Балканче 2014 – въведение

През 2014 г. имах щастието да бъда част от едно наистина незабравимо каране и пътуване, продължило десет дни надлъж и нашир из татковината. За него ще ви разкажа в 10 поредни дни, като във всяка от тези статии ще има само няколко снимки плюс връзка към отделна галерия, където ще са и останалите. Като се има предвид, че на трима човека от групата основната задача бе да снимат, а имаше и четвърти фотоапарат, едва ли ще се учудите, че имаме да споделим доста визуален материал. Местата и пътеките, по които минахме, също предразполагаха към това.

Важно уточнение, преди да започна самия разказ е, че той е написан за публикуване и в чуждестранни медии. Такава беше една от целите на пътуването ни. Затова българският читател ще намери в него някои неща, които звучат очевидно и може дори да изглеждат не на място. Можех, разбира се, да го редактирам и да ги махна, но не исках, защото тогава вече би бил друг разказ, а не този, който съм написал на един дъх скоро след като приключихме карането.

Съставът на нашата малка експедиция включваше Мануела Дренска (главен инициатор и организатор), приятелят ѝ Кристоф и моя милост, Митко Щуров и Владо Русев в ролята на фотографи и позьори.

А по щастлива случайност точно днес, когато започвам да публикувам материалите от Балканче 2014, заглавната снимка, която бях предвидил, стана и Снимка на месеца:

 

Ако получите обаждане за 10-дневно каране из българските планини, трябва да имате много сериозна причина, за да откажете. Когато Мануела ми се обади с подобно предложение, веднага зарязах и пренаредих лятната си програма, за да се включа, още повече, че в групата имаше и други приятели, с които обичам да пътешествам по гори, долини и върхове, а плановете за каране бяха насочени и към райони, които все още не бях посещавал.

Мануела, или за по-кратко Ману, е байк инструктор и водач в Алпите, но е родена в България и един от най-новите ѝ проекти, Балканче, е свързан именно с представяне на тази непозната за много хора страна, която е истински рай за планинско колоездене.  С умерения си климат и над 50% от територията на страната, заети от планини, подобно определение не е изненадващо, но истинското чудо започва, когато човек опознае поне няколко от тези планини (официално са 37, като повечето са в южната част на страната), защото те са много различни една от друга и всяка от по-големите има своите собствени чар и обаяние. Казвайки това, вече е ясно, че не само 10, но и 100 дни не са достатъчни човек да разгледа и пробва всичко, което България може да предложи на планинските колоездачи, но все отнякъде трябва да се започне…

Реклама

Заради това, че турът ни бе проведен през лятото, Ману избра маршрути основно в две от най-високите планини – Стара планина и Рила.  Стара планина е една от най-големите в България и разделя страната на северна и южна част, тъй като се простира по цялата дължина от западната граница до морето на изток (над 600 км). Нарицателно планината е известна и като Балкан, което има значение на планина, планинска земя и се използва с него и в съседни държави. Най-накрая, оттам идва и името на проекта „Балканче“, който ни събра заедно за това приключение, така че нямаше как да не го започнем именно в Стара планина. Рила пък е най-високата  планина на Балканския полуостров (и на шесто място в Европа), с типичен алпийски облик, но в по-малък мащаб, и също предлага отлични условия за търсачите на технични високопланински пътеки.  Като бонус добавихме и Витоша – емблематична за столицата на България планина, която се издига непосредствено над гр. София и в която хиляди хора са направили първите си „стъпки“ с велосипед по планински терен.

Нашият ендуро или Allmountain  тур включваше каране по едни от най-хубавите и технични пътеки, налични в описания триъгълник. Тук е и мястото да кажа, че българските планини са различни от това, което познаваме в Алпите или други известни байк дестинации. До върховете на най-високите планини и до началото на най-дългите пътеки се минава с бутане по почти вертикални  черни пътища и носене на гръб по стръмни пътеки  сред спиращи дъха величествени пейзажи. За всички търсачи на приключения репертоарът може да бъде допълнен с някои нови и некарани пътеки. Това обаче понякога води до незабравими и трудни карания през диви места, където маршрутът може да не е съвсем удачен за колела.

Тук ще бъде списъкът с връзки към всичките десет дни, когато бъдат публикувани.

Ден 1, София – Рибарица – хижа „Вежен“

Ден 2, хижа „Вежен“ – хижа „Ехо“ – хижа „Козя стена“ – с. Чифлик

Ден 3, Беклемето – хижа „Добрила“ – вр. Амбарица – с. Черни Осъм

Ден 4, Троян – Сопот – Калофер

Ден 5, Калофер – хижа „Рай“ – хижа „Левски“ – Карлово

Ден 6, Калофер – Сопот – Боровец

Ден 7, комплекс Мальовица – Зелени рид – Урдини езера

Ден 8, Байкпарк Боровец

Ден 9, Витоша, Алеко – Черни връх – Бояна

Ден 10, София

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>