Кормило Crosser 720 мм

През пролетта на 2016 г. Cross разшириха значително портфолиото от продукти на тяхната дъщерна марка Crosser, с която се предлагат различни компоненти за велосипеда. Още преди това в МТБ-БГ получихме за тестване три от тези нови продукти – кормило, лапа и кол за седалка. В тази и още две статии ще ви представим впечатленията си от тях, като започваме с кормилото.

Продукт: Кормило Crosser
Размер: Дължина 720 мм, издигане 15 мм
Тегло: 303 грама
Цена: 25.60 лв.
Продължителност на ползването: 6 месеца / 300 км
Други модификации на модела/продукта: Кормилото се предлага и с дължина 740 мм или 680 мм, а също и в бял цвят с черни графики.

Кормилото Crosser е изработено от алуминиева сплав 6061, с диаметър в областта на захват 31.8 мм и с променлива дебелина на стените, което цели постигане на оптимално съотношение между тегло и здравина. Когато говорим за общи характеристики, винаги от голямо значение е и цената, а при продуктите на тази българска марка тя е меко казано добра.

Реклама

Мнозина ще повдигнат веднага вежди в скептична гримаса – може ли кормило с цена 25 лв. да е надеждно и добро? Все пак никой не обича да си представя апокалиптични картини със счупено или огънато кормило, нали? Няма как да отговоря категорично на този въпрос, тъй като здравината и издръжливостта на подобни компоненти може да бъде установена единствено чрез подходящи машинни тестове, натоварващи частта до момента на счупване/огъване. Мога да кажа само, че в последните месеци монтирах кормилото на 2 различни велосипеда – вярно, все твърдаци с ХС насоченост, но ги карах достатъчно натоварващо и не изпитах нито за момент съмнения в здравината на кормилото Crosser. Карах го и пак бих го карал в рамките на ХС/АМ приложения, без да се притеснявам за сигурността си.

С оглед на цената и размерите на кормилото, теглото (303 грама) е доста добро. Със сигурност има по-леки кормила на пазара, но с цени 2-3 пъти по-високи, че и отгоре. Или ако го кажа другояче, не съм сигурен, че има много кормила с цена 25 лв., които да са с такова тегло.

Издигането е 15 мм, т.е. кормилото е сравнително ниско, което на мен лично ми допада. Извивката назад е 5°, а тази нагоре не е посочена от производителя, но като усещане кормилото ми бе напълно удобно.

Бройката, която аз пробвах, бе мостра и в краищата нямаше разграфяване за скъсяване на кормилото. Наличните в търговската мрежа кормила вече имат такива маркери, освен това се предлагат и в бял цвят с черни графики, ако смятате, че велосипедът ви се нуждае от такава разцветка.

Като стана дума за графиките, само в тях открих един по-сериозен недостатък. Не става дума за цялостната визия – тя ми допада доста, не е прекалено шарена, не е и скучна, като са отбелязани основните параметри на кормилото. Маркерите за центриране на кормилото обаче (разположени в средата му под формата на картинка с две бели и две черни полета на кръст) не ми харесаха и не ми бяха достатъчни, за да определя дали съм го монтирал достатъчно прецизно. Вижда се ясно, че те изискват на първо място лапа с отвор на предния панел, за да се виждат, а не всяка лапа е такава. Но дори и да е, аз лично не можех само по тях да определя дали центровете на кормилото и лапата съвпадат, така че прибягвах до ползването на ролетка, за да съм сигурен.

Покритието и графиките са с добро качество – в общи линии на нивото на продукти, които обикновено са два пъти по-скъпи.

Заключение

Ако ползваме за мерило цената, човек трудно би могъл да иска повече от едно кормило за тези пари. Изработката изглежда солидна и надеждна, теглото е добро, покритието не пада от първото ползване, към ергономията нямам забележки. Ще го кажа пак – повечето кормила, които поне по външни белези изглеждат на нивото на Crosser, обикновено са два пъти по-скъпи. Има все пак едно нещо, което може да бъде подобрено, и то без да доведе до по-висока стойност, и това са маркерите за центриране на кормилото – могат да са много по-удобни и улесняващи монтажа. Дори и в сегашния си вид обаче, този компонент е отлично предложение за хора с по-малък бюджет, търсещи например кормило с тази дължина. Достъпната цена прави продукта на Crosser подходящ и за тези, които искат да пробват по-широко кормило, но не са сигурни, че то ще им допадне – ако не им хареса, загубата ще е минимална.

+

Много достъпна цена.

Добра изработка (доколкото мога да преценя).

Добро тегло в този ценови клас.

Маркерите за центриране на кормилото не ми харесаха, не ме улесняваха при монтажа.

За контакти:

Велосипед ООД
Западна промишлена зона
3700 Видин, България
[email protected]
www.velosiped.bg

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>