Cura – нова спирачка от Formula

Formula може и да не са най-масовият производител на спирачки, но винаги са били сред най-добрите, поне сред тези, които сме ползвали в MTB-BG. Моделите Oro например бяха едновременно едни от най-силните, но и едни от най-леките на пазара, с добра модулация и със стабилна работа. Подобни отзиви сме чували и за другите продукти на компанията.


В средата на април 2016 г. Formula представи нов модел, за който твърди, че събира в едно досегашния им опит. Произношението на името Cura оставяме на вас, защото на български не би било съвсем прилично да го произнесем. Достатъчно е да кажем, че започва с К, ура! 

Лесно можем да повторим твърденията на производителя за голяма спирачна сила и отлична модулация, но има и няколко други неща, които могат да се кажат за Cura.

На първо място, Formula твърдят, че са използвали нов процес на коване за изработка на спирачния апарат и спирачния лост. По принцип коването е по-скъп процес от отливането, поради което много производители използват второто. Италианската компания обаче е намерила начин да кове детайлите по-ефективно, така че хем да постигне високите стандарти за здравина и тегло, които е заложила, хем да запази цената достъпна.

Спирачният лост е с аксиално разположен главен цилиндър (надлъжно спрямо кормилото) и с голям резервоар за флуида, който се намира по-високо от буталото на цилиндъра, за да гарантира безпроблемно обезвъздушаване. За този процес са предвидени и няколко пробки, като най-често използваната би трябвало да е тази над резервоара (при скобата за кормилото), тай като обикновено тя ще е най-високата точка в системата.

Като стана дума за скобата за кормило, която е с два болта, Formula предлагат и допълнението Mix Master към нея – елемент, който позволява да комбинирате спирачката с командите на Sram и Shimano.

Спирачният апарат е от две части, с голям „прозорец“ за накладките и с диаметър на буталата 24 мм (две срещуположни, третирани за гладко връщане). Най-интересният детайл тук е клапанът Speed Lock, който позволява да откачите маркуча от апарата, без да губите флуид и без да вкарвате въздух в системата. Това е особено полезно с оглед на съвременните рамки, при които маркучът чести минава вътрешно, но също така е добре дошло в някои случаи на транспортиране или сервизиране.

Най-голямата изненада запазихме за най-накрая – за пръв път Formula използва за своя спирачка минерално масло. Компанията твърди, че в предишни години инженерите ѝ не са били удовлетворени от качествата на наличните минерални масла на пазара, но сега са намерили достатъчно добра формула, за да заложат на нея. При това положение е почти излишно да споменаваме, че производителят препоръчва за Cura да се използва само минерално масло с неговата марка.

Всички тези неща са обяснени и във видеоклипа, посветен на новия продукт:

Новата спирачка ще се предлага с два вида дискове – стандартен и такъв с алуминиев паяк, който допълнително отвежда топлината. Те са налични както във варианти за 6 болта, така и за Center Lock, а размерите са 160, 180 и 203 мм.

Cura се предлага в два цвята – черен и сребрист (полиран), като вторият е с 5 евро по-скъп за един брой спирачка. А колко струва самата спирачка? Комплект от лост, маркуч и спирачен апарат е с препоръчителна цена 124 евро за един брой (предна или задна). Дисковете се продават допълнително на цени от 22 до 51 евро в зависимост конкретната разновидност.

Теглото на предна спирачка със 160 мм диск и всички крепежни елементи е 359 грама.

http://www.rideformula.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>