Обувки Shimano AM5

Моделът АМ5, заедно с още няколко други, бе представен от Shimano през лятото на 2015 г. като продукт за сезон 2016. Признавам си, че още тогава той грабна вниманието ми и много ми се искаше да пробвам точно тези обувки, което по щастливо стечение на обстоятелствата стана възможно още през пролетта на 2016 г. И макар че през изминалите пет месеца по-рядко карах с автомати, а повече с платформи, вече мога да споделя най-важните си впечатления от този нов чифт обувки.

Продукт: Обувки Shimano АМ5
Размер: 43
Тегло: 1054 грама
Цена: 175 лв.
Продължителност на ползването: 5 месеца / 260 км
Други модификации на модела/продукта: Предлагат се и в маслинено-зелен цвят (военен), а отскоро и в сива камуфлажна разцветка

Както се вижда от снимките, АМ5 са обувки за педали с автомати, като основното им предназначение е спускане, АМ/ендуро и ВМХ. Шарката на подметката е заимствана директно от модела АМ7, но не е от каучукова смес на Vibram, а от друга, за която Shimano все пак са написали, че е с повишено сцепление. Затова един от въпросите, на който нямах търпение да си отговоря, бе дали с тези обувки, без монтирани парчета, ще мога да карам добре с платформени педали. Уви, отговорът е не. Вярно е, че пробвах със старите си педали, чиито шипове са малко поизносени, но все пак още от първото стъпване сцеплението бе недостатъчно и подметката ми се стори твърда като за платформи. Вероятно голямо влияние оказа и липсата на капаци, които да покрият отворите за парчетата на педалите, т.е. в тази част от подметката нямаше какво да контактува с педалите. Толкова за този експеримент – не го споменавам като недостатък, защото обувките очевидно са си за автомати; просто хранех надежда, че може би ще се окажат по-универсални, но не е точно така.

Реклама

АМ5 са солидни обувки, малко тумбести на вид, при които не е пестено откъм материали. Подметката е дебела и достатъчно твърда, за да осигури ефективно педалиране, но и достатъчно еластична, за да не създава усещане за странност при ходене. Между другото описанието на производителя за повишено сцепление може би се отнася до качествата на подметката при ходене – макар и плоска, тя осъществява добър контакт с повечето повърхности. Като се има предвид, че и парчетата да достатъчно скрити, т.е. не стърчат, ходенето с АМ5 по камъни и всякакъв друг пресечен терен е много по-удобно, сигурно и естествено, отколкото с ХС шпайкове например. Все пак на мокри скали и корени внимавайте – всяко сцепление си има граници! 😉

Стелките могат да се вадят – както за пране, така и за да залепите специалните лепенки над пластините за монтаж на парчетата (когато вече сте ги монтирали), които лепенки спират проникването на вода към вътрешността на обувките.

Вероятно вече забелязахте, че от външната страна, до пръстите, подметката е по-висока. Този елемент има както поддържаща стабилността на ходилото функция, така и защитна – ако се изпраскате странично в камък или пън, с АМ5 имате шанс да изпитате много по-малко болка, ако изобщо усетите нещо. За хора с много широки ходила обаче това повдигане на подметката може да се окаже и недостатък, т.е. да ограничава и притиска кокалчето на малкия пръст. Това все пак ще е рядко явление, защото АМ5 е доста широка обувка – моят крак като цяло е стандартен, но в тях определено усещах свобода около пръстите, даже се налагаше да стягам връзките повече от нормалното. 

Горната част на обувките е от висококачествена изкуствена кожа, с допълнителен гумиран предпазен слой отпред, в областта на пръстите. Пак там, но от горната страна, панелът е перфориран за по-добро проветрение. Макар че АМ5 със сигурност не са най-дишащите обувки, които съм пробвал, не са и най-спарващите. По отношение на това свойство, както и на водоустойчивостта, този модел е добре балансиран. Макар и без мембрана, обувките не пропускат водата още при първите капки дъжд, но при силен порой се мокрят, няма как. На външен вид АМ5 изглеждат малко „пластмасови“, но всъщност материята е доста мека, гъвкава и приятна на пипане, а и устойчива на съприкосновения с елементи от пресечения терен, поне засега.  В пролетни и есенни дни краката ми се чувстваха чудесно в тях, но при летните жеги се спарват повечко, защото моделът като цяло е затворен и е проектиран не толкова за интензивно педалиране, колкото за комфорт и защита при спусканията. 

В тази връзка вътрешната страна на обувките е по-висока, т.е. предвидена е защита за глезените, макар че повдигането не е толкова голямо и ясно изразено, както например при АМ7 и АМ9. Това е така, защото при АМ5 Shimano са искали да запазят малко „по-нормален“ вид, така че да могат да се ползват в някаква степен и за ежедневието извън каранията. В задната част обувките са корави и стабилни и макар че липсват платнени халки (за окачване или за придърпване при обуване), които за мен са важен детайл, конкретно при този модел не ми трябваха, тъй като заради широката предна част кракът влиза леко и удобно, без да се налага да натискам силно откъм петата.

За стягането на обувките се разчита на връзки и велкро-ремък, който да ги фиксира. Аз винаги съм бил почитател на този тип конструкция, така че присъствието ѝ тук определено ми хареса, но има и една малко дразнеща особеност – ремъкът е така захванат към вътрешната част на обувката и е толкова еластичен, че при отваряне се опитва като на пружинка да се затвори обратно, което малко пречи при връзването, поне докато човек свикне да го придържа отворен с края на едната ръка.

Като се има предвид колко солидни обувки са АМ5, тегло от порядъка на 1050 грама за чифт е съвсем нормално. Ако търсите много леки обувки, погледнете по-скъпите модели АМ7 и АМ9 – при АМ5 приоритетите са малко по-различни.

Цената на този модел е 175 лв. – не е много по-различна от другите маркови предложения на пазара, а от опита си с други обувки на Shimano мога да кажа, че те са едни от най-здравите, които изобщо съм срещал. В шкафа все още седи един чифт, който вече е на 10 години – вярно, в последните 4-5 не съм го ползвал много, защото карах основно с друг един чифт, който също не дава никакви признаци за износване или скъсване. Така че и от АМ5 очаквам подобна издръжливост, а това поставя цената в съвсем друга перспектива.

Заключение

АМ5 са удобни и стабилни обувки, може би малко по-широчки от нормалното. Всичко в тях е добре балансирано и оптимизирано за АМ/ендуро каране, че дори и за спускане – повишена защита на ключови места, дебела и абсорбираща подметка, едновременно корава, но и еластична, затворен дизайн и предимно плътни материали, което може да доведе до малко повече спарване при интензивно педалиране в топли дни, но пък няма да имате проблем с карания в лек дъжд, с пръските при минаване през локви или рекички и с ниските температури в някои по-хладни пролетни или есенни дни. Ако са и толкова здрави, колкото другите чифтове на марката, които имам, можете да разчитате на дълга и вярна служба.

+

Дебела и абсорбираща подметка, добре балансирана между коравина и еластичност. 

Защита за уязвими зони като пръстите, външната странична част на ходилото и вътрешните кокалчета на глезените.

Притягането с връзки и велкро-ремък е просто и ефективно.

На базата на предходен опит с марката очаквам да са много здрави и издръжливи.

В началото може да имате проблем с това, че велкро-ремъците се опитват да се затворят обратно, докато се връзвате. Постепенно ще свикнете да им противодействате с едната ръка.

За хора с тесни ходила този модел може би ще е прекалено широк в предната част.

За контакти:
BG-EUROTRADE Ltd

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>