Shockblaze KRS Pro 27.5

Shockblaze отдавна правят карбонови твърдаци за крос-кънтри и някои фенове на дисциплината познават отблизо моделите KRS – името, под което се продават тези велосипеди. Доскоро обаче марката бе насочена предимно за износ, така че в България по-популярни са името и байковете на Sprint. През пролетта на 2016 г. това се промени драстично, защото холдингът МаксЕвропа реши да превърне Shockblaze в марка за директни продажби, в резултат на което байковете с това име бяха широко рекламирани, а цените им бяха намалени до меко казано изгодни нива. Така се оказа, че третият велосипед, който тестваме от зимата насам, карбоновият твърдак KRS Pro 27.5, вече е с цена 1999 лв. – звучи направо като подарък!


Shockblaze KRS Pro 27.5:

Размер: L, 48 см
Тегло: 12.56 кг
Цена: 1999 лв.
Продължителност на ползването 5 месеца, 220 км

Геометрия:

Данните са измерени от автора и/или посочени от производителя.

Ефективна горна тръба: 595 мм
Седалкова тръба: 480 мм
Междуосие: 1090 мм
Стойки на веригата: 430 мм
Височина на средното движение: 315 мм
Челен ъгъл: 70°
Ъгъл на седалковата тръба: 73°
Препоръчителен ход на вилката: 100 мм

Окомплектовка

Стандартната окомплектовка на велосипеда изглежда по следния начин:

Единствената разлика при реалния велосипед беше, че и двете гуми бяха Continental X-King, а каплите са Mach1. За моите нужди обаче направих още някои промени в оборудването. Тъй като байкът беше с размер L (а аз по принцип съм на границата между S и M), бе немислимо да го карам с оригиналната лапа, която е много дълга – 110 мм. Затова тя веднага бе заменена с по-къса, 70 мм лапа. Евтините алуминиеви педали отстъпиха място на такива с автомати. Други промени не съм правил, освен в края на пробния период, когато монтирах за 1-2 карания други гуми (тестови).

Теглото в таблицата горе вероятно е измерено без педали, във вида, в който аз карах велосипеда, беше 12.56 кг.

Рамка и геометрия

Като усещане KRS е типичен ХС байк, макар че горната му тръба не е прекалено дълга – Shockblaze са заложили по-скоро на дълга лапа. В интерес на истината, ако рамката беше от по-дългите, едва ли щеше да е възможно да я карам – и сега я усещах малко голяма за мен, макар че с по-късата лапа разстоянието между седалката и кормилото стана добро, но седалковата тръба определено беше по-висока, отколкото съм свикнал. 

Вероятно заради това през цялото време KRS ми изглеждаше и го усещах (като параметри на рамката) като 29ка, много от страничните наблюдатели на колелото също изказваха в първия момент предположение, че става дума за големия размер колела.

Не претендирам, че мога само по външни белези да съдя за качеството на една карбонова рамка, но тази на KRS изглежда с добро ниво на изпълнение. Според данните от производителя конструкцията е тип монокок, използвани са платове с еднопосочни влакна, лаковото покритие също е добро. Всички модерни детайли са налице – конусовидна челна тръба, PM накрайници за задна спирачка между стойките на веригата и стойките на седалката, вътрешен път за жилата. Изключение прави средното движение, което е стандартно, а не PressFit, BB30 или нещо от сорта, но за много хора това дори е предимство, а и като гледам колко масивно е оформена рамката в тази област, не вярвам да ѝ липсва коравина.

Въглеродните нишки позволяват голяма свобода в дизайна и сечението на тръбите, което прави впечатление и при KRS. Долната тръба най-общо казано е трапецовидна, но горната е доста сплесната хоризонтално – отдалече си личи, че целта е рамката да бъде по-корава, за да се превръща максимална част от енергията на колоездача в движение напред. Такова е положението и при стойките на веригата, които са сплеснати откъм седалковата тръба, преминавайки в по-закръглена форма назад към оста. Стойките на веригата пък са с масивно правъогълно сечение, с по-дългата страна по вертикал.

Рамката е защитена на ключови места – на стойката на веригата в близост до венците е залепена метална плочка, която да предпазва от съприкосновения; от долната страна на долната тръба е залепено тънко, почти неразличимо фолио, което я защитава от ударите на отхвръкнали камъни, а лакът, както казах, също изглежда издръжлив – по него останаха няколко драскотини, но без изобщо да се доближават до въглеродните нишки отдолу. Правят впечатление и дребни детайли като защитните шлаухи на броните в предната част, където биха могли да се трият в челната тръба при завиване.

Тъй като водата ми е в раницата, дори наличните отвори за бидон не използвах, но някои ХС пуристи със сигурност ще изпитат необходимост от две бутилки. При KRS има отвори само за една – върху долната тръба, докато мястото пред седалковата си стои неизползвано. Не е зле в бъдеще Shockblaze да добавят такава възможност.

Впечатления при изкачване и педалиране

С тегло 12.5 кг и ХС геометрия KRS очевидно е добър велосипед за изкачвания, педалиране и каране на по-дълги разстояния. Това се вижда ясно и от Изпитателните отсечки, където велосипедът за момента държи най-добрите времена при повечето изкачвания. Единственото изключение е отсечката Локорско 2, където една 29ка, макар и с по-високо тегло, успя да му отнеме първенството.

Резултатите там в голяма степен съвпадат и с наблюденията ми от други карания. За кратки, стръмни, интензивни изкачвания ниското тегло на KRS Pro е добре дошло, а коравата рамка позволява да вложите всичката си енергия в педалирането. Странното за мен обаче е, че имаше и моменти, в които велосипедът сякаш ми се струваше по-тежък, по-трудно вървящ. Възможно е това да се дължи на моментни спадове във физическата ми форма (най-вероятно!), възможно е колелата на велосипеда да не са от най-леките, възможно е дори големият за мен размер на рамката да ми създава подобно фалшиво усещане за мудност. Точно затова експериментът с Изпитателните отсечки е полезен, защото без значение как съм усещал в един или друг момент велосипеда, факт е, че сред байковете, които съм тествал в последните месеци, той е най-бърз в посока нагоре.

Може ли да бъде още по-бърз? Със сигурност! Колелата на KRS Pro не са претенциозни, така че това е първото място, където може да се свали тегло, при това с огромно влияние върху ускорението и лекотата при търкаляне. В този кюп мога да сложа и гумите – за мен лично X-King са много добър компромис между ниско съпротивление и добро сцепление на повечето настилки, но по-спортно ориентираните ХС карачи бързо биха надградили към някой още по-нископрофилен модел със сгъваеми бордове.

Да си призная, нямам необходимата сила в краката, за да усетя дали рамката на KRS е достатъчно корава с оглед на спринтиране и тежки напъни върху педалите. За моите нужди и ниво на каране тя е напълно удовлетворяваща в това отношение.

Реклама

Бидейки най-евтин сред моделите KRS, за този байк Shockblaze са заложили на скоростна система с 3х10 предавки. Това в някакъв смисъл допълва полулюбителския характер на велосипеда – широкият обхват на скоростите гарантира наличието на подходящи предавки за всеки случай, всеки потребител и всеки наклон, макар че за по-напреднали карачи някои от тях ще са излишни. Иначе задвижването е реализирано със среден и висок клас части на Shimano – задният дерайльор Deore XT е компонент, на който може да се разчита за години напред, а останалите части (SLX или Deore) също са достатъчно надеждни и функционални. В името на обективността ще спомена, че от време на време имах известни смущения в превключването, които ту изчиствах в движение, ту пак се появяваха – така и не седнах да направя цялостна настройка на скоростите, нито пък имах време да посетя сервиза.

Като цяло с тази окомплектовка бих определил KRS Pro като добър катерач, но  и с голям нереализиран потенциал, който се крие главно в колелата – по-леки гуми, по-леки капли и главини и байкът буквално може да литне, но ако не гоните спортни резултати, дори и в този вид той е достатъчно ефективен нагоре.

Впечатления при спускане

Ако добрите времена на KRS Pro в Изпитателните отсечки нагоре бяха очаквани, то за мен беше изненадващо, че и в много от спусканията той даде доста добри времена, а в един случай държи най-доброто. Човек лесно би могъл да си помисли, че това се дължи на добре работещата вилка, но истината е, че най-голямо значение има ниското тегло на байка. При всеки случай, изискващ ускорение (след завой, на по-равни участъци или на леки, кратки изкачвания по средата на спускането), KRS Pro се изстрелваше напред с лекота и като се добави вродената му повратливост (заради размера на колелата и ХС геометрията), не е учудващо, че на леки терени байкът е много приятен за каране и изключително бърз.

Затова на лесни пътеки той може да бъде каран доста агресивно и игриво, но внезапно се убедих, че човек трябва да внимава, когато си играе с палавия огън на скоростта. При един от най-коварните завои над Панчарево байкът просто изчезна под мен, оставяйки ме да охкам с леко усукване в областта на коляното. Явно си бях повярвал прекалено, както и на гумите, забравяйки, че ХС велосипедите не прощават грешките така, както АМ/ендуро байковете. Комбинацията от корава, твърда рамка, ХС гуми и ХС геометрия правят загубата на сцепление не само по-вероятна, но и по-бърза и неочаквана. Всичко това го пиша не като някакъв недостатък на конкретния байк, а по-скоро като предупреждение за това, че в някои случаи човек може да се движи с него по-бързо, отколкото трябва…

От друга страна, точно заради ХС геометрията и още повече заради големия размер на рамката, KRS Pro не ме подтикваше към много агресивно и вдъхновяващо каране по трудни и технични пътеки. Пак казвам, Marvel работеше много добре, но високо разположената горна тръба не ми позволяваше да се отпусна съвсем, стръмните наклони изглеждаха малко по-страшни, а коравата рамка определено не беше най-комфортната при силно пресечен терен – на някои места усещането бе по-твърдо, отколкото съм свикнал при алуминиеви рамки, и умората се натрупваше бързо.

Така че като обобщение, при леки до средно трудни терени KRS Pro е много приятен и много бърз велосипед, а при по-трудни и технични пътеки скоростта му също не е никак лоша, но се постига за сметка на комфорта и контрола. Повече или по-малко, същото мога да кажа и за други ХС велосипеди, които съм пробвал, така че няма нищо изненадващо. 

Впечатления от някои компоненти

Вилката на KRS Pro е Manitou Marvel и дори само с това е интересна за проба. Да си призная, останах приятно изненадан от работата ѝ. В началната част на хода бе доста отзивчива – повече, отколкото очаквах от късоходова въздушна вилка, като в същото време имаше и достатъчно прогресия, за да не я продънвам при всяко каране. С 9мм QR ос вилката не бе от най-коравите, които съм карал, въпреки импозантно оформената арка, намираща се от задната страна на ботушите – „запазена марка“ на Manitou. Дистанционното заключване е полезна екстра за такъв байк и се изкушавах да го ползвам по-често от обикновено (поради лесното сгъване в първата половина на хода), но заради дисплея на командите, заключващото лостче бе доста навътре и трябваше да го достигам с протягане. Отключването става с бутон и цялостно тази система може да се нагласи да е доста удобна, но в същото време ми изглежда и малко стърчаща/уязвима, макар че при падането се размина без щети. Изненада ме това, че реглажът на разгъването от долната страна на десния крак не е особено фин, а и копчето е от някаква по-мека пластмаса, която се огъва под пръстите и човек трудно преценява дали е стигнал края или може да завърти още. При ХС вилките обаче ходът така или иначе е малък и нямах нужда от чак толкова прецизна настройка на разгъването.

За периферните компоненти на Shockblaze вече съм имал повод да кажа, че визуално допълват добре велосипедите им и доколкото мога да преценя, са достатъчно качествени. Кормилото на KRS е широко, което е добре дошло, ако човек иска да кара по-бързо и агресивно надолу.Оригиналната лапа е твърде дълга, дори за размер L, така че препоръчвам на производителя и на бъдещите собственици на велосипеда да помислят за по-къса (90 или 100 мм).

Спирачките са от по-ниския клас на Shimano и не докарват точно усещането на отличните продукти на японския производител от серията Deore нагоре, но все пак имат достатъчно спирачна сила за нуждите на ХС карането – просто усещането под пръстите не е толкова леко и приятно, както при по-скъпите модели. 180 мм диск отпред винаги е хубаво нещо.

Заключение

При цена 1999 лв. за велосипед с карбонова рамка, XT/SLX скоростна система и добре работеща вилка е трудно да се намери нещо, което да бъде наречено недостатък. Съотношението цена/качество е толкова добро, че ако човек търси ХС велосипед и няма някакви по-специфични изисквания, може да си поръча KRS Pro дори със завързани очи. При отварянето им ще трябва да смени туй-онуй – за начало препоръчвам по-къса лапа, по-нататък по-леки гуми и колела, а накрая може да се стигне дори и до спирачките. Всички тези компоненти обаче са напълно задоволителни за любителско спортно каране, за каквото е предназначен точно този модел. Рамката без съмнение е много добра основа за надграждане, скоростната система също е там, за да „векува“, така че лесно можете с течение на времето да направите преход от това по-любителско ниво към наточен за състезателно каране велосипед.

Може би трябваше да започна с това, че с този размер на рамката байкът ми беше голям. Това неизбежно се отразява на карането, особено по някои по-трудни и технични пътеки, а и върху цялостното усещане за велосипеда. Въпреки това рамката не е прекалено дълга и след значително „скъсяване“ на лапата, KRS Pro ми стана достатъчно удобен. Вече го прочетохте, но ще повторя – нагоре велосипедът е бърз и лек, като даже си мисля, че има потенциал за още по-добро представяне (с по-леки колела); бърз е и надолу, като при по-лесни пътеки е игрив и много приятен за каране, а на трудни и технични терени усещането започва да става по-грубо и изморяващо, но няма как да се очаква друго от един типичен ХС байк.

+

Отлично съотношение цена/качество
– добра карбонова рамка, лека и добре изработена (доколкото мога да преценя)
– надеждна скоростна система
– отзивчива, добре работеща вилка
– няма компоненти, които да изискват моментална подмяна

Бърз и приятен велосипед при ХС каране, при по-леки и игриви пътеки.

Бих предпочел по-къса лапа, дори за размер L.

Коравата рамка прави спусканията по силно пресечен терен по-натоварващи и „твърди“.

За контакти:

Телефон: + 359 32 600 882
E-mail: [email protected]
http://shockblaze.com/

{gallery}products_test/2016/test-2016_shockblaze-krs-pro-275_pics{/gallery}

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>