Scott 2011 – Genius LT и Scale

Швецарската компания с американско име ScottUSA традиционно е един от най-силните играчи за титлата „шампион по ниско тегло“. Новите й предложения за 2011 г. са поредното потвърждение за това и (поне засега) извеждат марката на челна позиция в категориите състезателен твърдак и АМ/ендуро велосипед.

Когато бе представен преди няколко години, моделът Scale бе най-лекият карбонов твърдак на пазара. Неговата рамка последно тежеше малко под 1 кг, но напоследък се появиха силни конкуренти, най-лекият сред които е моделът Nine-O на Merida, чието тегло е 930 грама. На това предизвикателство Scott отговарят с новото поколение Scale, като топ-моделът носи пределно ясното име Scale 899.

Не повече от 899 грама е теглото на рамката на този велосипед. За всяка отделна бройка се прави контрол за качеството, който включва и измерване на теглото – ако то е повече от посочената стойност, рамката се използва за сглобяване на велосипед от по-ниските ценови нива. Така че за Scale 899 посоченото тегло е гарантирано, а цял и напълно функционален маунтин байк с тази рамка може да „закове кантара“ около 7,5 кг.

За да го постигнат, инженерите на Scott са доразвили своята технология, наречена IMP (Integrated Molding Process). Тя е приложена към предния триъгълник. При този процес рамката се изработва като едно цяло, а не се съединяват отделните тръби, което позволява използването на по-малко материал при запазване на якостните характеристики в ключови области като челната тръба например. Именно това е едно от местата, където теглото е намалено. Самата челна тръба вече е конусовидна, за вилки със стержен 1.5-1 1/8 и ход 100 мм. Челният ъгъл е намален с 1°, т.е. вече е 70°. Средното движение също е с 10 мм по-ниско, а горната тръба с 10 мм по-дълга.

Контактните точки с други компоненти, където при досегашната рамка имаше алуминиеви вложки, вече са изцяло карбонови, което е другият начин за спестяване на ценни грамове. Така например средното движение вече е с набити директно в рамката чашки/лагери (имате избор между стандартите BB30 и BB92), накрайниците за дискова спирачка са от типа Post Mount, а ушите за задната ос също са от карбон.

Задният триъгълник е с куха конструкция, заимствана от шосейния модел CR1, която осигурява повече вертикална гъвкавост, с което комфортът се увеличава с 80% спрямо досегашния модел (поне такива са твърденията на производителя).

Освен Scale 899, в серията ще има още 6 модела плюс пет 29-цолови варианта.

Коренно различен в предназначението си е новият велосипед с двойно окачване Genius LT 185. Той ще замени линията Ransom в сегмента ендуро, т.е. на границата между All Mountain и фрийрайд велосипедите. Тук означението 185 се отнася до хода на задницата – както виждате, той е с 20 мм повече от този на Ransom и е напълно съизмерим с модела Voltage FR. Голямата разлика обаче е в теглото, което за топ-версията е около 13,6 кг!

Така въпреки за изобилието от ход, наличен при спусканията, велосипедът има необходимите качества да катери безпроблемно и сериозни баири. Освен ниското тегло, за това помага и системата на окачване със собствен шок, който се разгъва при сгъване на задницата. Той има три режима на работа – напълно отключен, напълно заключен и т.нар. Traction mode – средно положение, при което ходът е намален на 110 мм и е включена ефективна платформа за педалиране.

Линията Genius LT 185 включва 4 модела, от които два са с карбонова рамка, а другите два с алуминиева. При карбоновата за предния триъгълник отново е използвана технологията IMP.

Геометрията е съобразена с предназначението на велосипеда. Челният ъгъл е 65.7°, а височината на средното движение може да се променя с 8 мм чрез елипсовиден детайл при едното ухо за монтаж на шока. Топ-моделът е оборудван и с някои специално разработени за Scott компоненти – например вилка Rock Shox Lyrik със 180 мм ход и гуми Schwalbe с размер 2.35. Оборудването включва и кол за седалка с регулируема височина.

http://www.scott-sports.com/

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>