ION E_LITE

Ако сте чели ревюто за наколенките K_LITE_ZIP на германския производител ION, вече знаете много от нещата, които ще спомена и тук, във връзка с втория продукт на марката, който тествах през пролетта на 2016 г. – налакътниците E_LITE. 

Продукт: Налакътници ION Е_LITE
Размер: М
Тегло: 232 грама
Цена: 156 лв.
Продължителност на ползването: 3 месеца / 420 км
Други модификации на модела/продукта:

Когато Роси от магазин Drop In ми даде налакътниците за тестване, аз ѝ споделих, че в последните години карам без протекция за лактите и не изпитвам необходимост от такава. Последните налакътници, които имах преди този период, ограничаваха движенията ми и това е една от причините постепенно да спра да ги нося. „Кой знае, може тези да променят мнението ти по въпроса“, каза ми тя. В онзи момент бях доста скептичен по отношение на такава възможност – не защото имах предубеденост към продукта на ION, а по-скоро защото общото ми отношение към налакътниците беше като за нещо, което „вече“ не ми трябва. Сега, докато пиша статията, вече съм решил, че ще си ги купя, въпреки сравнително високата цена. Две неща доведоха до такова развитие – първо, качествата на модела, и второ, едно падане, при което протекторите опазиха напълно ръката ми и което ми подсказа, че няма такова нещо като излишна защита, стига да е достатъчно удобна и ефективна.

И тук името E-LITE показва, че става дума за олекотен и компактен продукт с тегло само 232 грама за чифт с размер М. Налакътниците следват почти плътно ръката, като само при самата лакътна става са малко по-обемни и издути заради намиращите се в тях твърди капачки, пришити към виско-еластична пяна SAS-TEC. Конструкцията е същата като при наколенките и осигурява адекватна защита за АМ/ендуро каране, а защо не и за спускане/фрийрайд. Пяната е мека на пипане, но се втвърдява до известна степен при удар и абсорбира енергията; освен това променя формата си по ръката, но и лесно възвръща оригиналния си вид. При падането, за което споменах, ударът беше точно върху предмишницата, т.е. в частта с парчето SAS-TEC и по ръката ми нямаше никакви поражения.

Както и при наколенките, в магазина избрах размер М. Прилягането към ръката може да варира в зависимост от мускулатурата. В моя случай горният ластик (при бицепса) стоеше леко хлабав, но долният (при предмишницата) бе добре стегнат, без да предизвиква дискомфорт. Може би трябва да тренирам повечко с гирите, но дори и при отпуснатия горен лостик нямах никакви проблеми с позицията на налакътниците – където ги слагах в началото на карането, там ги намирах и в края му. Причината е в цялостната конструкция, която освен широки силиконови ленти от вътрешната страна на двата ластика, използва и т.нар. snug_loop ремъци от специален неопрен, зашити на кръст през задния мрежест панел и обрамчващи самия протектор от вътрешната горна страна. Разтегливата мрежа от задната страна също обгръща плътно ръката, така че цялостно налакътниците стоят изключително стабилно и плътно, без да правят каквито и да е опити да се разместят, смъкнат и т.н. В същото време движенията ми бяха напълно свободни, леки – не усещах никакво ограничаване от страна на налакътниците, дори с връхна дреха над тях.

Поставянето им на ръцете и свалянето от тях стават просто чрез нахлузване или издърпване. Няма цип, няма и ластични ремъци с велкро-лепенки. Слагането им е по-трудно, отколкото при отворени налакътници с ремъци, но от друга страна външният им вид е изключително изчистен, а размерите доста компактни. Това е много важно с оглед носенето на налакътниците под джърси с дълъг ръкав – те влизат без проблеми под всички такива фланелки, които имам, като успях да ги сложа дори и под ръкавите на термобельото, макар че те стоят почти плътно по ръката ми (все пак са и разтегливи). В тази връзка нямаше как да не си спомня проблемите с последните ми налакътници, при които краищата на велкро-лепенките се закачаха във всеки ръкав над тях и дори се разкопчаваха в следствие от това – страшно досадно беше!

Реклама

Няколко пъти се случи да карам с налакътниците и нагоре, защото ме мързеше да ги свалям. Мога да кажа, че са доста провериви, макар че при топло време и/или стръмен баир изпотяването е неизбежно. Дори и тогава обаче усещането остава комфортно, а благодарение на антибактериалното третиране Sanitized® E-LITE почти не задържат неприятна миризма по време на каране и доста бързо се отървават от нея, ако ги оставите след това на сухо и проветриво място. Досега още не се е налагало да ги пера, а съм ги носил при почти всяко каране, откакто са при мен.

И тук ще наблегна на упътването към продукта, в което пише, че при пране трябва да извадите същинския протектор SAS-TEC. За целта от вътрешната страна има отвор, който е предназначен за изваждане/вкарване на парчето. Другото важно предупреждение е да не съхранявате наколенките изложени на пряка слънчева светлина, защото високите температури (над 50° С) могат да повредят неопрена.

Както и наколенките от същата серия, налакътниците се предлагат в два цвята – сивия, който виждате на снимките, и маслинено-зелен.

Заключение

E-LITE е качествен и добре измислен продукт, на което съответства и доста висока цена. Налакътниците на ION ме спечелиха най-вече с това, че са много удобни, пазят добре и са компактни и леки, събират се във всяка раница (или се закрепват лесно отвън), разбират се добре с всичките ми джърсита и дори с якето за дъжд, чиито ръкави не са особено широки и еластични.  А, и не миришат лошо, дори след три месеца интензивно ползване! Нахлузването им е по-трудно, отколкото стягането на велкро-ленти, но липсата на такива прави прилягането им по ръката по-плътно и безпроблемно в комбинация с дълги ръкави, а и ремъците с лепенки често се разтягат, което за момента не се забелязва при конструкцията на E_LITE.

+

Леки и компактни, могат да се носят и под дълъг ръкав.

Много удобни и стабилно стоящи – при каране не се усещат.

Отлична конструкция и добра защита при удар.

Отлична антибактериална защита (не се вмирисват лесно).

Цената няма да е по джоба на всеки.

Нахлузването на налакътниците не е съвсем лесно.

За контакти:
DROP IN BIKE
АДРЕС:
улица „Георги С. Раковски“ 191Б
РАБОТНО ВРЕМЕ:
Понеделник – Петък
от 11:00 до 21:00
Събота
от 10:00 до 19:00
Неделя
от 11:00 до 18:00
ТЕЛЕФОН
+359 (0) 2 980 09 90, +359 (0) 888 148 416
www.dropin-shop.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>