Scott – акценти за 2016 г.

Първо искам да уточня, че с тази статия в никакъв случай не претендирам за изчерпателност. Напротив – съвсем бегло ще разгледам новите за мен неща в колекцията на Scott, като те не са задължително нови продукти за 2016 г. Всичко започна от една новина, че Genius LT 700 Plus е спечелил наградата Design&Innovation за 2016 г., но покрай него се сетих, че не съм писал нищо за актуалния DH модел Gambler, за променения Voltage FR, нито пък за двата fat велосипеда на компанията. И така се стигна до цяла статия. 🙂


Както споменах, започвам с актуалното поколение на модела Genius LT. Спомням си, че когато този модел се появи за пръв път в каталога на Scott преди няколко години, ми изглеждаше като доста „странна птица“ – дългоходов байк почти като за фрийрайд (по онова време), но и учудващо лек (което е характерно за повечето велосипеди на марката). Днес подобни велосипеди изглеждат съвсем на място в дисциплината ендуро, само че заради по-големия размер на колелата (27.5) ходът на окачването е 170 мм, а не 185, колкото беше при първото поколение.

Сред основните характеристики на Genius LT мога да посоча:

– Изключително лека карбонова рамка. Scott открай време са сред лидерите в тази област. Те използват карбонови платове с най-високо качество и иновативни, прецизни и надеждни методи за изработка на рамките си от композитния материал, което води до рамки и цели велосипеди с много ниско тегло, които често са база за сравнение за много от конкурентите им. Топ-моделът на снимката например тежи 12.1 кг, а само рамката е 2450 грама.

– Съвременна геометрия, но без да стигат до крайности по отношение на дължината. Челният ъгъл е малък – за повече стабилност при висока скорост и при атакуване на стръмни и/или силно пресечени терени; средното движение е сравнително ниско, но не прекалено; ъгълът на седалковата тръба е оптимизиран за ефективно педалиране; стойките на веригата са 440 мм, което не е най-ниската стойност, но не са и прекалено дълги. Освен всичко, повечето от тези параметри могат да бъдат и променени в малки граници – при захващането на задния амортисьор откъм задната част има две вложки – ако ги обърнете, може да увеличите малко височината на средното движение, челния ъгъл и с това да промените още няколко стойности. Всичко това можете да проследите в долната таблица:

– Оптимизирано окачване. Разбира се, това може да се каже за всеки качествен планински велосипед, но тук има още няколко допълнителни „екстри“. Задният амортисьор например е Fox Nude (216х63 мм) и е разработен специално и единствено за нуждите на Scott, при тясно сътрудничество между двете компании. Припомням, че той има два отделни режима на работа, при които различни са не само параметрите на амортизацията, но и ходът, който реализира шокът. А това се отразява и на геометрията и то в положителна насока – при по-малкия ход на окачването  (110 мм) началното сгъване също е по-малко, което с една идея „изправя“ велосипеда, т.е. прави го малко по-удобен за изкачване спрямо стандартната геометрия. Nude е пряко свързан с дистанционната команда TwinLoc, която контролира едновременно и синхронизирано вилката и задния амортисьор. Така с едно натискане можете да заключите изцяло окачването на велосипеда и отпред, и отзад (например за изкачване по асфалт) или пък да включите само за шока режим Traction, който представлява платформа за по-ефективно педалиране.

– Като конструкция окачването е на практика едноставно, останалите ставни връзки само модифицират някои негови характеристики, но не добавят виртуална опорна точка. Споменавам това, тъй като от снимките човек лесно би могъл да се заблуди, че ставата между стойките на веригата и на седалката е концентрична, т.е. използва оста на задното колело. Това обаче не е така – просто задната ос е много близо разположена и понеже е проходна и няма нищо стърчащо, почти не се забелязва.

– Като стана дума за задната ос, Scott от години използват системата със сменяеми уши IDS SL, при която можете да пригодите рамката за различен размер главини – 142х12 мм, 135х12 мм и 135х5 мм QR. Последният размер може би ще учуди мнозина, но всъщност става дума за уши, чрез които можете да ползвате стандартна главина с куха ос 135х10 мм, само че 5 мм е диаметърът на оста на QR лоста, която се промушва през ушите и се затяга.

– Останалите детайли по рамката ще ги спомена по-скоро за протокола, те отдавна не са новост нито за Scott, нито за другите водещи производители: конусовидна челна тръба, средно движение BB92 PressFit, отвори за директен монтаж на преден дерайльор и водач, вътрешен път за жилата и маркучите, регулируем кол за седалката, капсуловани лагери на окачването, PM 180 накрайници за задната спирачка, предпазител за долната тръба и т.н.

На горната снимка е представен най-скъпият модел с върхова окомплектовка (скоростна система Sram X01, спирачки Shimano XTR, периферни компоненти и капли Syncros). Освен този велосипед, в каталога на швейцарския производител има още два модела Genius LT. 710 също е с карбонова рамка, но с по-достъпна окомплектовка, а LT 720 e с рамка от алуминиева сплав и още по-ниска цена.

Scott са сред изявените поддръжници на размера 27.5 и сред първите, които изоставиха 26″ при повечето си модели в полза на по-големите колела. Сега пак те са сред първите, които влагат сериозен ресурс в т.нар. размер 27.5+. Компанията набляга на това, че той няма чак такива магически предимства, каквито много маркетингови отдели му приписват, но за определени хора (например по-начинаещи и неуверени колоездачи) осигурява повече комфорт и по-добър контрол при карането, повече увереност при лоши терени, нестабилна настилка и т.н. В тази линия също има три модела, като на снимката е показан най-скъпият – 700 Tuned Plus.

Важно е да уточня, че разликата между двата варианта не е само в дебелината на гумите. С оглед на нея в рамката на моделите Plus има няколко промени. На първо място, задната ос е 148х12 мм, т.нар. Boost, както и самият заден триъгълник е малко по-широк, за да има място за големия балон на гумите. Ходът на окачването при тези байкове е намален с 10 мм, т.е. 160/100 мм в зависимост от избрания режим. Рамката е и малко по-тежка, с около 200 грама, но дори и така тя конкурира достойно дори по-късоходови велосипеди. В стойностите на геометрията също се различават, но съвсем малко.

Gambler

DH моделът на Scott доста се промени в последните години. Почитателите на спускането със сигурност са запознати с него, защото актуалната рамка просто не може да остане незабелязана със сложната наглед лостова конструкция на окачването, разположена в рамките на предния триъгълник и придаваща на велосипеда малко „извънземен“ вид. Въпреки тези масивни ставни връзки, окачването на Gambler на практика остава едноставно, както е било при всички DH байкове на компанията през годините. Scott наричат конструкцията си Floating Link и изтъкват, че освен желания от тях и съобразен с характеристиките на задния амортисьор променлив коефициент на окачването, успяват да постигнат и по-ниска натовареност на лагерите и втулките на шока, което подобрява и отзивчивостта към дребни неравности.

За мен лично най-впечатляващото качество на това поколение Gambler е възможността за промени и индивидуализиране на геометрията, което включва и свободен избор между 26- и 27.5- цолови колела. Както е известно, в средите на спускачите (и не само там) 27.5 не се приема еднозначно като по-добър вариант, така че швейцарският производител оставя избора в ръцете на потребителите. Преди да изброя всичко, което можете да променяте в рамката, ето как изглежда базовата геометрия на Gambler с 27.5 колела:

Както се вижда, височината на средното движение може да бъде променена с 10 мм. Това става чрез комплект вложки при захвата на задния амортисьор към долната тръба на рамката. При 27.5 височината е съответно 343 или 353 мм, а при 26-цолови колела високата стойност е 341 мм, а ниската 331 мм.

Повдигането на средното движение води и до увеличаване на челния ъгъл с 0.7°. Стандартно той е 63°, но Gambler е оборудван с чашки Syncros, които позволяват промяна с 1 или 2 градуса нагоре/надолу, което означава, че цялостно разполагате с диапазон за челния ъгъл между 61° и 65°, така че да пасва идеално за различен тип трасета и за вашите лични предпочитания.

Разстоянието между задната ос и средното движение (стойките на веригата) също е регулируемо. Разликата е около 15 мм, което означава, че при 27.5 дължината може да е 425 мм (къса) или 440 мм (дълга), а при 26 съответно 421 мм или 435 мм.

Всички тези детайли превръщат Gambler в един от най-добре приспособимите DH байкове на пазара. Както един добър комарджия, способен да се справи с всяка ситуация и да променя поведението си спрямо нея, така и с този модел на Scott можете да заложите различни настройки за всяко трасе и стил на каране. Ако искате да е супер нисък и стабилен, намалете челния ъгъл и средното движение, преместете задната ос назад и се залепете за земята. Искате го максимално повратлив и пъргав? Скъсете задницата, увеличете малко челния ъгъл. Нужен ви е по-голям просвет за някои груби трасета? Вдигнете средното движение, като въпреки това можете да намалите челния ъгъл и да удължите задницата. Всичко зависи само от желанията на карача.

Има още 1-2 детайла, за които искам да спомена: В близост до челната тръба са монтирани интегрирани водачи за броните и предпазители срещу двукоронни вилки – при падане и удряне на горните тръби на вилката в рамката, тези буфери предпазват едновременно и тръбите, и броните/маркучите. Задната проходна ос е с размери 150х12 мм, като в областта на ушите главата на оста е с конична форма и ексцентрик, което я „заключва“ здраво и плътно към рамката. Всичко става само със затягане на един шестогран.

Volage FR

Обновеният модел Voltage FR има много общи черти с Gambler, но е дори още по-универсален. При него също можете да регулирате и избирате почти всичко, включително и вилката – от еднокоронна със 160 или повече мм ход до двукоронна с 200 мм ход. На базата на тази рамка можете да сглобите както велосипед за спускане, така и нещо, което да е по-близко до ендуро байк.

Да започнем от окачването – отново четириставно с реална опорна точка, т.е. от гледна точка на задната ос е едноставно, но допълнителната лостова конструкция позволява модифицирана крива на окачването за постигане на по-добри характеристики. Ключов елемент тук е вложката за захват на задния амортисьор откъм кобилицата – тя е обръщаема и по този начин дава възможност за 190 или 170 мм ход на окачването. Излишно е да пояснявам, че при първия вариант рамката става по-подходяща за спускане, докато при втория може с еднакъв успех да бъде карана и в байкпарковете, и в ендуро състезанията. Тази настройка се отразява и на височината на средното движение, макар и в малка степен.

И тук са налице чашки с регулируем челен ъгъл, които осигуряват диапазон между 62 и 66° и две позиции за задната ос, променящи дължината на стойките на веригата между 410 и 425 мм. Сменяемите уши позволяват да карате Voltage FR както с проходна ос 135х12 мм от типа IDS-X, така и със стандартна 135х10 мм QR главина. В следващата таблица можете да видите базовите данни за геометрията при 27.5-цолови колела, но ако желаете, можете да ползвате рамката и с 26-цолови.

Voltage FR се предлага в три различни окомплектовки, като цялостно моделът е ориентиран към по-младите потребители и затова е с по-достъпни цени и здрави компоненти, които обаче не са последен вик на модата.

Fat bikes

Точно мода вероятно можем да наречем засиленото предлагане на велосипеди с огромни гуми и Scott не остават встрани от тази пазарна тенденция. През 2016 г. те имат два модела в този специфичен сегмент.

Big Ed е с амортисьорна вилка Rock Shox Bluto RL със 100 мм ход. Байкът е доста лек за внушителния си вид – само 14.5 кг. Геометрията е с челен ъгъл 69° и сравнително дълга горна тръба, комбинирана с по-къса лапа (60 или 70 мм в зависимост от размера на рамката). Окомплектовката включва още скоростна система Sram X9/X7, спирачки Shimano M506, гуми Schwalbe Jumbo Jim 4.8 и периферни компоненти Syncros.

Big Jon е базиран върху същата рамка, но е насочен към хората, които не се нуждаят от комфорта на амортисьорната вилка или пък търсят по-ниска цена с намерение евентуално да надграждат впоследствие. Макар че е с твърда вилка, този велосипед не е по-лек, но пък е доста по-евтин.

http://www.scott-sports.com/

http://scott.bg/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>