Endura Singletrack 2 – дълъг панталон

Това е четвъртият продукт, който Веломания ми предоставиха за тестване през изминалата зима. Доколкото обаче това не е само зимен панталон, а и пролетно-есенен, реших че точно сега е идеалното време за публикуване на статията, а пък и трябваше все пак да го покарам достатъчно. От друга страна, макар навъртяните с него километри да са сравнително малко, впечатленията ми от повечето детайли по него са с по-задна дата, тъй като почти от година притежавам късия вариант на същия модел и доколкото от колената нагоре двата панталона са идентични, мога да си позволя да пренасям впечатления от единия към другия, нали?

Продукт: Дълъг панталон Endura Singletrack 2.
Издръжлив плат Cordura с еластични панели при колената и отстрани на бедрата.
Предни джобове с магнитно закопчаване, задни джобове с велкро лепенки.
Ципове за проветрение.
Регулируем кръстен колан и възможност за добавяне на вътрешен слой с омекотяващо парче.
Регулируеми около глезена крачоли.
Размер: S
Тегло: 547 грама
Цена: 149 лв.
Продължителност на ползването: 3 месеца / 250 км
Продуктът е ползван съвместно с: Наколенки 661 Race
Други модификации на модела/продукта:

Тази статия е подготвена със съдействието на:



Платът, от който е ушит Singletrack 2, е с търговското наименование Cordura® и е известен в индустрията с издръжливостта си към протриване, скъсване и други механични въздействия. В същото време тук той е и достатъчно мек и гъвкав, така че да е удобен за носене, а не да прилича на пластмасова обвивка около краката. За разлика от повечето панталони за спускане например, Singletrack 2 е значително по-комфортен при каране, аз лично изобщо не усещам плата като груб или твърд. В същото време той е доста здрав – това даже го казвам не толкова от личен опит (макар че и с късия ми панталон, и с този, съм се навирал в достатъчно дерящи трънки), колкото от наблюдения на няколко приятели, които вече няколко сезона карат с този модел (или с предишното поколение) и са повече от доволни.

Към тези качества е добавено и водоотблъскващо покритие, което не прави панталона водонепропусклив, но поне увеличава времето за подгизване при дъжд, а може да ви запази и съвсем сухи при ръмежи, препръсквания и слаб дъжд. Тъй като става дума за дълъг панталон, при това с идеята да е съвместим и с наколенки, при колената и отстрани на бедрата са добавени и еластични панели. Пак там, на бедрата, ще намерите и ципове за проветрение, които определено вършат работа. Макар че самите ципове и логата до единия от тях и долу по ръба на крачолите не са светлоотразителни, те са достатъчно светли и ярки, че да изпъкват при осветяване в тъмната част на деня.

Ще кажа още няколко думи и за кройката – тя е свободна и удобна, но без да е прекалено широка, нито пък да прилепва плътно. Както при каране, така и при ходене, свободата на движенията е отлична, а в същото време крачолите не се закачат никъде, не си пречат с нищо. Още по-хубаво е, че Endura са предвидили и достатъчно възможности за регулиране – поясът е еластичен в задната част, а освен това отстрани има и велкро ленти, които позволяват допълнително стягане. Добавени са дори халки за колан, ако решите по някаква причина да ползвате такъв. В долния край на крачолите има дълъг цип, стигащ нагоре почти до колената (той служи за слагане на наколенки) и велкро лепенки над него, които позволяват да стегнете панталона около глезена или да оставите ръба по-свободен. Аз лично предпочитам второто, доколкото личният ми велосипед е с предпазна плоча, но карах и 1-2 тестови велосипеда с три венеца отпред и тогава бе много полезна възможността да стегна крачолите, за да не ги закача за зъбните колела. Това може да е много полезно и при каране с високи обувки, тъй като можете да стегнете крачолите плътно около тях.

Ще се върна отново към областта на кръста, където вътрешната страна на пояса е от попиващ материал, в случай че сте загряли повече от необходимото. Пак там ще намерите и няколко панела с по три тик-так копчета – това е системата Clickfast на Endura за прикрепяне на допълнителен вътрешен слой с омекотяваща подложка. Това е идеалното решение за подобен тип продукт, тъй като целевата аудитория и вариантите за ползването му са твърде много – едни може да искат да го карат без подложка, други може да имат нужда от такава чат-пат (за по-дълги карания), а трети да я държат постоянно. За вторите и третите Endura предлага поне няколко модела клинове и колоездачно бельо, използващи Clickfast интерфейса. Излишно е да казвам обаче, че панталонът може да се носи и над обикновен клин или бельо с омекотяващо парче – въпросните тик-так копчета са малки и аз лично не съм ги усещал в нито един момент.

Когато става дума за панталони, за мен е изключително важно наличието на джобове. И това даже не се отнася толкова до самото каране, колкото до дейностите, които го съпровождат – товарене и разтоварване на автомобила, настаняване в хотела, ремонти на пътеката и други такива ситуации, в които съм свикнал да слагам временно разни неща (портфейли, ремъци, ключове, инструменти, телефон) по дрехите си или просто да стоя с ръце в джобовете. 🙂 Това е още една насока, в която Singletrack 2 не ме разочарова. Този панталон има общо пет джоба – два отпред, два отзад и един малък джоб с цип за разни ценни неща, интегриран в левия преден джоб. Признавам си, това скрито джобче не съм го ползвал, но е добре,че има и такова. Най-удобни и често използвани от мен бяха предните джобове. Интересното при тях е, че се закопчават с магнити – някой би казал, че това е по-скоро „гъзария“ и опит за „оригиналност“, но в действителност се оказа много полезно, защото не само джобовете се отварят и затварят много лесно (дори и с ръкавици), но на практика се закопчават и автоматично, ако вие не го направите, така че можете изобщо да не мислите за тях. Задните джобове са малко по-ниско, от задната страна на бедрата, с извити странични отвори и с велкро лепенки за закопчаване, които са доста сигурни. Те са дълбоки и големи като размер, но на мен лично не ми бяха толкова удобни – някак си не успях да им намеря приложение, освен в случаите, когато стоя прав, защото при сядане вещите в тях обикновено ми пречеха. На теория бих предпочел те да са разположени по-високо, но на практика мога дори и без тях, защото рядко ползвам задни джобове – предни или странични са ми достатъчни.

Под крачолите има достатъчно място, за да добавите клин или термобельо в най-студените дни. На мен тази зима не ми се наложи да го правя. Вече казах, че Singletrack 2 по принцип не е водонепропусклив, нито пък пише изрично да е ветроустойчив, макар че на практика създава достатъчна преграда срещу вятъра.  Засега мога да кажа за този продукт няколко неща. Първо, предпазва от лек дъжд, също и от влагата при каране в мъгла например; при силен дъжд не съм имал случай да го пробвам, но и не очаквам да остане сух (за такива условия е необходим панталон с мембрана, водонепропусклив клин или просто да стиснете зъби и да карате с мокър панталон). Второ, доста полезен е и при каране в кал, тъй като краката остават сухи и чисти. Почистването след това е сравнително лесно, но тъй като отвън платът все пак е грапав, трудно ще минете само с четката на сухо – след кални карания панталонът ще трябва да посети пералнята или поне да бъде почистен с четка и вода. Трето, и най-важно за мен, панталонът изолира добре при по-ниски температури. Не прекалено ниски, но при 0°С нямах проблеми и не усещах студ, може би само лек хлад. При 5°С имах случай да се спускам с висока скорост по асфалт и без наколенки – Singletrack 2 пазеше достатъчно, за да не усещам студ и да не ми измръзнат колената. Аз лично бих определил температурния диапазон на панталона като 0-20°С – в тези рамки на мен не ми е било нито студено, нито топло, като при изкачванията може да се наложи да отворите циповете за проветрение. При по-високи температури вече започва да се усеща спарване, поне при каране нагоре.

Производителят посочва изрично в описанието, че панталонът е съвместим с наколенки. За тази цел са дългите ципове под колената – те позволяват да разтворите хубаво долната част на крачолите, и да ги запретнете над колената. Въпреки това при първия опит да сложа наколенки ми се строи, че не мога да навия панталона достатъчно нагоре, за да влязат, и се наложи да го събуя и обуя отново. Впоследствие, след като разпитах и други ползватели на този модел, положих малко повече старание и този път (а и всеки следващ) сложих наколенките успешно. Трябва да се отбележи в тази връзка и това, че все пак говорим за панталон с малкия размер S, който е малко по-тесен, а краката ми, макар и къси, не са съвсем тънки. 🙂 Предполагам, че повечето хора не биха имали проблем да вмъкнат наколенките още от първия път. С наколенки крачолите прилепват доста плътно около коляното и под него, движенията стават малко по-стегнати, но реално ограничаване в подвижността не се усеща.

Теглото на панталона не е най-ниското, но е напълно оправдано от множеството удобни ципове, джобове и други такива детайли.

Заключение

Като цяло предназначението на Singletrack 2 е много широко – може да се ползва както от спускачи, които търсят нещо по-леко и комфортно, така и от ХС колоездачи (макар че те са свикнали да карат с клинове и едва ли този продукт ще ги изкуши особено), но основната целева група, която ще оцени най-много функционалността на продукта, са т.нар. all mountain колоездачи, а също и велотуристите, ако мога така да ги нарека, т.е. хората, които карат редовно в планината, но заради разходката, а не за спортни постижения. Дори и за колоездачите в града Singletrack 2 може да е много полезен. Този продукт е за хора, които търсят повече универсалност, а не тясна специализация. Това не е панталон, който да носите в раницата като резерва за лошо време (по-подходящи за целта биха били топлещи крачоли или дълъг клин), но това е панталон, който да носите през целия ден, когато времето е променливо или студено. Подходящ е поне за три от сезоните, и особено в по-хладните месеци на пролетта и есента. За мен лично това е идеалният дълъг панталон – достатъчно тънък и удобен, но здрав и предпазващ в някаква степен от дъжд и в достатъчна степен от вятър и студ; с достатъчно джобове; с удобна, регулируема кройка, с ципове за проветрение и възможност за добавяне на подложка. В общи линии аз нямам други изисквания към подобен продукт.

+

Здрав, сравнително тънък и удобен при носене плат.

Отлична кройка (свободна) с възможности за допълнително регулиране при кръста и глезените. 

Предпазва добре в повечето метеорологични условия, с изключение на най-лошите.

Хубави предни джобове с хитро закопчаване.

Има ципове за проветрение.

Позволява каране с наколенки под него; могат да се сложат, без да се сваля панталонът. 

Може да се добави вътрешен слой с омекотяваща подложка.

Единствено задните джобове не са ми достатъчно удобни.

За контакти:
„Веломания“ ЕООД
ул.“Гюешево“ 83
тел: 8127072
www.velomania-bg.com

Продукта в Screambikes.eu

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>