Още нови продукти от Formula – спирачки Cura-E и колела Linea

Може би си спомняте, че през пролетта на 2016 г. италианският производител Formula представи новата си универсална спирачка Cura с доста „благозвучно“ (на български) произношение. Сега компанията добави още един модел към тази серия, насочен специално към електрическите маунтин байкове. Логично, този продукт носи името Cura-E.


Разликите между двете спирачки не са толкова много, но не са и за пренебрегване. Като цяло конструкцията на спирачния лост и спирачния апарат са еднакви, но Cura-E е оптимизирана за по-дълги и чести спирания, както и с това, че при електрическите маунтин байкове теглото е по-високо, скоростта в някои случаи също. Образно казано, като спирачна сила и охлаждане тази спирачка е съпоставима с DH модел, защото според Formula начинът, по който ще се ползва Cura-E не е много по-различен. Голямо значение за постигане на тези подобрени характеристики имат накладките, за които производителят обещава, че ще издържат по-дълго и при по-силно спиране.

Много важен детайл е и портът за включване на спирачен сензор, съвместим с повечето електрически задвижвания на пазара. Много от читателите ни може би още не са запознати с тази технология, но някои от системите за електрозадвижване на велосипеди (могат да) включват и връзка със спирачната система, т.е. сензор, който да отчита кога са активирани спирачките. Това е и едно от нещата, които могат действително да разграничат спирачките за е-байкове от нормалните. Ролята на сензора е важна в поне две направления. Първо, при системи с регенерация, т.е. които използват енергията, отделена при спиране, за зареждане на батерията, този датчик отчита кога да започне да действа този процес. Второ, спирачният сензор прекъсва работата на електрическия двигател, за да не си противодействат задвижващата и спирачната системи. Т.е. ако карате с активиран електродвигател и натиснете спирачките, той спира, за да не пречи на бързото и ефективно намаляване на скоростта. Тази функция повишава безопасността, а в някои редки ситуации, когато поради проникване на влага или друга причина моторът може да „блокира“ в състояние на най-висока мощност, задействането на спирачката (ако е със сензор) може да е единственото, което да го накара да спре.

Цената на Cura-E без диск ще бъде 149 евро за брой. Дискът добавя още 22-59 евро в зависимост от вида и размера.

Друг нов продукт за 2017 г. от италианците са наплетените колела Linea. Те се предлагат в три разновидности:

Linea 2 са най-леки, с широчина на каплите 27 мм и тегло за варианта 27.5″ само 1356 грама. Formula ги определят като комплект за широк кръг употреба – от ХС/маратон до trail/AM, т.е. най-общо казано за велосипеди с ход до 140-150 мм, при които акцентът е върху по-ниското тегло.

Linea 3 са предназначени за ендуро велосипеди и тук вече масивната конструкция и здравината взимат връх над лекотата – при този комплект каплите са с широчина 30 мм, отново в размери 27.5 или 29.

Linea 4 са предназначени за 27.7+ велосипеди. Затова тук каплите са с широчина цели 40 мм, а главините са единствено във вариант Boost (по-широки), докато при другите два модела това е само една от опциите.

Всички комплекти колела споделят някои общи технологии, за които производителят твърди, че осигуряват коравина, гладка работа и лесна поддръжка:

Wide Position Design (WPD) – както може да с досетите от името, става дума за по-широко разположени лагери, което увеличава коравината на колелото, подобрява разпределянето а натоварванията и по този начин осигурява и по-гладка и дълготрайна работа на качествените лагери, които са използвани в главината.
В тази насока е и Full Contact Technology (FCT) – конструкцията на главината е такава, че обгръща лагерите по-добре – всички вътрешни части на главината контактуват с тях, като ги предпазват от странични натоварвания, а също и от вода и мръсотия. Това също удължава живота им и подобрява работата на главината.
Easy Maintenance System (EMS) – това ще рече, че главината се разглобява лесно, когато трябва да ѝ се извърши профилактика.

Задните главини се предлагат със стандартно свободно движение или със Sram XD, а цената на колелата (във всички варианти) е 435 евро за предното и 485 евро за задното.

http://www.rideformula.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>