слагане на ръкавиците. От вътрешната страна пък е пришита по една кукичка, за да може да ги държите окачени или свързани по друг начин. Изобщо, помислено е и за най-малките детайли, като всичко е много качествено изработено.

Реклама

В тази връзка единствената и съвсем минимална забележка, която имах само при първите няколко ползвания, беше, че ластикът около китката на лявата ръкавица бе малко по-стегнат от дясната. Това обаче се оправи от само себе си, т.е. ластикът (или шевът му) се поразтегна и в момента двете ръкавици се слагат и свалят еднакво лесно и напълно безпроблемно.

От горната страна е използвана тънка, мрежеста, разтеглива материя, осигуряваща максимално проветрение. Е, и минимална защита, най-вече под формата на силиконовите сини апликации в областта на кокалчетата. (Между другото, само тук най-тънките силиконови лентички са започнали да се отлепят, но дори и те не са паднали.) Ясно е от самото начало, че модел като Bliss Minimalist поставя приоритет върху комфорта и дишаемостта, а не върху защитата от директни удари. Ако предпочитате ръкавици в стил робокоп, това със сигурност не е вашият продукт. Протекцията, осигурявана от Bliss Minimalist се простира до леки съприкосновения с клонки от двете страни на пътеката, но нищо повече от това. Затова пък карането в горещи летни дни с тях е удоволствие, а интересното е, че и при по-хладно време горната част не пропуска съвсем лесно студа, т.е. изолира в някаква степен, тъй като мрежестият плат не е съвсем ефирен.

Вече го споменах, но сега ще повторя изрично, че още от първото слагане ръкавиците се превърнаха в естествено допълнение към ръцете ми. Никъде не ми бяха тесни, никъде не усещах придърпване или убиване, размерът пасна перфектно, дланта не се набръчква излишно. Изразът „втора кожа“ сякаш е бил измислен за този продукт!

Цената на Bliss Minimalist е напълно конкурентна на други подобни предложения на пазара, но засега този продукт надминава всички по издръжливост, което прави тези ръкавици доста изгодна сделка в дългосрочен план.

Заключение

Този път то е съвсем кратко и ясно – Bliss Minimalist са най-добрите тънки (олекотени) ръкавици, които съм ползвал до момента. Паснаха перфектно на ръцете ми и са много проветриви, което мога да кажа и за други подобни модели, но ме впечатлиха наистина силно със здравината си, тъй като до момента никой друг продукт от този тип не се е доближил до тях по този показател. Ако търсите леки ръкавици с минимална защита и максимално удобство, тези добавят и издръжливост, така че ги препоръчвам горещо.

+

Изключително здрави – нехарактерно за толкова олекотени и тънки ръкавици. 

Много удобни и проветриви, като втора кожа са.

Отлично измислени и изработени детайли, много високо качество.

На фона на всичко това цената е съвсем стандартна, което ги прави много изгодно предложение. 

Защитата е ограничена, както е при всички ръкавици от такъв тип.

За контакти:
Магазин „Шампион“
гр. Сливен, ул. „Радой Ралин“3
тел. 0896 866 906
http://champion-bikeshop.com/

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>