ION K_LITE-ZIP

За първи път се срещнах с продуктите на ION през 2014 г. по време на велотура Балканче, за който германският производител на облекло и екипировка стана наш спонсор и ни облече в красиви, ярки дрехи, които използвам и до днес с удоволствие, особено за специални случаи. 🙂 По онова време марката все още не бе представена в България, но през 2016 г. тя вече може да бъде намерена и у нас, по-специално в магазин Drop In Bike, откъдето в ранна пролет ми предоставиха за тестване два нови продукта на компанията, част от линията им за защитна екипировка – АМ/ендуро наколенки и налакътници. В две поредни статии ще ви представя впечатленията си от тези продукти, като тук ще се занимая с наколенките K_LITE_ZIP.

Продукт: Наколенки ION K_LITE_ZIP
Размер: М
Тегло: 365 грама
Цена: 196 лв.
Продължителност на ползването: 3 месеца / 340 км
Други модификации на модела/продукта:

Преди да ви запозная подробно с продукта, нека кажа няколко думи за самия производител, тъй като до момента той е слабо известен в България. ION е марка, която има дълги традиции във водните спортове, и особено в различните видове сърфиране. Компанията има огромен опит с различните видове неопрен, но и с много други материали и технологии, които през годините е използвала при създаването на екипировка от висок клас. От няколко години ION навлиза и на МТБ пазара, пренасяйки голяма част от ноу-хауто си, включително и много дизайнерски концепции, към МТБ-облеклото, със силен акцент върху АМ/ендуро сегмента. Не случайно един от девизите, изписани върху много от продуктите, е Surfing Trails…

ION е също така марка, позиционирана във високия ценови клас. Продуктите на компанията, включително тестваните от мен наколенки, не са евтини, а дали качествата им оправдават цената, всеки читател ще трябва да прецени сам. Аз също ще споделя мнението си по този въпрос в заключението, но то няма как да е валидно за всеки джоб и всеки потребител.

Името K_LITE_ZIP съдържа две от най-важните характеристики на този чифт наколенки. Първо, те са олекотен продукт, търсещ баланса между ниското тегло, добрата защита и максималния комфорт; и второ, снабдени са с цип, който позволява да се слагат и махат без събуване на обувките.

Комплектът K_LITE_ZIP тежи 365 грама. Не съм имал достатъчно голям брой подобни наколенки, за да мога да направя представително сравнение, но спрямо моите лични наколенки, които са един от широко разпространените модели (Nukeproof Critical Armour, размер S) продуктът на ION е с 60 грама по-лек, което не изглежда много, но на практика е почти 15% по-малко. Не вярвам някой да усети разликата в грамага, докато наколенките са на краката му, но когато са част от багажа, и теглото, и размерите им придобиват далеч по-голямо значение.

Дизайнът на K_LITE_ZIP е минималистичен, много прибран и изчистен и определено красив (не само за мен, но и за други хора, които ги видяха). Освен в зелено, моделът се предлага и в сив цвят, който е доста по-неутрален и универсален. Това са едни от най-компактните наколенки от такъв тип, които съм виждал, и заради това много лесно влизат в средно голяма раница (18-22 литра), лесно си намират място и отвън, включително при по-малки раници, и за разлика от много други протектори, нямах никакви проблеми да ги нося с дълъг панталон за каране (по-конкретно Endura Singletrack 2). Във всички изброени случаи размерите на този модел се явяват като сериозно предимство пред някои по-обемисти протектори.

Главният въпрос е дали олекотяването и минималистичните размери са постигнати за сметка на защитните свойства и уверено мога да твърдя, че отговорът е не. Наколенките пазят отлично и доказаха това при едно от най-сериозните ми падания за последните години. Неочаквано хлъзване на предната гума ме запрати по най-бързия начин върху чакълестата пътека над Панчарево – ударът в коляното бе достатъчно силен, за да разкъса платненото покритие над капачката и да развали чудесния външен вид на наколенката, но най-важното е, че под нея по коляното ми нямаше никаква следа от удара, нито пък го усетих. Падането си беше сериозно и 1-2 седмици куцуках заради усукване в областта на коляното, което никой протектор не може да предотврати, но ако бях ударил и капачката в чакъла, съдейки по щетите върху наколенката, нещата можеха да изглеждат много по-зле за мен.

Конструкцията на K_LITE_ZIP включва малка твърда капачка непосредствено над коляното, под която има по-голям протектор от иновативния полимерен материал SAS-TEC. Това е вид виско-еластична пяна, която е мека на пипане, но се втвърдява при удар и абсорбира енергията дори при множество падания/съприкосновения; освен това променя формата си по крака, но и лесно възвръща оригиналния си вид. Втвърдяването на пръв поглед не е голямо, но в комбинация с твърдата плочка над „умната пяна“ е напълно достатъчно, за да предпази коляното при директен удар. В допълнение в долната част на наколенката, отляво и отдясно, има малки панели от EVA пяна, които осигуряват допълнителна защита срещу натъртвания и охлузвания на страничните части около коляното. 

Съществена част от комфорта и защитата, които осигуряват наколенките, се дължат на доброто прилягане към крака. То се дължи на няколко детайла, обединени под общото търговско наименования Ionic_fit. Широките силиконови ленти от вътрешната страна (горе и долу) са един от тези елементи. Не по-малко важни са неопреновите ремъци snug_loop, които са зашити на кръст от задната страна и обгръщат отвътре вдлъбнатината за коляното. И двата елемента имат за цел да задържат наколенката там, където е поставена – и при удар, и при педалиране, като в същото време осигуряват приятен контакт с кожата. Предният неопренов панел е еластичен, но само в малки граници, докато задната мрежеста част е значително по-разтеглива, ограничавана от ластиците горе, долу и при лентите snug_loop.

Когато мерих наколенките в магазина, установих, че съм на границата между размерите S и М. Заложих на М, тъй като S ми се стори прекалено стегнат. Впоследствие обаче ластиците леко се отпуснаха – въпреки това в нито един момент не усетих склонност към разместване или смъкване и дори при падането дясната наколенка не бе помръднала! Конструкцията на K_LITE_ZIP определено ги държеше точно там, където съм ги фиксирал, дори и при дълги спускания, че даже и при сравнително дълго педалиране.

В тази връзка мога да кажа, че нямах никакви проблеми да карам с тези протектори нагоре, дори и при по-дълги изкачвания. ION са подбрали проветриви материи, включително видовете неопрен, което в комбинация с ниското тегло и удобното прилягане към крака позволява безпроблемно педалиране.

Реклама

На практика обаче няма никакъв смисъл да държите K_LITE_ZIP на краката си по време на изкачване, защото най-същественото предимство на този продукт е възможността бързо и лесно да свалите наколенките с помощта на ципа, без да се налага да събувате обувките си. Малко са нещата в личната ми класация, които могат да се сравняват по досада със събуването/обуването на пътеката и точно заради това този модел на ION ми хареса изключително много. Ципът е фин и тънък, което изисква малко повече внимание при боравене с него (случва се от време на време да заяжда, ако езичето не е мушнато докрай в плъзгача), но за момента изглежда и достатъчно здрав, напълно надежден. Производителят препоръчва наколенката да се сложи на коляното в желаната позиция и тогава да се закопчае ципът – в началото и аз подхождах така, но в някои случаи слагането се оказваше пипкава работа, защото дори при леко свито коляно ципът се закопчава по-трудно. След това намерих далеч по-лесен, бърз и удобен начин, който препоръчвам и на вас – слагам наколенката около пищяла под коляното, закопчавам ципа (в тази позиция той е прав и не се съпротивлява), след което придърпвам наколенката върху коляното и пристягам горния ремък и долната велкро-лепенка. По този начин слагането/свалянето на наколенките отнема не повече от минута!

Накрая, но не и по важност, ще отбележа и антибактериалното третиране с търговско наименование Sanitized®. Благодарение на него наколенките са защитени в голяма степен от задържането на неприятна миризма, като в същото време са напълно безопасни за кожата и тялото. Твърденията на ION едва ли са празни приказки, защото след повече от 3 месеца интензивно носене K_LITE_ZIP все още миришат съвсем слабо, като нито веднъж не съм ги прал и засега не изпитвам нужда да го правя.

Важно е обаче да прочетете внимателно упътването на продукта, особено във връзка с прането и съхранението. Използваните високотехнологични материали са малко капризни в това отношение. Ако погледнете от вътрешната страна на коляното, ще видите един разрез в плата, който е предназначен да извадите през него виско-еластичния протектор SAS-TEC, заедно с пришитата към него твърда капачка. При първото вадене може да ви се стори, че едва ли не ще повредите наколенката, но действайте смело – няма такава опасност! Протекторът може да бъде огънат значително, за да излезе през разтегливия отвор, а също и за да бъде прибран обратно. Тази манипулация е необходима всеки път, когато решите да изперете наколенките, особено в пералнята, защото „умната пяна“ може да пострада при прането. Друго важно предупреждение е да не съхранявате наколенките изложени на пряка слънчева светлина, защото високите температури (над 50° С) могат да повредят неопрена.

Заключение

Както вече казах, нямам опит с твърде много наколенки от този вид (само за коляното), но от тези, които съм пробвал, K_LITE_ZIP категорично са най-добрите – много удобни (и при спускане, и при педалиране), осигуряващи добра защита (тествано лично при падане!), леки, компактни, красиви, невмирисващи се и, особено важно, много лесни за сваляне и слагане, благодарение на ципа. Високата цена със сигурност ще е възпиращ фактор за много хора, но аз лично не мога да намеря нито един недостатък на този продукт и като се има предвид, че за мен наколенките са най-важните защитни средства след каската, бих платил дори тази сериозна сума за толкова добър модел. Признавам си, че щях да се замисля много по този въпрос, ако не бях ги пробвал, но сега ми е лесно да ги препоръчам на всеки, който може да си позволи продукт от висок клас и търси такъв тип наколенки.

+

Лесно слагане и сваляне благодарение на ципа.

Леки и компактни, могат да се носят и под дълъг панталон.

Много удобни и стабилно стоящи – както при спускане, така и при педалиране.

Отлична конструкция и добра защита при удар.

Отлична антибактериална защита (не се вмирисват лесно).

Цената няма да е по джоба на всеки.

За контакти:
DROP IN BIKE
АДРЕС:
улица „Георги С. Раковски“ 191Б
РАБОТНО ВРЕМЕ:
Понеделник – Петък
от 11:00 до 21:00
Събота
от 10:00 до 19:00
Неделя
от 11:00 до 18:00
ТЕЛЕФОН
+359 (0) 2 980 09 90, +359 (0) 888 148 416
www.dropin-shop.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>