Maxxis 2016

Отдавна не сме хвърляли цялостен поглед върху каталога на Maxxis, макар че и досега през годините не липсваха нови модели в него, за някои от които (Ardent, Minion DHR2 и High Roller 2) можете да намерите ревюта в МТБ-БГ. Затова сега ще насочим поглед както към няколкото нови предложения за 2016 г., които са доста интересни, така и към модели, които се появиха в последните 2-3 години и си струва да им обърнем внимание.


Преди това ще припомня набързо няколко абревиатури, които Maxxis използват за една или друга технология и поради това ще срещате по-надолу в текста:
TR (Tubeless Ready) – конструктивно гумата е готова за превръщане в безкамерна чрез уплътняваща течност. Обърнете внимание, че за разновидности, които нямат това означение, гаранцията отпада, ако се ползват по такъв начин.
EXO – Защитен слой в стените на гумата, който ги предпазва от скъсване и пробиви. Гуми с подобна защита са подходящи за агресивни карачи, както и за всеки, който кара често по терени с остри камъни, натрошени клони и др.
– Трикомпонентен протектор, при който се използват три различни каучукови смеси – най-твърда в основата, по-мека за централните грайфери и най-мека за страничните. Целта е да се оптимизират сцеплението при завиване и спиране, износоусточивостта, съпротивлението и теглото. За МТБ гумите има три разновидности на 3С – MaxxSpeed e за ХС приложения, оптимизирана за скорост и ниско съпротивление, MaxxTerra e за най-широк кръг приложения, предимно при АМ/ендуро модели, а MaxxGrip използва най-меките каучукови смеси за максимално сцепление и е ориентирана към нанадолните дисциплини.
DD (Double Down) e технология, предназначена за АМ/ендуро гуми, която заимства двуслония каркас и бутиловата вложка над бордовете от гумите за спускане, но запазвайки доста по-ниско тегло спрямо тях. Припомням, че тези конструктивни особености осигуряват повишена здравина на каркаса, както и защита срещу прещипване, а и цялостно гумата е по-стабилна при агресивно каране заради по-коравата конструкция.

Maxxlite

Това е най-леката МТБ гума в каталога на Maxxis. Във вариант 26 цола тя тежи едва 285 грама – на пазара има вътрешни гуми за спускане, които са по-тежки от нея! Има и в другите два размера – 27.5 и 29, като във всички случаи широчината е 2.00 инча. Излишно е да казвам, че като шарка Maxxlite е почти гладка, с минимални странични грайфери, а протекторът е двукомпонентен. За да постигнат толкова ниско тегло, Maxxis са използвали свръхлека конструкция на каркаса, наречена One70, т.е. с гъстота на плетката 170 TPI, което прави стените гъвкави, тънки и леки, но и лесно нараними. С оглед на това в централната част, под грайферите, е добавена защита срещу спукване, наречена Silkworm. По каталог гумата е предназначена само за състезателна употреба и със сигурност не за всеки тип трасе.

Treadlite

На пръв поглед този модел не изглежда много по-различно с почти гладката си централна шарка, но все пак страничните грайфери са по-високи и ясно изразени, балонът е  малко по-голям (широчина 2.10 инча), а и конструкцията не е толкова олекотена (каркасът е с гъстота 120 TPI), като дори е готова за превръщане в безкамерна. Някои от разновидностите са и с EXO защита на стените. Въпреки това теглото е достатъчно ниско – между 530 и 630 грама. Treadlite също се предлага и в трите размера.

Pace

Нов модел за ХС каране, който като общ вид на шарката има сходства с Ardent и Ikon, само че грайферите са още по-ситни и сгъстени, така че съпротивлението при търкаляне да е минимално, но в същото време да има повече контрол и сцепление при завиване и спиране спрямо „най-изпилените“ модели от типа на Maxxlite и Treadlite. Pace е с голям балон, за да осигурява комфортна возия, а предназначението ѝ е основно за твърди почви, гладки скали и други подобни терени. Моделът даже не е изцяло нов за 2016 г., но доколкото повечето от разновидностите му се появяват именно сега (вариантите TR и EXO/TR за трите размера – 26, 27.5 и 29). Теглото на Pace варира от 545 грама за 26-цоловата разновидност с единична каучукова смес до 650 грама за 29-цоловия вариант с двукомпонентен протектор.

Aspen

За мен лично доста интересен ХС модел, макар да не е нов за 2016 г. Въпреки че може да се похвали с приятно ниско тегло (510-590 грама в зависимост от размера и варианта), Aspen има достатъчно агресивни странични грайфери за завиване и нисък централен профил, но все пак с интересна шарка, която изглежда достатъчна, за да осигури спиране и добро търкаляне върху твърди до леко рохкави почви. Всички разновидности са с двукомпонентен протектор, някои са TR или TR/EXO, а най-любопитното е, че в размер 26 цола гумата има най-много варианти.

Race TT

Това е изцяло нова ХС гума, но много от читателите ни ще познаят в нея наследник на модела Larsen TT – широко използван от Ram при някои от моделите им и не случайно, тъй като шарката се отличава с ниско съпротивление и съвсем нелошо сцепление. Тя обаче е и обновена за още по-добро поведение – преходната линия бутони са „цепнати“ напречно, за да се подобри спирането, а страничните надлъжно за още по-добро сцепление при завиване. Собствениците на 26-цолови велосипеди обаче няма да могат да се възползват от този нов модел – той се предлага само за 27.5 и 29, с широчина 2.00 и двукомпонентен протектор. Теглото варира между 585 и 665 грама в зависимост от изпълнението (TR или TR/EXO).

Crossmark II

Оригиналният модел Crossmark, който не е спрян от производство и продажби, винаги е бил за мен една от по-странно изглеждащите шарки със своята централна линия от квадратни грайфери. Подобно на Larsen TT обаче тази гума е добре позната на много български потребители чрез някои от твърдаците на Ram Bikes и съм чувал добри отзиви за нея. Второто поколение на модела засега се предлага само в размер 27.5х2.25 и запазва доброто търкаляне, макар и с променен дизайн на централните грайфери, но добавя повече предсказуемост и контрол в завоите и по-добро поведение при по-меки или леко рохкави почви. TR (685 г) или EXO/TR (735 г), с голям балон и двукомпонентен протектор.

Ardent Race

Както показва името ѝ, тази гума почти изцяло копира шарката на популярния и многофункционален модел Ardent, само се с по-малка височина на грайферите, което я прави оптимизирана за ХС каране. Бърза и лека гума, но с повече сцепление при завиване и спиране спрямо най-леките модели, представени горе. Подходяща (в рамките на ХС приложение) и за по-меки, рохкави или чакълести терени. Ardent Race е ориентирана към по-взискателните потребители, които търсят по-висок клас продукти – всички нейни разновидности са с 3С протектор, сгъваеми бордове, TR, а някои и с EXO защита. Предлага се и за трите размера колела с голям балон и широчина 2.20 инча, а теглото варира от 605 до 720 грама.

Tomahawk

Това е чисто нов модел, който вероятно ще заинтригува любителите на АМ/ендуро карането. С голям балон и широчина 2.30, този модел се чувства добре на най-различни терени, но все пак с акцент върху сухите настилки, доколкото централните грайфери са с по-малка височина и оптимизирани за добро търкаляне. Същевременно шарката е достатъчно разредена, за да се очиства добре в кал, ако се случи да попаднете на такива условия. Основно качество на Tomahawk според производителя е доброто завиване, осигурено от масивни бутони, оформени като остриета, и от по-плоския профил на протектора. Гумата е от висок клас, със сгъваеми бордове, 3С и TR за всички варианти. Някои от тях са със защита EXO, а други направо с DD. За щастие моделът ще се предлага и в трите размера – 26, 27.5 и 29.

Aggressor

Още един подобен модел, който обаче е наличен само в размер 27.5х2.30, носи доста изразителното име Aggressor. Гумата е предназначена за бързо и агресивно каране в разнообразни условия, предимно за сухи терени. Отличава се с масивна централна линия, която би трябвало да спира доста добре, и с добре оформени и изразени странични бутони за завиване. Предлага се в два варианта със сгъваеми бордове и двукомпонентен протектор, като TR/EXO тежи 885 грама, а TR/DD е 1050 грама.

Minion SS

Много интересна гума, която обаче не е пръв опит на Maxxis в тази насока. SS идва от Semi-slick, т.е. полугладка гума, но не за ХС каране, а за АМ/ендуро и за спускане. Към това насочва и името Minion. От този толкова популярен модел са взети масивните странични бутони, осигуряващи превъзходно сцепление в завоите, докато централната част сякаш е „окосена“, за да се намали съпротивлението при търкаляне до минимум. С оглед на по-грубите и тежки терени, по които се очаква да бъде карана, при някои разновидности под протектора е добавена защита срещу пробиви Silkwarm.

Преди години имаше полугладък вариант на модела High Roller, но той сякаш намери твърде ограничено приложение – най-вече сред DH състезателите и то само за определени трасета. С бума на дисциплината ендуро обаче Minion SS може би ще намери по-добър отклик.

В каталога на Maxxis гумите за спускане са в различна категория от тези за ХС/АМ/ендуро, така че Minion SS присъства и на двете места. Като АМ/ендуро гума тя е в размери 27.5 или 29 с широчина 2.30, с двукомпонентен протектор, сгъваеми бордове, TR и EXO, а както споменах, два от вариантите включват и Silkwarm подложка под протектора. Теглото е между 745 и 810 грама. Вариантът за спускане е доста по-масивен, с размери 27.5х2.50, с телени бордове и подсилена конструкция, като се предлага във варианти с 3С протектор или SuperTacky и тегло 1335 грама.

Beaver

Стигаме и до модели с по-тясно предназначени, по-специално за кал, влажни или много рохкави/прашни почви. За ХС/АМ карачите такава гума е Beaver. С широчина 2.00 или 2.25 и олекотена конструкция с двукомпонентен протектор, този модел има шарка с ясно изразени бутони, които да пробиват най-мекия слой и да търсят сцепление в по-устойчивите пластове под него. Предлага се и в трите размера колела, във варианти TR или TR/EXO, с тегло от 540 до 765 грама.

Shorty

Това е още един модел, който се предлага и във варианти за АМ/ендуро (с широчина 2.30 или 2.50 и диаметър 26, 27.5 или 29) и за спускане (с широчина 2.40 и диаметър 26 или 27.5). Конструкцията при втория вид е подсилена и тежка, но и в двата случая най-важна е шарката. Може директно да се каже, че Shorty е рожба на DH състезателите, които често подрязваха бутоните на модела за кал Wetscream, за да го използват като гума за рохкави и прашни трасета или просто за по-влажни, но не екстремно кални условия. Maxxis разбраха, че има търсене за подобен вид гума и я произведоха. Освен по-ниско съпротивление при търкаляне, намалената височина на грайферите допринася и за отлично завиване, тъй като така те са по-стабилни. Въпреки това шарката на Shorty е достатъчно агресивна и проникваща, за да се справя отлично на всякакви кални пътеки. За целта АМ/ендуро модела е основно с 3С MaxxTerra протектор, а този за спускане се предлага във варианти 3С MaxxGrip или SuperTacky. Теглото варира между 780 и 1170 грама при многото разновидности за АМ/ендуро и между 1215 и 1270 грама при DH модела.

Griffin

И като говорим за DH гуми, Griffin е сравнително нов модел за тази дисциплина. В сравнение с останалите модели за тази дисциплина, шарката на Griffin е по-малко агресивна, с по-ниски и близко разположени грайфери, с големи скосявания в предната им част за намаляване на съпротивлението при търкаляне, но с познатата здрава и надеждна конструкция. Теглото също е добро – около 1140 грама за 26-цоловия вариант и 1190 грама за 27.5, като и в двата случая широчината е 2.40, а за материала на протектора можете да избирате между 3С MaxxGrip и SuperTacky.

Гуми за Fat Bike и Plus Bike

Maxxis не пропускат ръста в популярността на велосипедите с дебели гуми в последите години, нито най-новата тенденция за т.нар. размери Плюс. В тази насока ви представям още 5 модела, в които вероятно ще откриете сходства с някои от „обикновените“ гуми на компанията.

Mammoth е първата fat bike гума на Maxxis с широчина 4.00 инча (102 мм). Шарката ѝ напомня най-много на модела Ardent, само се с много по-малка височина на грайферите.

Chronicle пък е първата и за момента единствена в каталога гума за 27.5+ и 29+ велосипеди. Тя е с широчина 3.00 инча (76 мм) и като тип шарка прилича в някаква степен на Ikon, т.е. оптимизирана е за ниско съпротивление и все пак добро представяне върху разнообразни терени, предимно сухи. Теглото ѝ в зависимост от размера и характеристиките (TR или EXO/TR са опции) е между 910 и 1065 грама.

По време на Евробайк 2015 бяха представени още два модела гуми от типа Plus, но засега те още не са се появили на пазара.

Colossus е гума с впечатляващи пропорции – 4.80 инча (122 мм) широчина и шарка, оптимизирана за каране в сняг. Както е известно, „дебелаците“ намират широко приложение за каране в зимни условия.

Minion FBF и Minion FBR са преден и заден варианти на популярния DH/FR/AM/ендуро модел за fat bikes. Сами виждате, че шарката не просто е уголемена, но и променена където трябва, запазвайки обаче общата концепция за превъзходно завиване и спиране. Широчината им е 4.80, а теглото е също толкова внушително, колкото и външният им вид – около 1600 грама или дори отгоре.

www.maxxis.com

www.bikelab.bg

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>