Vaude Moab 25

Тази година започнах да тествам интересни продукти още през зимата и един от първите такива, които Веломания ми предоставиха, е раницата Vaude Moab 25, която през 2015 г. за пръв път стъпва на българския пазар с цена 225 лв. За мен този модел бе интересен не само, защото по принцип обичам хубавите, добре измислени раници, а германският производител е един от най-реномираните в този сегмент, но и защото серията Moab е наследник на линията Tracer, от която преди години пробвах модела Tracer 20. Съветвам ви, ако имате време, да прочетете това ревю, защото настоящият продукт се явява почти пряк наследник на онази раница, само че с малко по-голям обем. За всеки случай ще припомня набързо, че Tracer 20 беше една от най-удобните и функционални раници, които съм карал, с регулируем гръб, множество отделения и джобове и възможности за закрепване на всякаква защитна екипировка. Забележките ми по онова време бяха към теглото и донякъде към проветривостта на гърба. Още тук, в аванс, ще кажа, че Moab 25 постига сериозно подобрение и в двете насоки, без да губи повечето от останалите качества на Tracer 20.

Продукт: Раница Vaude Moab 25
Размер: 25 литра, 52х29х22 см
Тегло: 1220 грама
Цена: 225 лв.
Продължителност на ползването: 3 месеца / 250 км
Продуктът е ползван съвместно с: Каска 661 Recon, наколенки 661 Race и Nuke Proof Critical Armour, резервоар за течности Source 2л, всякакви дрехи и екипировка
Други модификации на модела/продукта: Линията Moab включва още няколко модела с по-малък обем.

Moab 25 е една от най-големите раници, които съм карал. 25 литра са сериозен обем, който позволява при добро ниво на екипировката и добро планиране да съберете багаж за 2-3 дневен преход. Също така, раница с подобна големина определено би се харесала и на хората, които са свикнали да са подготвени за всичко в планината и носят повече от обичайния брой инструменти, количество храна, дрехи и принадлежности и т.н. По принцип аз нито съм от тези хора, нито правя често многодневни преходи, така че в началото очаквах Moab 25 да е излишно голяма за личните ми нужди, но продуктът на Vaude ме опроверга по две линии. Първо, когато е полупразна, раницата се усеща изключително лека и компактна, въпреки размерите си. Това се дължи не само за възможността за пристягането ѝ със страничните ремъци, но и на добрата конструкция, предвидена за висока товароносимост. Второ, благодарение на зимните условия, в които я карах, и на правилото, че човек винаги взима толкова неща, колкото позволява раницата му, реално в поне половината от каранията Moab 25 беше пълна почти с връх.

Важно е също да отбележа, че за пръв път карам раница с допълнителен цип за достъп до основното отделение от долната страна. При раници с подобен обем това е често срещан дизайн, но както казах, рядко съм ползвал такива и нямах впечатления от подобна система за организиране на багажа. За основното отделение има и цип от горната страна, който на практика е удължен елипсовидно надолу, така че позволява почти цялата предна част на раницата да бъде отворена, т.е. основния товарен отсек да бъде разкрит почти изцяло. В него има и една допълнителна платнена преграда с цип, която разделя това отделение на горна и долна част – всяка от тях достъпна чрез отварянето на съответния цип. Ако искаме да сложим нещо по-голямо обаче, можем да отворим тази преграда и да превърнем цялото пространство в един голям джоб, достъпен както отгоре, така и отдолу. Всичко това е много, ама много удобно, поне когато става дума за такава голяма раница – човек може както добре да организира и раздели багажа си, така и да набута някои наистина големи неща (пробвах успешно с лаптоп+чантата му).

Всъщност циповете от долната страна са два (и двата друпосочни, т.е. можем да ги отваряме/затваряме във всяка посока), като вторият е за малко отделение, разположено на дъното на раницата. В него има един мрежест и два платнени джоба за дребни неща. За мен лично това отделение се оказа много удобно за съхранение на мулти-инструмент, щанги, лепенки, фар, дори и някой енергиен десерт, както и кърпа за глава. Всички тези неща са много лесно достъпни чрез този самостоятелен джоб, но с една уговорка – в кално и дъждовно време (в каквото се наложи предимно да ползвам раницата), когато дъждобранът е сложен отгоре, той в голяма степен блокира достъпа до тези джобове, така че през зимния сезон не е добра идея да държите в тях неща, които са от първа и честа необходимост. При сухо време обаче и двете отделения откъм дъното ми бяха ако не по-удобни, то поне равностойни на стандартните с достъп от горната страна.

За да продължа с джобовете и разпределението на багажа, ще кажа, че джобът за хидратиращ резервоар е в основния товарен отсек и е достатъчно широк, за да побере всеки от различните модели и размери мехове които съм виждал. Тъй като Moab 25 не включва собствен резервоар в цената си, наложи се да ползвам моя личен Source с вместимост 2 литра. Той бе като у дома си в голямата раница на Vaude, даже бе малко къс за нея и се оказа (както и при други съвременни раници, които съм карал в последните години), че тесничката велкро лента, на която увисва мехът, не успява да го задържи, когато е пълен, и се разлепва. Разбира се, това не представлява никакъв практически проблем, тъй като мехът няма къде да отиде извън предвидения за него джоб, но споменавам, за да нямате сериозни очаквания към тази велкро кукичка. Отворът за прокарване на маркуча е в най-горната част на раницата – удобен е и достатъчно голям, за да мине дори мундщук с големи размери, какъвто е този към моя мех. По замисъл на производителя маркучът минава по дясната презрамка, където има специална щипка за него, но не е никакъв проблем да го прекарате и отляво, без да я ползвате.

За да завърша с основното отделение, в него има още един вътрешен джоб с велкро-лепенки, който аз лично така и не съм ползвал реално – той би бил полезен за отделяне на конкретна дреха, храна или нещо подобно от останалите неща. В главния отсек, в горната му част, е и халката за ключове – за мен това е ново, малко нестандартно решение, но го намирам за също толкова удобно, както ако беше в някой от по-малките джобове. Освен всичко друго, тук има пришит и един зелен етикет с надпис Green Shape, който удостоверява, че при изработката на раницата са използвани материали и технологии, които не увреждат и не замърсяват природата.

Изключително важно е и предното отделение, достъпно с отделен цип, тъй като там също е пълно с джобове, много от които със специално предназначение. Такъв е например омекотеният джоб за спортни очила, както и платнената халка за помпа, пришита към стената на един от другите джобове. В същото пространство намираме още платнен джоб с „отворен“ горен край (ползвах го за енергийни десерти, батерии и др. подобни неща) и мрежест джоб с припокриващи се ръбове (най-удобен ми беше за съхранение на портфейла).

Ако се пренесем отново отвън, от двете страни има по един страничен еластичен джоб – там стандартно си държа резервна гума (от едната страна) и шапка, кърпа за глава или ръкавици от другата. И двата джоба могат да се пристягат със страничните ремъци.

От едната страна на кръстния пояс също има удобен джоб, в който може да се държи телефон, резервни батерии или друга дребна вещ, изискваща бърз достъп без сваляне на раницата.

При толкова много джобове и варианти за подредба на вещите в раницата, имам само една единствена забележка – липсва вътрешен джоб с цип. За някои хора това ще е без значение, за мен също не е нещо, без което не мога да живея, но все пак такъв джоб винаги е много полезен, ако човек има неща, които предпочита да стоят само там и да не могат да мърдат – в моя случай такива неща са батерии за GPS-а, ключове за колата и др.

Всички ципове на Moab 25 са YKK и са добре уплътнени, движат се много гладко и имат удобни „дръжки“ за плъзгачите, така че ползването им с ръкавици не е никакъв проблем. Макар да нямат тик-так копчета срещу разтваряне, чрез кръстосване на дръжките може да се постигне същото ниво на превенция.

Платовете, използвани в Moab 25 са сравнително тънки, доста меки и гъвкави, но засега изглеждат и достатъчно здрави. Аз по принцип имам малко неблагодарно и немарливо отношение към раниците, т.е. рядко се старая да ги пазя (и при каране, и при съхранение/пътуване), но продуктът на Vaude все още изглежда почти като нов. „Почти“, защото на гърба, където също са използвани меки, леки и фини материи, някакъв предмет леко се е „отпечатал“ върху единия мрежест панел – предполагам, че това е станало при транспортиране, когато раницата е била плътно притисната към нещо друго, дори не знам какво. Увреждането е чисто козметично и визуално, няма скъсване, нито нещо по-сериозно, но го споменавам заради хората, които са свикнали да пазят екипировката повече от себе си – да имат едно наум.

Като стана дума за гърба, при Moab 25 той е решен „класически“ с два орелефени, мрежести, вертикално разположени панела, между които се образува улей за отвеждане на изпаренията откъм гърба нагоре, надолу и настрани. Като естествено продължение на двата панела се явява широкият и стабилен пояс за кръста, който е сравнително дебел заради мрежестите и омекотяващи подложки откъм тялото. Презрамките също са от подобна материя и са едновременно леки, достатъчно широки и меки, за да не се впиват в рамената, но и полупрозрачни (при вглеждане), за да се проветряват отлично.

Допълнителен и много важен елемент в конструкцията на раницата е една пластмасова плоскост, която се намира в скрит джоб откъм гърба (достъпен зад резервоара за течности). Тази плоскост играе ролята на олекотена шина, която изпълнява едновременно няколко функции – придава повече твърдост и форма на задната част, но запазва и известна еластичност; благодарение на леката извивка, която се получава, гърбът на раницата следва добре този на колоездача за максимален комфорт и отлично разпределяне на тежестта. Пластмасовият панел по принцип може да бъде изваден, но не зная кой би искал да направи това – спестените 160 грама със сигурност няма да са от „най-умното“ място. Аз лично бих извадил плоскостта само при пране в машина – вероятно именно с такава цел е оставена тази възможност.

Вследствие на описаните детайли в конструкцията и гърба на раницата, мога смело да кажа, че това е една от най-удобните, най-добре пасващи на моя гръб раници, които съм карал. Дори напълнена догоре, с тегло около 8-10 килограма, Moab 25 запазва високо ниво на комфорт, не се лашка излишно по гърба и разпределя отлично тежестта. А при еднодневни и по-кратки карания, когато не се налага да се товаря като муле, почти не я усещам на гърба си, въпреки големите ѝ размери. Проветривостта също е на много добро ниво, с уговорката (все пак), че няма раница, която в топъл ден или по стръмен баир да не доведе до изпотяване – нито тази, нито която и да е друга. Съотношението между стабилност, комфорт и проветривост обаче при Moab 25 е отлично!

Теглото също е много добро. 1220 грама за раница с подобни размери и с толкова много ципове, прегради и елементи е много добра стойност и гарантира, че при многодневни преходи няма да носите никакви излишни грамове на гърба си.

И това не е всичко, защото списъкът с екстри и функции на Moab 25 продължава. Едно от нещата, които правят този продукт много универсален, е възможността за закрепване на защитна екипировка. Предният панел на раницата е оформен като джоб за каска половинка, който чрез два странични ремъка се закача в горната част на раницата. Тези ремъци, в комбинация с двата долни странични каиша, се ползват и за закрепване на наколенки с кори за пищяла. За другия тип наколенки, които са без долна част, по-удобно ми беше да ги слагам вместо каската в нейния джоб, който по същия начин може да бъде ползван и за яке или нещо друго. Окачването на каска с подбрадник на него също е възможно.

Презрамките се регулират както отдолу, така и от горната страна. За колана на кръста е излишно да казвам, че има халки за хващане на свободните краища. Ремъкът за гърдите е регулируем по височина и малко нестандартно се закопчава не по средата, а откъм лявата презрамка, в което не намерих нито съществено предимство, нито недостатък, но при първите карания човек трябва да свикне къде да търси катарамата за откопчаване.

Светлоотразителните елементи са стандартен елемент за безопасност при този клас продукти. В долната предна част на раницата има халка за закачане на задна светлина. Такава има и на дъждобрана, който се помещава в отделен джоб на дъното и е закачен чрез пластмасова кукичка към специална халка, за да не го изгубите. Имайте предвид обаче, че кукичката се вади сравнително лесно. Самият дъждобран е с ярък цвят и със специални отвори за промушване на кръстния колан през тях, така че хем раницата да е добре опакована, хем да се запази свободното движение и опериране с колана. Има дори отвори за проветрение. От горната страна дъждобранът не се закача никъде, но обгръща достатъчно добре раницата и няма склонност да се смъква или нещо подобно. Слагал съм дъждобрана дори когато раницата е с прикрепени наколенки и каска и той успява да покрие всичко това без проблеми.

Заключение

Чисто и просто, това е една от най-добрите големи раници, които съм ползвал. Изключително комфортна, дори когато е тежко натоварена, стабилно стояща и предлагаща отличен баланс между всички важни качества – тегло, здравина, удобство, проветривост и дори цена, тъй като 225 лв., колкото и крупна сума да изглеждат, са обичайна стойност за продукти от този тип и ниво на изпълнение. Големият обем позволява разделяне и разпределяне на багажа по различни начини с лесен достъп до всичко и макар че не всеки ще се нуждае от толкова много пространство, леките и тънки платове и възможността за компресиране правят Moab 25 напълно пригодна и за еднодневни карания, като само от потребителя зависи да се ограничи някак в нещата, които взима със себе си. В този смисъл тя е подходяща както като втора, по-голяма раница за хората, които вече имат една по-малка, така и като основна раница за тези, които традиционно взимат доста неща със себе си или правят по-често многодневни преходи, а дори и за тези, които никога не са сигурни колко голяма раница им трябва. Множеството джобове, ремъци и екстри я правят универсална от гледна точка на тип каране, като основните целеви групи са велотуристите и АМ/ендуро колоездачите. С две думи, отличен продукт!

+

Голям обем с възможности за разделяне на различни по вид и размер пространства. Множество джобове и отделения за подреждане на багажа.

Удобен и проветрив гръб и широк пояс за кръста, които осигуряват стабилно закрепване и отлично разпределяне на тежестта.

Възможност за закрепване на различни видове защитна екипировка.

Много добро тегло с оглед на обема и функционалността.

Високо качество на материалите и изработката.

Липсва вътрешен джоб с цип.

За контакти:
„Веломания“ ЕООД
ул.“Гюешево“ 83
тел: 8127072
www.velomania-bg.com

{gallery}products_test/2015/test-2015_vaude-moab-25_pics{/gallery}

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>