Vaude Uphill 16

Сред обновените модели на Vaude за 2016 г. са и свръхлеките раници от серията Uphill. В актуалната линия има три модела с обем 8, 12 и 16 литра, като от тях Веломания ни предоставиха за проба най-големия – Uphill 16. Ето какво можем да споделим за него:

Продукт: Раница Vaude Uphill 16
Размер: 16 л
Тегло:

327 грама + 39 грама дъждобран

Цена: 139 лв.
Продължителност на ползването: 3 месеца / 190 км
Други модификации на модела/продукта: Раницата се предлага в 4 цвята. В същата серия има и по-малки модели с обем 12 и 8 литра.

В сравнение с раницата Moab 25, която пробвах през 2015 г. и ми хареса изключително много, Uphill 16 e продукт на съвсем различна концепция, която Vaude наричат Less Is Best – „По-малко е най-добре“. Казано най-просто, това означава премахване а всички „излишни“ според производителя екстри и детайли с цел максимално олекотяване и запазване само на основни елементи, които по възможност да бъдат колкото се може по-многофункционални.

Раниците от тази серия са предназначени основно за ХС карачи и са с изключително ниско тегло – тестваният от мен модел е 327 грама без дъждобрана, той добавя още 39 грама отгоре. Вероятно ще се харесат и на някои ендуро любители, които предпочитат в състезанията да носят минимален багаж на гърба си. Трябва веднага да призная, че в това отношение продуктът изначално се разминава с моите обичайни нужди – при каране обикновено нося аптечка+шина, GPS, фотоапарат, храна, вода, термобельо, яке, очила, резервна гума, помпа за гуми и помпа за шок и цял куп дребни неща (мулти-инструмент, щанги, лепенки, батерии, смазка, уплътняваща течност за гуми, термофолио и др.), които заемат немалък обем. Всичко това успя да се събере в Uphill 16, макар че на моменти я изпъваше по шевовете, така че като големина раницата не е за пренебрегване. Не е въпрос само на обем обаче. Такива като мен, дето са свикнали да носят „и от пиле мляко“, обикновено имат нужда от множество различни джобове и отделения, за да успеят да турят някакъв ред във внушителния инвентар. Точно затова казах, че лекият продукт на Vaude изначално е насочен към друга порода колоездачи. Тя събира доста багаж, но е хубаво той да се състои от по-малко „парчета“ – резервоар , 2-3 резервни дрехи, храна и няколко базови неща за обслужване на велосипеда (помпа, гума, лепенки и мулти-инструмент). В този смисъл и с оглед на ниското си тегло, Uphill 16 е подходящ вариант за дълги преходи при хора, които в нормалните си карания излизат дори без раница или само с малка раница за вода и дреболии. Между другото, имам и мини-раница от реномиран производител, която тежи… 355 грама, т.е. повече от модела на Vaude, въпреки че побира 3-4 пъти по-малко от него. Точно тук се крие основният замисъл на Uphill 16 – до осигури по-голям обем за дългите разходки, но при минимално тегло, така че да може да се ползва и като олекотена раница за къси/спортни карания.

Нека видим все пак какво предлага Uphill 16 като разпределение и всеки да си прецени. Раницата се състои от основно отделение (в което има джоб за резервоар), преден джоб в горната част и два странични мрежести джоба. Има и един тесен, продълговат мрежест джоб на едната презрамка, чиито замисъл не ми стана напълно ясен – може би е за телефон (макар че смартфон не би се събрал в него), но по-скоро е за енергийни десерти или гелове – аз точно затова го ползвах.

Основният отсек е голям, малко по-тесен откъм дъното, и както казах, събира доста неща, като единствено важно е да ги подредите добре с оглед на това кои от тях ще ви трябват по-често и кои само от време на време. Отделението е с цип, който има Г-образна форма – отваря се отгоре и на едната страна. Дали с това решение Vaude са търсили оригиналност, или някаква допълнителна функционалност (може би намаляване на теглото), не зная – за мен то беше точно толкова удобно, колкото и стандартните раници с П-образно разположен цип.

Джобът за резервоар е широк и макар че аз съм с 2-литров мех, струва ми се, че и всеки 3-литров би се побрал спокойно в раницата. Маркучът минава през вътрешността на презрамките, като производителят е предвидил по принцип да се прекара по лявата презрамка (гледано когато раницата е на гърба) – там е сложен водач/щипка за него. На мен обаче това не ми беше удобно, защото халката за промушване и поддържане на мундщука, която е част от гръдния ремък, се намира от дясната му страна, т.е. при всяко слагане/сваляне на раницата от гърба трябваше да изваждам мундщука от гръдния ремък или да го промушвам отново. Когато ми писна да го правя, просто прекарах маркуча по дясната презрамка и макар там да няма водач за него, той си стоеше добре, мундщукът си беше затъкнат постоянно в халката на гръдния ремък и всичко си беше както съм свикнал.

Предният джоб, разположен в горната част на раницата, също не е никак малък – доста е дълбок, но както казах, няма никакви допълнителни прегради и отделения, така че всички дребни неща изсипвах накуп в него и след това с ровене достигах това, което ми трябва. Може дори да се опитате да ги подредите по степен на ползване – ако не бъркате през половин час за нещо, това би работело.

Двата странични мрежести джоба истински ме впечатлиха. Наглед не особено широки и доста фини, те са от здрава разтеглива материя и събраха всичко, което обичайно съм свикнал да държа там – от едната страна вътрешна гума + ръкавици (евентуално), а от другата страна шишенце смазка, шишенце уплътняваща течност (понякога) и кърпа за глава или шапка. Нещо повече – вътрешният горен ръб на всеки от джобовете е дълбоко подгънат, без да е зашит, което прави съхранението на нещата още по-сигурно, ако ги покриете и с подгъва.

Всичко описано дотук напълно отговаря на представата за максимално олекотена раница – малко на брой ципове и джобове, но все пак с възможност за разделяне на по-едрите от по-дребните предмети и достъпност на по-често ползваните.

Реклама

Има само едно нещо, което ми липсваше много и считам за сериозен пропуск – никъде в раницата няма ключодържател. Когато карам, ключовете от дома и тези от колата са може би най-ценните и доста лесни за губене предмети в раницата ми, така че винаги бих предпочел да са закрепени по най-сигурен начин. Една пластмасова халка, пришита в предния джоб или дори в основното отделение, не би трябвало да увеличи теглото с повече от няколко грама – защо Vaude не са предвидили такъв елемент, наистина не мога да си обясня. Като алтернатива, може да се използва за целта велкро-лепенката за окачване на резервоара – върши работа, но не е същото, защото ключовете дрънкат твърде много, когато са закачени на нея.

За да завършим темата с това какво може и не може да съберете в раницата, ще спомена и „скритото оръжие“ (а всъщност съвсем открито и видимо) на модела Uphill 16 – Multicord. В превод това означава многофункционална връв и наистина, в комбинация с две кукички (по една от всяка страна в горната част на раницата), това въженце може да изпълнява поне три функции: първо, да компресира раницата, когато не е пълна; второ, да закрепите чрез него каска; трето, да закрепите някакъв друг багаж. За мен именно третата функция бе най-полезна, тъй като по този начин си носех защитната екипировка (наколенки и налакътници), но по същия начин може да се ползва и за яке/полар, ако мястото вътре не ви е достатъчно или ако просто искате да ви е подръка. След като пристегнете връвта, фиксирането става с една хитра закопчалка, която може и да отпуска по малко хлабина с течение на времето, но аз нямах случай въженцето да се разхлаби чувствително и да застраши прикрепения товар с изпадане. Каска не ми се наложи да нося на раницата, така че тази функция я пробвах само заради ревюто – не бих казал, че закрепването ѝ е най-удобното, което съм виждал, но за по-редки случаи е приемливо.

Гърбът на раницата е изключително добър, направо ме изненада! Наглед той е от прилепващите по-плътно към тялото, като все пак има оформени плитки канали за проветрение. Не очаквайте да не се изпотявате – това е невъзможно, независимо каква е раницата. При Uphill 16 обаче мрежестата материя на гръбния панел е отлична – не създава спарващо усещане и не задържа влага. Това е може би най-добрата раница по отношение на „сухо усещане“, която съм карал, ако не броим тези с отдалечена конструкция за гърба, които обаче не могат и да помислят за тегло между 300 и 400 грама. Дори при директно сваляне от гърба след интензивно каране, материалът не изглежда напоен от потта, а при кратко излагане на слънце/вятър съвсем изсъхва. Конструкцията е и много удобна – раницата ляга добре на гърба, двете части на кръстния ремък са широки и проветриви при ханша, докато самите ремъци за кръста и гърдите са тънки и леки.

Стягането на ремъка за кръста е малко по-особено – с две катарами отстрани, като са предвидени и халки от плат, в които да затъкнете свободните краища на каишките. Като удобство тази система е напълно съпоставима със стандартната, но може би е по-ефективна срещу разхлабване – на мен поне така ми се стори.

Както може да се досетите, всички материали по раницата са тънки и олекотени, но засега изглеждат и доста здрави. Не съм я жалил и не съм полагал специално внимание към нея – оставях я на земята, тъпчех я в багажника на колата и по-често от всяка друга я „издувах по шевовете“, без тези действия да доведат до скъсване, захабяване или друг проблем. Презрамките са тънки, мрежести и доста удобни – дори при тежко натоварена раница, не съм ги усещал да се впиват в кожата и да ми убиват. Материята е същата като на гърба и дори при интензивно каране/потене не попива и не задържа много влага.

Раницата разполага и с компактен дъждобран, който е с типичните за Vaude детайли – ластични отвори за промушване на кръстния ремък, халка за закрепване на задна светлина и велкро-ленти за фиксиране към презрамките. Това позволява дъждобранът да бъде закрепен стабилно и плътно около раницата. По ирония на съдбата при най-големия порой, който ме валя, бях излязъл с раницата на пешеходен туризъм – след повече от половин час интензивен дъжд, когато свалих дъждобрана вкъщи, раницата под него бе леко влажна, но нещата в нея все още бяха сухи. Дали тази влага е била пропусната от дъждобрана директно, или се е промъкнала отгоре (при ходене пеша тялото е изправено и е по-лесно да се стече вода) не зная, но якето ми (2000 мм воден стълб) също бе напълно мокро, дрехите под него напоени, така че при раницата нещата изглеждаха далеч по-добре.

Заключение

Uphill 16 със сигурност не е раница за всеки, но пък за всеки, който търси комбинация от много ниско тегло и приличен обем, това е едно от най-добрите предложения на пазара. Моделът на Vaude e с около 600-700 грама по-лек от обичайните раници, които съм карал. Някой би казал, че теглото на раницата едва ли има голямо значение, когато товарът в нея тежи 5-6-7 кг. Друг ще отговори, че независимо от нещата вътре, тези 600-700 грама по-малко на гърба са изключително важни, особено при по-дълги или по-спортни карания. И в двете твърдения има голяма доза истина, но аз не бих искал да се съсредоточавам само върху теглото. Според мен този свръхлек продукт на Vaude e подходящ за хора, които не просто търсят ниско тегло, но имат и цялостно по-минималистично отношение към това, което носят със себе си – ограничават се само до най-необходимото, без да пълнят раницата с всевъзможни джуджурии и предмети. Че аз не съм от тях, вече стана ясно, но често ми се иска да бъда. Знам какво удоволствие е човек да кара без раница, знам какво е и с такава лека раница като Uphill 16. Основното достойнство на този модел е, че може да бъде ползван както за тренировки и ХС карания с литър вода, малко аксесоари и връхна дреха, така и за отделни по-дълги и приключенски карания от същия тип хора – когато им се наложи да сложат повече храна, вода, дрехи и дори протектори, тази лека и удобна раница може да ги поеме. Във всички случаи Uphill 16 е продукт, който е по-подходящ за спортно настроени хора, отколкото за приключенци и изследователи на пущинаците, но в определени случаи може да се окаже свързващото звено между тези две групи. Познавам доста ХС спортисти, които с удоволствие се впускат в приключения, и доста АМ/ендуро карачи, които често правят тренировъчни карания – и за двете групи подобна лека, но обемиста раница може да бъде от голяма полза, включително и в някои състезания.

+

Изключително лека за обема си.

Гърбът е много удобен, бързо съхнещ и учудващо проветрив.

Страничните джобове са с много добра конструкция.

Няма ключодържател.

Прокарването на маркуча отляво с халка за закрепването му отдясно на гръдния ремък не ми беше удобно.

За контакти:
„Веломания“ ЕООД
ул.“Гюешево“ 83
тел: 8127072
www.velomania-bg.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>