Continental Mountain King ІІ 2.4 – първи впечатления

Mountain King e знаков, основен модел в каталога на Continental. На първо място, това е една от главните гуми на марката с All Mountain насоченост, което автоматично прави изискванията към нея най-високи – хем да е здрава, но лека, хем да е с добро сцепление, но и с ниско съпротивление при търкаляне. Затова не е учудващо, че именно първото поколение на този модел преди няколко години се превърна и в носител на чисто новата тогава каучукова смес, наречена Black Chili. До онова първо поколение се докоснах и аз, при това в най-лекия вариант за размер 2.4 – ако ви е интересно, можете да си припомните впечатленията ми тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/products/test/326-test0032.

Осем години по-късно вносителят на марката за България вече е друг, а и моделът Mountain King, в своето второ поколение, е съвсем различен на вид. Затова с удоволствие приех предложението на Велосипед ЕООД да тествам комплект от тези гуми, макар че това се оказа не чак толкова лесна задача…

Продукт: Външна гума Continental Mountain King Pure Grip
Размер: 26х2.4, 60-559
Тегло: 704/708 грама
Цена: 55.50 лв.
Продължителност на ползването: 7 месеца / 360 км

Защо задачата се оказа трудна? Това е свързано с уточненията, които така или иначе трябва да направя. Сами виждате, че гумата е в мен от 7 месеца, с нея са изминати 360 км, но въпреки това статията е с добавката „първи впечатления“. Кое не е наред? Най-вече това, че засега аз съм карал гумата само 2-3 пъти. Когато я поръчвах за тестване, избрах размер 26 цола, какъвто е личният ми велосипед (а и този на брат ми, който също влиза в употреба при тестване на продукти), но след това, заради тестването на други велосипеди, се оказа, че за каране на моя няма да имам много време. Затова първото, което направих, бе да помоля един приятел да влезе в ролята на карач-изпитател и именно той навъртя с гумата около 300 км. Аз успях да я монтирам и покарам едва сега, през есента, като брат ми, на чиито велосипед я монтирах, също влезе в ролята на изпитател, но също с малко километри. Така че за момента разполагам с мнението на още двама карачи, освен мен – хубавото е, че и тримата караме на сходно ниво; лошото е, че само един от нас я е карал достатъчно дълго и достатъчно интензивно/агресивно. И тъй като не мога да считам статията за пълна, ако е написана предимно по чужди впечатления, си запазвам правото да я допълня в бъдеще, когато лично аз натрупам повече километри.

Друг ограничаващ фактор, поне за мен, бе това, че засега съм карал гумите само с твърдак и то такъв, чиято вилка не работи особено впечатляващо. Това уточнение е важно, защото по този начин велосипедът поне малко ме ограничава откъм скорост и агресивност в карането, но пък от друга страна липсата на качествено окачване прави задачата на гумите по-трудна, т.е. изискванията към тях са по-високи. За щастие поне при първия карач-изпитател нещата изглеждаха по-добре, макар че и той ги караше на твърдак.

Надявам се че не съм ви отегчил твърде много с тези бележки, но те винаги са важни за пълнотата на впечатленията. Време е обаче да погледнем към самите гуми.

Както се вижда от таблицата горе, размерът на гумите е 26х2.4 или 60-559 по системата ETRTO. Иначе казано, широчината им би трябвало да е около 60 мм, но това не е точно така. На практика гумите са малко по-тесни, по-специално 56-57 мм в зависимост от широчината на каплата, така че и визуално, и с шублера, те изглеждат по-скоро като гуми с широчина 2.25 или 2.3. Ще си позволя да отворя скоба и да кажа, че подобно несъответствие с размера съм виждал и друг път при Continental. Например при модела X-King, какъвто съм карал при няколко велосипеда, размер 2.25 в повечето случаи изглежда като 2.1, макар че съм виждал и бройки, които са си „пълноразмерни“. Дори за първото поколение на модела Mountain King си спомням, че тестваните от мен тогава гуми бяха с огромен балон и с отбелязаната ширина, а година по-късно, когато един приятел си купи същите, те вече бяха по-тесни, макар и със същия размер. Пиша всичко това заради хората, които държат гумите им да са широки точно толкова, колкото е изписано – при Continental трябва да имате едно наум с размера и е най-добре, ако сте взискателни в това отношение, да ги купите в магазин на живо, за да можете да ги сложите и прецените на място.

Конкретният вариант, който пробвах, е в средната ценова група на Continental, т.е. гони се добро качество на достъпна цена. Pure Grip в името на модела е именно материала за протектора, който е използван. В системата на Continental това е втората по качество и характеристики каучукова смес, непосредствено след Black Chili. В този смисъл производителят твърди, че тя осигурява добро сцепление, ниско съпротивление и най-добра износоустойчивост. Каркасът е с фина и гъста плетка – 180 TPI, което прави стените тънки, гъвкави и леки. Отвън те са с шарка, подобна на пчелна пита, която може би представлява някакъв допълнителен защитен слой – няма изрично споменаване на подобна технология (например Pro Tection) в описанието на продукта, но още тук мога да кажа, че засега няма никакви наранявания по стените, въпреки че гумите не са жалени в това отношение. Бордът е сгъваем, което също води до прилично тегло – едната гума е 704 грама, другата е 708, т.е. и двете са под посочените от производителя 715 грама, а близостта в теглото свидетелства, макар и косвено, за добро технологично ниво и високо качество при производството им. Вярно е, че има и по-леки гуми в категорията 26х2.4, но има и доста по-тежки, така че Mountain King ІІ попада в златната среда.

Като външен вид Mountain King ІІ няма нищо общо с първото поколение, шарката е съвсем различна и ако погледнем по-отдалеч, можем да кажем, че се състои предимно от квадратни бутони в централната част и редуващи се квадратни и правоъгълни грайфери по двете странични линии. При по-внимателно разглеждане се виждат и много допълнителни детайли – сигурен съм, че всеки от тях има своята цел и предназначение, но аз лично не се наемам да дам подробно обяснение, защото в някои отношения не ми е ясно защо производителят е избрал точно такава форма или извивка. Не ме разбирайте погрешно, нямам намерение да се правя на по-голям „разбирач“ от разработчиците на Continental – просто чистосърдечно си признавам, че за някои неща нямам достатъчно познания. Например, лесно ми е да посоча, че напречните разрези на близките двойки централни бутони и надлъжните разрези на всички странични бутони са направени, за да осигурят повърхност с повече ръбове и допълнителна податливост на бутоните, с което да подобрят сцеплението съответно при спиране и завиване. Пределно ясно е, че именно тези близки централни двойки са натоварени със задачата да спират добре, докато другите, по-раздалечени централни двойки имат за цел да осигурят преходна линия, която да подпомага сцеплението при спиране в завой, а и самото завиване в началната му фаза.

Наличието на два ясно изразени „улея“ в иначе закръгления профил на протектора също е нещо, което вдъхва доверие с оглед накланянето на велосипеда, т.е. с оглед завиването. Не мога обаче да дам обяснение защо близките централни бутони са с толкова сложна форма, нито пък защо при страничните се редуват един прав и един наклонен – очевидно това е направено с идеята да се подобри поведението на гумата при търкаляне и спиране (централните двойки) и при завиване (страничните грайфери), но не мога да кажа по какъв точно начин. Цялостно шарката е доста разредена в средната част и малко по-гъста при двете странични линии. Това предполага сравнително добро очистване от калта, но засега още не съм карал гумите в истинска, лепкава кал, за да проверя дали е така. На теория Mountain King ІІ изглежда като универсална, агресивна гума, подходяща за най-широк кръг условия за каране. Доколко това се потвърди при карането в реални условия?

Започвам с впечатленията на първия карач-изпитател, защото той направи и най-много километри с нея. В началото той беше доста доволен от гумите и от цялостното им поведение – и като търкаляне, и като спиране, и като завиване. Впоследствие обаче, започвайки да ги кара по-интензивно и смело, сподели, че при завиване в някои условия Mountain King ІІ е доста непредсказуема гума, т.е. че се е случвало да поднесе неочаквано или по-рязко от очакваното.

Изминатите от него 300 км, включващи сериозно каране, а не просто разходки, бяха много ценни с оглед преценката за износоустойчивостта на Mountain King ІІ с каучуковата смес Pure Grip. На този въпрос искам да се спра подробно, защото преди да получа гумите, бях чувал от други хора (само че за варианта Black Chili), че са имали проблеми с откъснати бутони, преди още да са се износили значително, като не беше ясно дали става дума за дефектни бройки или за по-широко разпространен проблем. За тестваните от нас гуми мога твърдо да кажа, че след 360 км са износени изцяло в рамките на нормалното, откъснати бутони няма, грайферите на предната гума все още са с отчетливи, остри ръбове, докато при задната гума се наблюдава отчетливо износване в следствие на спирането, а тук-таме има и цепнатини в каркаса от съприкосновение с остри скали, но за момента никое от тези неща не представлява съществено нарушаване на цялостта на продукта. На снимките долу можете да видите състоянието на предната (вляво) и задната (вдясно) гуми, снимани един ден преди написването на статията:

Както казах, аз и брат ми засега сме карали велосипеда с монтираните на него тестови гуми само няколко пъти, но „по-лошото“ е, че тези карания бяха предимно в идеални условия, т.е. скоро след дъждовни дни, когато почвите бяха все още влажни, но без да са кални, и осигуряваха сами по себе си добро сцепление. Иначе самите пътеки и маршрути, по които сме ги карали, бяха доста разнообразни и като настилка, и като препятствия. Засега и двамата останахме доволни от Mountain King ІІ. Брат ми даже ги похвали доста и каза, че се е чувствал с тях много стабилно и уверено. Аз, от своя страна, мога да кажа, че засега гумите не са ме подвели в завой и се справят съвсем добре със спирането на различни настилки, а и при изкачване не се усещат тежки, въпреки че това няма как да е най-силната им страна.

Със сигурност обаче за по-пълна и адекватна преценка аз лично имам нужда да ги покарам още, а най-добре е на АМ велосипед с двойно окачване, тъй като с такъв винаги си позволявам по-бързо и агресивно каране. За жалост обаче, при настоящата тенденция за масово преминаване към 27.5-цолови велосипеди, не зная кога точно ще имам възможност да ги пробвам с „мек“ АМ/ендуро байк. Затова оставям тази статия с отворен край…

Заключение

Отново ще кажа, че за момента то може да е само предварително. Моите лични впечатления от гумите са добри – смея да твърдя, че при умерено (бързо, но не прекалено агресивно) каране, Mountain King ІІ не ме подведе нито веднъж. Напротив, усещането с тях беше стабилно, завиването без изненади, спирането солидно, а търкалянето при каране нагоре добро. Това автоматично ги прави добър избор за доста широк кръг от хора, които искат да имат универсална, стабилна гума отпред, която няма да ги умори по баирите нагоре и няма да увеличи теглото на велосипедите им, нито пък ще ги предаде лесно на по-трудни терени и настилки. За жалост обаче все още не мога да кажа дали поведението им, описано по този начин, ще се промени при още по-бързо и най-вече при по-агресивно каране с АМ велосипед, тъй като още не съм ги пробвал с такъв. В тази насока засега разполагам само с мнението на първия (и основен като количество километри) изпитател, който съобщи за известна непредсказуемост в завоите при по-здраво натискане, така че това е нещо, което е добре да имате предвид, ако карате на по-високо ниво и решите да заложите на този модел.

+

Универсална шарка с добро поведение във всички ситуации и терени при умерено каране.

Прилично тегло.

Здрава конструкция и добра износоустойчивост.

Има данни за известна непредсказуемост в завой при по-агресивно каране и/или по-проблемни настилки.

За контакти:

Велосипед ООД
Западна промишлена зона
3700 Видин, България
[email protected]
www.velosiped.bg

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>