Педали Origin Raww LE – първи впечатления

По-наблюдателните ни читатели веднага ще разпознаят в този продукт българските платформени педали, разработени от Лукан Червенков, за които вече има три статии от времето, когато бяха още прототип:
http://www.mtb-bg.com/index.php/products/news/2959-products-news-2014-lnch-pedals
http://www.mtb-bg.com/index.php/products/news/2973-products-news-2014-lnch-pedals-story
http://www.mtb-bg.com/index.php/products/news/3084-products-news-2014-lnch-pedals-first-impressions


Съветвам ви да си припомните тези статии, защото настоящата няма как да не е свързана с тях. Но ако тогава педалите бяха все още първи прототип, сега вече на пазара е първата, макар и ограничена, серия и се работи по втора, по-голяма. Както виждате, продуктът се е сдобил с търговско наименование – марката Origin, което макар и на английски език, иска да насочи потребителя към това, че произходът на педалите е български. Впрочем този момент е изключително важен, затова ще наблегна на него още тук – всички елементи и цялостният продукт са изработени/произведени само и единствено в България – такъв беше замисълът от самото начало и за момента Лукан (който вече не е сам в начинанието, помага му и д-р Явор Софронов) остава верен на този подход, с всички плюсове и минуси на това решение, за някои от които ще стане дума в следващите редове.

Та както казах, пeдалите Origin вече могат да бъдат наречени сериен продукт, а конкретно пробваният модел се нарича Raww LE (последните две букви означават Limited Edition), и като такъв имат доста приятен търговски вид:

Всеки ще каже, че опаковката не е най-важното нещо, но е факт, че когато искаш да правиш и продаваш продукт с високо качество, не може просто да го опаковаш в целофан или найлонов плик. Origin се доставят в хубава опаковка (кутия), в която двата педала са увити в омекотяващи листа и са придружени от инструкция за употреба.

От пръв поглед прави впечатление, че покритието е много качествено – чрез анодизация.  Известно е, че този процес на практика променя най-горния слой на самия материал, правейки го по-твърд (респективно устойчив на надрасквания), а цветът е по-скоро страничен ефект. Точно заради тези свойства обаче анодизацията е предпочитан метод за оцветяване на подобни компоненти, защото хем се получават приятни, металически цветове, хем те са трайни и издръжливи, хем не се добавя и допълнително тегло. Тестваните от мен педали бяха анодизирани в черно, което на мен лично доста ми харесва, защото ги прави много универсални, но серията включва и педали в други цветове. Надписът е лазерно гравиран.

Аз карах педалите в продължение на малко повече от 1 месец и навъртях с тях около 250 км. За разлика от прототипа обаче, тази бройка доста по-често се срещаше с камъни по пътеките – просто такива терени се случиха под гумите ми. В резултат на това, когато ги върнах, по тях имаше известно количество остъргвания, но нищо, което да е твърде грубо, грозно и набиващо се на очи. За криви шипове, отчупвания или подобни неща да не говорим!

През изминалата година, откакто пробвах първия прототип, педалите са претърпели множество усъвършенствания и оптимизации, като една от най-съществените последици засяга теглото им:

Припомням, че прототипът тежеше 475 грама, докато сега готовият продукт е  382 грама! Това е сериозно намаляване на грамажа и смея да твърдя, че ако погледнем продукта цялостно, т.е. като съотношение между големина и дебелина на платформата, здравина и материали, то посоченото тегло е много, много добро! Разбира се, че има накъде още да се сваля (например с титанова ос или с магнезиева сплав за платформата), но подобен подход би изстрелял цената в непоносима за българския пазар орбита. Затова аз лично приветствам сегашното решение, при което конструкторите са се придържали към „стандартни“, доказани и безпроблемни материали, оптимизирайки максимално приложението им за постигане на добро тегло, но не на всяка цена.

Изобщо, при създаването на един продукт има твърде много променливи величини и се правят доста „компромиси“ – не в лошия смисъл, а в съвсем неутралното, безпристрастно значение на тази дума. Всяко конкретно решение, всеки избор, който е направен за един или друг детайл/елемент, са подчинени на определени приоритети. Единият го споменах още в началото – желанието продуктът да бъде изцяло български. Другият основен приоритет е здравината – самият Лукан е отличен спускач и повече от всеки друг знае на какви натоварвания може да бъде подложен подобен продукт. Затова от самото начало на проектирането той е заложил материали и конструкция, които да са не просто здрави, а много здрави.

Типичен пример, илюстриращ горните пояснения, е оста на педалите Origin. Едно от първите неща, които ще забележат взискателните потребители, е липсата на легло за шестогран, с който да бъдат монтирани/демонтирани педалите, така че за тези манипулации може да се използва само гаечен ключ 15 мм – не е задължително да е тънък ключ за педали, става и с обикновен. За някои това ще бъде сериозен недостатък, но обяснението за него може би донякъде ще смекчи подобна позиция: изрязването на легло за шестогран в оста би добавило цял нов, различен процес на обработка, което би довело до осезаемо оскъпяване при настоящите по-малки серии, в които са произведени педалите. Друг вариант би бил осите да бъдат поръчани в Далечния Изток, където могат да бъдат произведени по-евтино и с всички екстри, но тогава българският произход на педалите отива на кино.

Направи ми впечатление, че резбата за навиване към курбелите е изрязана доста прецизно и педалите се навиват плътно и без излишна хлабина. Не може да се каже същото обаче за резбата на някои курбели – докато с два модела курбели от среден клас нямах никакви проблеми, то при един модел от нисък клас педалите се навиваха доста трудно и изискваха повече натиск върху ключа.

Друга особеност на стоманената ос е, че с времето по нея може да се появи лека повърхностна ръжда. Малки петънца се забелязват дори на горната снимка, но за моя радост и дори учудване, те не се увеличиха изобщо за периода на ползване. И все пак самият Лукан ме предупреди, че такива може да се появят/увеличат, без да компрометират по никакъв начин качествата на педалите (освен визуално). Причината се крие в конкретните характеристики на стоманената сплав – избрана е такава, която е изключително здрава и почти неръждаема, но не напълно. Чест подход при други производители е да използват оксидирана стомана или някакво друго покритие, или дори неръждаема стомана, но някои от тези варианти не са толкова добри от гледна точка на якостните характеристики, а други са твърде скъпи.

Важна промяна, която аз по-скоро предположих (трудно ми е да кажа забелязах), засяга размерите на платформата. Тя е станала малко по-компактна – става дума за разлика от порядъка на 2-3 мм, не повече. В началото дори се чудех дали не си въобразявам и дали това не е ефект, дължащ се на черния цвят на педалите, но Лукан потвърди подозренията ми. Още в статията за прототипа казах, че за мен голямата площ на платформата не беше нито предимство, нито недостатък, но все пак в сегашния по-компактен вид педалите ми харесаха повече, включително защото това е допринесло в някаква степен и за по-ниското тегло. Платформата във всички случаи и сега е достатъчно голяма, върху нея се стъпва удобно и стабилно, но заради лекото „вталяване“ педалите Origin ми се сториха още по-красиви и фино изработени. Разбира се, това са субективни усещания, но ето и едно малко по-обективно: при прототипа с някои обувки имах чувството, че педалите стърчат извън тях, докато при настоящия модел те са точно по мярка. Повтарям и потретям, че за мен това няма голямо практическо значение, но познавам хора, за които има, а и просто визуално по-компактният вариант ми хареса повече.

Иначе за мен съотношението между дебелина и площ на платформата и здравина изглежда идеално – виждал съм по-тънки и по-леки платформени педали и да си призная, имам чувството, че може да се огънат като солети при някой по-сериозен удар или скок. Не казвам, че ще го направят – даже ми се иска да вярвам, че са сметнати добре и че осите им са достатъчно солидни, но чисто субективно някои подобни модели бих ги карал (поне в началото) с известен страх. При Origin всичко изглежда балансирано – тънки, но не прекалено; леки, но не прекалено; здрави, но без да изглеждат „свински“.

Промени са направени и по отношение на шиповете. На първо място, Лукан се е съобразил с впечатлението, че в прототипа те изглеждаха прекалено агресивни и стърчащи, и в настоящия модел дължината им е намалена. Във всички случаи обаче тя е напълно достатъчна за осигуряване на отлично сцепление, особено при каране с подходящи обувки за платформени педали. Ако погледнем още по-внимателно, ще видим, че в предната и задната част те са малко по-дълги, отколкото в средната част – това е съобразено с разпределението на тежестта и натоварването при спускане и с формата, която има подметката (т.е. с леката извивка, която повечето подметки имат в посока от петата към пръстите). Освен това шиповете са и по-малко на брой – при прототипа бяха 14 от всяка страна, а сега са 11, но по-оптимизирани като разположение. Аз лично не усетих от тези промени влошаване на контакта с подметката – педалите създават превъзходно сцепление и в това се увериха и други карачи, които пробваха тестовия велосипед, на който ги монтирах. При мен през този месец и нещо проба единствените 1-2 случая, в които губех сцепление (на един от краката), бяха във въздуха заради нескопосана техника от моя страна (например опит за леко извъртане на байка при скок, очевидно некадърно изпълнен). При всякакво обичайно за мен каране контактът с подметките беше отличен, но в сравнение с прототипа преместването на крака върху педала при нужда бе малко по-лесно, което за повечето хора (и от здравна гледна точка) по-скоро е плюс.

При педалите Origin са използвани два вида шипове, макар нарязаната им част да е с еднакъв диаметър, т.е.и двата вида са от типа тънки и остри, каквито аз лично харесвам най-много. Разликата между двата вида е, че едните (предният и задният ред) са с глава за малък шестогран и се навиват/развиват по този начин, а другите (в средната част на платформата) са с вътрешно легло за най-тънък шестогран в самото тяло на шипа. Това ги прави по-трудни за обслужване (тъй като леглото за шестограна може да се напълни с кал, пясък и т.н. или пък върхът на шипа да се смачка), но се предполага, че именно тези в средната част по-рядко ще имат нужда от такова, докато разположените в предната и задната част шипове, които обикновено отнасят най-много удари, се сменят съвсем лесно, като са достъпни от обратната страна на педала. Изобщо, видно е, че във всеки подобен детайл е вложена много мисъл, преди да бъде приложено конкретно технологично решение.

Една от възложените ми „задачи“ бе да проверявам редовно педалите за хлабини и други подобни неща – все пак става дума за първа пробна серия. Спазвайки тези указания, един ден забелязах, че 2-3 от шиповете в краищата на платформата леко са се разхлабили. Както казах, те са лесно достъпни, така че ги затегнах и проблемът повече не се появи. По принцип Лукан каза, че на всички шипове се слага лепило за резба, но може би при тези конкретно е било забравено или, което е по-вероятно, не са били затегнати достатъчно силно, защото аз проверих и останалите (от тези, които са с външна глава за шестогран) – без да са разхлабени, при тях също имаше накъде още да бъдат стегнати.

Вероятно си спомняте, че педалите Origin още като прототип използваха висококачествени композитни плъзгащи лагери. При тази първа серия те са заменени с друга марка, но остават същите като тип. Благодарение на тях платформите се въртят около оста много гладко, но и достатъчно стегнато, за да не правят свободни обороти при завъртане. Не се наемам да обясня в детайли каква точно е конструкцията на оста с лагерите, т.е. как е затворен педалът, но ще отбележа, че отвън има глава на винт с шестогран и 1-2 шайби под нея. Лукан ми обясни, че като цяло конструкцията не е по-различна като принцип от тази при стандартен педал, но вместо да се използват гайка и контрагайка, при Origin се използват специални шайби и лепило за резба. Именно заради това лепило, ако искате да регулирате хлабината на лагерите, което е възможно чрез споменатия винт, трябва преди това да нагреете педала в тази област, за да омекне лепилото.

Кога е необходимо да извършите подобно сервизиране? Трудно е да се каже, зависи дори от лични предпочитания. Преди връщането на педалите ги проверих за хлабини в лагерите и с изненада установих, че такива са се появили. И в двата педала имаше аксиален луфт, а това ме изненада най-вече поради факта, че при каране изобщо не го бях усетил. Педалите се въртяха все така гладко и стегнато, без да правят свободни обороти, не са издали нито скърцане, нито пукане, нито някакъв друг звук, така че ако не бях проверил заради „протокола“, нямаше да знам, че имат хлабина. При левия хлабината беше съвсем малка – може би 0.5 мм, максимум 1 мм. Лукан ме увери, че такава е в рамките на нормалното разработване на лагерите, че наличието ѝ е заложено конструктивно и че не изисква намеса или затягане. При десния луфтът беше малко по-голям – може би до 1.5-2 мм. При него вече би било добре да се извърши натягане. Впрочем, съпоставено с още няколко чифта, които по същото време се намираха в други хора за тестване, само „моят“ десен педал „отвори“ такъв по-голям луфт, така че вероятно става дума за недостатъчно затягане или нещо подобно при сглобяването на педала, т.е. за единичен случай.

В края на статията стигам и до цената на педалите. Към настоящия момент тя е 200 лв. Чувам мислите ви, дори да не ги изречете гласно: „От какъв зор да давам 200 лв. за тези педали, като мога да си купя китайски/тайвански с подобни характеристики на половин цена?“. Не ми е работа да ви увещавам да си купите на всяка цена този продукт, но ще обясня още веднъж защо цената е такава. Първо, засега педалите Origin се произвеждат в твърде малка серия, което директно ги оскъпява (всеки, който има представа от някакво производство, знае как стоят нещата с икономиите от мащаба). Второ, продуктът е произведен изцяло в България, което също го оскъпява. Сигурен съм, че ако педалите просто са проектирани тук, но са поръчани в достатъчно голяма серия и изработени в Далечния Изток, цената им вероятно може да бъде и наполовина, но това би променило изцяло идеята, стояща зад тях. В сегашния си вид и ценови клас Origin се конкурират директно с някои от най-реномираните производители и мисля, че не изглеждат никак лошо в сравнителен план – направих си труда да проверя какво се предлага в диапазона 170-250 лв. и, като оставим настрана самите марки, продуктите са със сходно тегло и характеристики (изключая леглото за шестогран на оста).

Вероятно съм пристрастен, защото продуктът е български – признавам си го. Но с ръка на сърцето мога да кажа, че като качества от едни платформени педали няма кой знае какво повече да желая. Да, отвор за шестогран в оста би бил полезен при ремонт на пътеката, но в домашни условия чудесно си се справях с гаечния ключ. Педалите са с много добро тегло (предвид размерите и материалите), за здравината се доверявам напълно на създателя им (все пак разбирате, че за нея мога да се изказвам категорично не след един месец, а поне след 1-2 години ползване), а на външен вид, особено с новите си, малко по-компактни размери, и покритието чрез анодизация, Origin са ми абсолютни фаворити. Ако ме питате дали, ако искам да дам 200 лв. за педали, бих избрал тези пред някоя чуждестранна марка, отговорът е да. Не знам дали ще са по-добри, не съм карал други платформени педали в този ценови клас, но ако реша да го правя, заради пристрастия към българското бих заложил на Origin.

Какво бих направил аз, разбира се, си е моя работа – не ви агитирам да мислите като мен. Но определено ви съветвам, ако сте решили да си купувате хубави, скъпи педали, поне да погледнете тези на Origin, да ги подържите в ръка, защо не дори да ги монтирате на велосипеда си и да стъпите на тях пред магазина. Пък тогава… както прецените. 🙂

За момента Origin могат да бъдат видяни и закупени в София от магазин Industrial. Надявам се с времето да се появят и на други места, а най-вече по велосипедите на добри карачи! А междувременно екипът на Origin вече работи и по други продукти…

За връзка:
Лукан Червенков
+359887724406
[email protected]
https://www.facebook.com/origin.bike.equipment

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>