Crank Brothers – нови педали за 2016 г.

Ще започна с уточнението, че в тази статия не претендирам за изчерпателност по отношение на новостите от страна на Crank Brothers. Както и с други марки, към които не съм имал време да погледна в последните 2-3 години, са се натрупали доста промени в различните модели, но тук няма да правя пълен преглед на каталога им – препоръчвам ви обаче да разгледате сайта им, защото определено не липсват интересни неща.


Не мога да кажа, че продуктите на Crank Brothers са най-добрите на пазара, но определено повечето от тях изглеждат така. Още с първите си предложения преди доста години американската компания си създаде имидж на иновативен играч, който предлага високо качество, запомнящ се дизайн, ниско тегло и добра функционалност. Достатъчно е да спомена легендарните педали Eggbeater, които и до момента са най-леките на пазара, но наред с това и едни от най-добрите в кални условия и доста лесни за обслужване. Затова и сега ще насоча вниманието ви към няколко нови модела педали, които компанията предлага на пазара през 2016 г.

Новият топ-модел на марката сред платформените педали се нарича Stamp. Както може да се очаква, те са тънки, с вдлъбната форма на алуминиевата платформа за по-добро пасване с извивката на обувката и със сравнително ниско тегло, но без да са шампиони в това отношение. Най-забележителното при Stamp обаче е това, че се предлагат… в два размера!

След щателни проучвания Crank Brothers са установили, че е трудно да разработят този нов продукт в универсален размер, който да пасне идеално и на хора с малки ходила, и на такива, чиито крака приличат на плавници. Затова Stamp се предлагат в два размера – малък (small) и голям (large). При първия размерите на платформата са 100х100 мм, а при втория 114х111 мм. Малката платформа е за обувки с номера от 37 до 43, а теглото на педалите е 375 грама. При голямата номерацията е от 43 до 49, а теглото 405 грама. Разбира се, тези препоръки не са задължителни – ако сте с голям крак, но предпочитате малки педали, или обратното, наличието на два размера е все така добре дошло.

Във всяко друго отношение двата варианта на Stamp са идентични. Както казах, платформата е много тънка и леко вдлъбната в средата – там тя е с дебелина 11 мм, а в краищата 13 мм. Към това обаче се добавя височината на шиповете, които са солидни и не създават съмнения относно сцеплението. Дизайнът на платформата е доста „отворен“, т.е. би трябвало добре да се очиства от калта, а в централната част, около оста, повърхността е релефна за по-добър контакт с обувките.

Нов е подходът и към лагерите. След проблеми с издръжливостта в предишни години, за този модел Crank Brothers залагат изцяло на плъзгащи лагери Igus, при това специално разработени за тях, ако се вярва на твърденията на производителя. Използването на такива лагери и сега е често срещано по отношение на вътрешния, но при повечето производители, включително и при много от другите педали на Crank Brothers, външният лагер е търкалящ – сачмен, ролков или иглен. При Stamp обаче на това място се използва широка конусовидна композитна втулка и тестовете на компанията показват, че тя е изключително надеждна и износоустойчива – тепърва ще разберем дали е така. (Позволявам си тук да отворя напомняща скоба за това, че българските педали Origin също използват конструкция, която е изцяло с плъзгащи лагери.) Оста е от хром-молибденова стоманена сплав. Педалите са с по 10 сменяеми шипа от всяка страна.

Цената на Stamp не е ниска – комплектът струва 150 евро, но пък е подсигурен с 5 години гаранция, което не е малко за такъв компонент. Засега се предлагат в двата цвята, които виждате на снимките – червен и черен.

Не липсват нови предложения и при педалите с автомати, които преобладават в каталога на компанията. Преди всичко ще кажа, че там също е обновена вътрешната конструкция, дори и при модели, които външно не са се променили особено. Както споменах по-горе, всички закопчаващи модели на Crank Brothers използват добре позната конструкция с външен капсулован лагер и вътрешен плъзгащ (композитна втулка). Външният лагер (1) е марка Enduro – висококачествен и проектиран специално за типа натоварвания (нискоскоростни с голям усукващ момент), на които са подложени педалите. Вътрешната втулка (2) е Igus, изработена от композитен материал, специално съобразен с изискванията на Crank Brothers. Откъм курбелите са добавени двойни уплътнения отвътре (3) и допълнително уплътнение отвън, така че всякаква влага и мръсотии да бъдат крайно затруднени при проникването към лагерите. 

В обновената линия закопчаващи педали за 2016 г. най-силно впечатление прави новият модел Mallet E. Припомням, че Mallet е моделът на Crank Brothers за спускане, съчетаващ голяма и стабилна платформа с ефективния механизъм за закопчаване, използван от компанията още в Eggbeater. През годините Mallet претърпя няколко промени и усъвършенствания и в момента се предлага в няколко варианта с различни тегло, дизайн и цена. Буквата Е в името на този нов вариант означава… познахте, Enduro! Това е основното предназначение на Mallet E, но това съвсем не значи, че той няма да се хареса и на спускачите.

В сравнение с Mallet DH, новият педал е по-компактен и това води до 50 грама по-ниско тегло. Според данните на производителя (които по мои наблюдения обикновено са верни) чифт Mallet E тежи 419 грама, а цената му е 165 евро. Алуминиевата платформа (6061-Т6), която е с вдлъбната форма, изглежда напълно адекватна като размери и в нея има общо 6 шипа от всяка страна – вярно е, че са сравнително ниски, но би трябвало да са достатъчни, за да осигурят по-добър контакт с подметката.

Пак в тази връзка от двете страни на „перките“ има по една гумирана вложка. Тези елементи могат да се подменят, като има комплект с височина 1 мм и друг, който е с височина 2 мм. По този начин потребителите могат да увеличат или намалят сцеплението между подметката и педала в зависимост от предпочитанията си.

Същата система е използвана и при обновения модел Candy, по-специално вариантите Candy 7 и Candy 11. Освен със сменяемите гумени вложки и обновената вътрешна конструкция, тези компактни, леки и много универсални педали (използват се успешно за ХС, АМ и ендуро каране) могат да се похвалят и с малко по-големи размери спрямо предишното поколение. Candy 7 e педал в средния/висок ценови клас – 165 евро – и използва стоманена ос, стоманени перки и пружина, като теглото за чифт е 320 грама, а цветът (засега) е комбинация от лилаво и черно. Candy 11 е представител на най-леките и скъпи продукти с цена 450 евро за чифт – срещу тях получавате титанова ос, титанови перки, ограничение за теглото на колоездача до 90 кг и тегло на педалите 249 грама/чифт.

Накрая ще ви представя и един нов продукт, какъвто почти не очаквах от Crank Brothers. Става дума за педалите Double Shot, които са с едностранен автомат, т.е. от едната страна са със закопчаване, а от другата с платформа. Във форума подобна конструкция е обсъждана многократно и преобладаващото мнение е, че не е толкова ефективна за прохождащи/колебаещи се относно педали с автомати, колкото изглежда на пръв поглед, но американската компания изглежда смята, че има достатъчно потенциални клиенти за подобен модел. Без да съм карал някога такъв тип педали, не бих коментирал концепцията, но със сигурност Double Shot изглеждат красиви, добре направени и не са много тежки – 395 грама за чифт. Цената им е 89 евро.

www.crankbrothers.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>