Continental Mountain King 2.4 Supersonic

Преди време Continental представи нов материал за протектора, наречен Black Chili. Интересното при него е използването на наночастици въглерод, които са около 10 пъти по-малки от стандартните въглеродни частици, използвани досега във велосипедните гуми. германският производител твърди, че технологията позволява подобряване на сцеплението с 30%, намаляване на съпротивлението при търкаляне с 26% и дори подобряване на износоустойчивостта с 5%. Една от най-новите гуми, използващи този материал, е Mountain King – модел, от който на българския пазар все още са доставени само няколко пробни бройки. Една такава от няколко месеца е монтирана на велосипеда ми.

 

Става дума по-конкретно за модификация Mountain King Supersonic с размер 2.4 инча или 60-559 ETRTO. Supersonic при Continental означава, че са използвани най-леките материали и конструкция. Другите варианти са ProTection (с допълнителна защита на стените срещу прорези и разкъсвания), UST версия (за безкамерни гуми) и базовата версия, която е по-достъпна като цена и не използва споменатите допълнителни „екстри”, нито е с протектор от Black Chili. Що се отнася до размерите, Mountain King се предлага и с широчина 55-559 ETRTO, т.е. 2.2 инча. Цената в България ще бъде от 33лв. за базовите модификации до 65лв. за пробваната от мен гума.

Едно начално уточнение – карал съм гумата само отпред, защото нямах друга с подходящ размер, за да изпробвам Mountain King и като задна. Второ уточнение – имах възможността да я карам както с байк с добре работещо дългоходово двойно окачване, така и със сравнително непретенциозен твърдак с пружинено-еластомерна влика. Казвам го, защото в единия случай скоростта е по-висока и предизвикателствата за гумата идват от нея. В другия случай скоростта е по-ниска, но значението на гумата не е по-малко, тъй като подобна евтина вилка съвсем не подпомага сцеплението така, както го правят по-добре работещите.

Няма как да не започна с това, което е залегнало и в името на конкретната модификация чрез означението Supersonic – теглото. 524 грама! Измерено с прецизна електронна везна, няма майтап. За гума с голям балон и широчина на грайфера 60мм това е много, много добро постижение!

Всъщност замерванията ми установиха дори известно подценяване на размера на гумата – шублерът показа 61мм при две различни капли (една с широчина 28мм и една по-тясна). Ако не ви интересуват чак такива подробности, ще отбележа просто, че гумата наистина е голяма и означенията на производителя съвсем не са произволни.

Широчината на гумата осигурява стабилност върху множество терени и настилки, а също и добро сцепление при спиране. Разбира се, заслуга има и шарката, която изглежда универсална и като цяло има доста агресивен вид. Както споменах в началото, според Continental значението на материала Black Chili също е голямо. Знам, че е много субективно, но „на пипане” грайферите са доста меки и податливи, само че не са толкова „лепкави”, колкото при някои други модели и производители и сякаш по-бързо възвръщат формата си при деформация. Разбира се, най-голямо значение има поведението на гумата при каране, а не при пипане. За няколко месеца под нея мина почти всичко – от чакъл и скали до кал, трева и шума. Няма какво да го увъртам, останах впечатлен от качествата й! През целия пробен период Mountain King поднесе само 2-3 пъти, и то леко, и то на мокри участъци, където човек очаква подобни волности. Сцеплението бе чудесно както при спиране, така и в завой, и то при най-различни терени и ситуации. Дори в тежки условия Mountain King се държеше по-стабилно и предсказуемо, отколкото очаквах – например при спиране в кал или в завой. Разбира се, ще направя уточнението, че не става дума за каране на границите на възможното по трасета за спускане – в такива условия не съм я пробвал, тъй като нито съм спускач, нито гумата е предназначена за такъв тип каране.

Една от причините за горното ограничение, въпреки големия размер, е леката конструкция с тънък еднослоен каркас. Повечето от вас знаят, че за спускане е препоръчително да се кара с двуслойни гуми, които са и значително по-тежки. Mountain King 2.4 вероятно би могла да бъде използвана от спускачи, търсещи максимално олекотяване на байка си, но по-удачният избор за тях би била модификацията със защита на стените ProTection. Що се отнася до варианта Supersonic, той е насочен основно към ендуро/АМ байкове и Continental изрично предупреждават, че гумата е по-уязвима и податлива на разкъсвания и други наранявания. За мое щастие такива проблеми не съм имал, въпреки някои доста гъсти и каменисти пущинаци, в които се наврях с нея. Редно е да отбележа обаче, че с Mountain King Supersonic не са нужни особени усилия, за да прещипете вътрешната гума при среща с остри ръбове, така че е добре да не я карате с много ниско налягане.

За съпротивлението при търкаляне винаги ми е било трудно да давам оценка. В крайна сметка не съм машина, за да мога да го измеря. От една страна шарката на Mountain King е агресивна, а размерът достатъчно голям, така че едва ли може да се очакват чудеса в тази насока. От друга, теглото е впечатляващо ниско, което със сигурност е в състояние да спести ценна част от енергията ви и дава предимство пред по-обикновени гуми с подобна широчина (а за тежките с двуслоен каркас да не говорим!).

Що се отнася до износоустойчивостта, след няколкостотин километра гумата все още изглежда като нова със съвсем леко изтриване на горната част на бутоните.

За „капак” ще кажа, че Mountain King 2.4 определено се превърна в един от фаворитите ми за АМ велосипеди и за каране при семесени условия и терени. Чудесна шарка, приличен размер и отлично сцепление, а в случая с модификацията Supersonic се добавя и впечатляващо тегло. Едно много добро допълнение в каталога на Continental!

За контакти:
„Веломания“ ЕООД
ул.“Гюешево“ 83
тел: 8127072
www.velomania-bg.com

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>