Fox Racing Shox 2016 – задни амортисьори

Според някои фенове на тази марка продуктите на Fox трябва да бъдат изучавани задължително… Шегувам се, но не е случайно, че почти всяка година обръщаме внимание на новостите, идващи от този производител на окачване, тъй като компанията винаги е била сред лидерите на пазара и то не само по отношение на планинското колоездене. Опитът на Fox в други сфери, включително автомобилната и мотоциклетната, без съмнение допринася за качеството и надеждността на продуктите, а и за имиджа на самата марка. За 2016 г. Fox имат доста нови неща – и не говоря толкова за нови продукти (като имена/модели), колкото за нови технологии и детайли в тях.


По отношение на задните амортисьори компанията предлага изцяло ново поколение система за амортизация, наречена събирателно Х2. Елементите в тези задни амортисьори са плод на състезателната програма Racing Applications Development (RAD), в рамките на която новите технологии са били тествани в рамките на 2014 и 2015 г. в Световната купа по спускане и други международни състезание. Ключов елемент в новите шокове е т.нар. Rod Valve System (RVS). Според производителя тя осигурява по-плавен преход в абсорбирането на различни по сила натоварвания, по-добра отзивчивост и приспособимост към терена, повече контрол и по-меко усещане. Rod Valves е името на двата бутални клапана в „преливника“, които се грижат за амортизацията при сгъване и разгъване. Всеки от тези клапани се регулира външно както за действие при висока скорост, така и при ниска (говорим за скорост на движение на буталото, а не на велосипеда) и включва няколко порта, влияещи върху масления поток. Една от клапите се грижи за правилното насочване на маслото към съответния клапан – при сгъване към клапана за компресията, а при разгъване – към този за рибаунд. Нискоскоростното сгъване се регулира чрез друг механизъм, а високоскоростното чрез трети. Главното бутало в тялото на шока разполага и с т.нар. blow-off клапа, която пропуска по-голямо количество от маслото при резки и силни удари, които надвишават капацитета на клапаните в преливника. Това е моят опит за съвсем схематично обяснение на действието на амортизацията при шоковете Х2, но за разбиращите от техника и от английски, следващият видеоклип вероятно ще е по-полезен от моите лаишки обяснения:

Логично е водещият продукт с технологии Х2 да е шокът за спускане DHX2 – в крайна сметка именно с негови прототипи е били провеждани интензивните проби с Джош Брайсленд и други спонсорирани състезатели в Световната купа. Няма да повтарям с какви възможности за настройка разполага шокът, но ще обърна внимание на възможността да бъде закупен с новата пружина SLS на Fox, което е съкращение от Super Light Steel, т.е. супер-лека стомана.

Компанията твърди, че тези пружини осигуряват тегло, по-ниско от това на титановите, и при по-достъпна цена. Този резултат е постигнат при производството на пружините чрез специално третиране на повърхността и специален процес на освобождаване на напреженията в материала – така при по-малък диаметър на телта и по-голяма стъпка на намотката, пружините SLS имат същата товароносимост като стандартните, но при отчетливо по-ниско тегло. Fox предлагат тялото на DHX2 без пружина, а потребителите я купуват допълнително според предпочитанията си.

Float X2, видно от името, е другият заден амортисьор, който използва това най-ново поколение амортизация. Той е насочен към много широк кръг потребители – от ХС/АМ та чак до DH/FR. На снимката ясно се вижда, че това е заден амортисьор с пневматична пружина и допълнителен резервоар, включващ и двата бутални клапана за регулиране на масления дебит при сгъване и разгъване. Настройките са същите като при DHX2 – компресия и разгъване при висока и ниска скорост на буталото, но теглото е по-ниско.

Много важен елемент при Float X2 е въздушният кожух EVOL. Името му идва от Extra Volume, т.е. обемът на въздушната камера е по-голям, което води до по-добра отзивчивост и лекота при началното сгъване. А дали въздушната пружина да има по-линейно или по-прогресивно действие, потребителите могат да решат сами чрез добавяне или изваждане на дистанционни втулки, които променят същия този обем на камерата.

Кожухът EVOL се използва и при други модели шокове – например при Float X, който също е с преливник, но използва по-опростени настройки, а също и при Float DPS – най-лекия и компактен шок на Fox, който е без допълнителен резервоар и използва системата за амортизация Dual Piston System – при нея буталата и клапаните в тялото на шока осъществяват прецизен контрол върху сгъването и разгъването както при ниска, така и при висока скорост на буталото, но устройството е по-различно, а външните настройки са сведени до общ реглаж на разгъването и настройка на нискоскоростното сгъване с три позиции – отворена, междинна и твърда (иначе казано – за спускане, за ефективно педалиране и за почти заключено състояние). При някои от моделите отворената позиция може да бъде допълнително регулирана към по-твърдо или по-меко усещане.

В този видеоклип можете да видите как действа системата DPS: https://vimeo.com/138327810

Повече подробности за продуктите на Fox можете да видите в сайта им: http://www.ridefox.com/. В следващата статия очаквайте поглед и към новостите при вилките на марката за 2016 г.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>