Напитки Oshee

Oshee е сравнително нова за българския пазар марка, като компанията производител е базирана в Полша. Аз лично за първи път се срещнах с продуктите им през лятото, в Южния парк, където те бяха спонсори на ХСО състезанието. Малко след това дистрибуторите на марката за България (Axxon) се свързаха с мен с желанието да ми предоставят няколко продукта за проба – по-точно цяло кашонче с голяма част от напитките, които човек може да срещне и купи с тази марка. Някои от тях са типично спортни напитки – например изотоничните формули. Други са със смесено приложение – спортно, ежедневно, здравословно. Трети пък са замислени основно като добавки за по-здравословен начин на живот, без да са насочени специално към спортисти и физически активни хора. Така че в кашончето имаше за всеки по нещо, а за мен от всичко. 🙂 Трябваше ми известно време да изконсумирам всички тези видове напитки, но сега, когато приключих с тази „задача“, вече мога да ви запозная с тях. На някои от продуктите ще се спра по-подробно, тъй като са по-важни за колоездачи и активни хора, на други ще отделя по-малко внимание.


Важни уточнения, които искам да направя още в началото, са:

1. На почти всеки е известно, че при консумацията на подобни продукти човек не винаги, даже по-скоро рядко, може да усети директно и моментално въздействието им. В този смисъл няма да си измислям плацебо ефекти и да ви казвам как внезапно съм бил обзет от прилив на нещо си. В повечето случаи спортните напитки съдържат важни за организма вещества, подпомагащи го по един или друг начин при физическо натоварване, и за това съдържание човек се доверява на производителя – аз поне нямам химическа лаборатория, за да изследвам състава на храни и напитки. Мисълта ми е, че тези вещества, съдържащи се в напитките, се доставят на организма и евентуално вършат каквото трябва, но това са процеси, които в повечето случаи нито са мигновени, нито пък са толкова осезаеми. Ефектът по-скоро е косвен и се усеща на следващия ден или при по-продължително натоварване под формата на по-малко умора, по-малко схващания на мускулите, повишен тонус, повече енергия и т.н. Отделен момент пък е колко субективни могат да бъдат тези ефекти в зависимост от индивидуалния метаболизъм и куп други неща.

2. Някои от напитките съдържат захар, други съдържат изкуствени подсладители, трети съдържат и двете. Не съм нито диетолог, нито химик, така че не се наемам да твърдя кое е полезно, кое е вредно и за кого. В интернет има тонове информация по тези въпроси, друг въпрос е кои източници колко са достоверни. Това, което мога да кажа на база на досегашния си опит е, че всички енергийни, изотонични и други спортни напитки, които съм пробвал до момента, съдържат изкуствени подсладители и/или захар. В случаите, когато имам нужда от такива напитки, приемам, че тази нужда е по-належаща от съобразяването с теориите за хранене само с естествени продукти и т.н. Никого за нищо не агитирам, само изтъквам, че хората, които имат нужда от бързото и лесно решение, наречено „спортна напитка“, няма как да не погълнат известно количество захар или подсладители. Разбира се, че могат да се намерят най-различни рецепти за домашно приготвени напитки с високо енергийно съдържание или с други полезни вещества, добити изцяло по естествен път от биопродукти. Хората, които имат време и желание да си приготвят подобни неща, вероятно няма да дочетат тази статия. Аз обаче не съм от тях, така че с удоволствие пробвах продуктите на Oshee, за да мога да споделя впечатленията си в следващите редове.

Изотонични напитки 750 ml

Цена: 1.60 лв.

За по-лесно първо ще цитирам самия производител:

Изотоничните напитки OSHEE са професионално разработена формула, съдържаща микро- и макроелементи. Благодарение на електролитите (натрий и калий) и витамините от група B в състава си, напитката утолява жаждата, осигурява оптимална хидратация на организма и в същото време повишава нивaта на издръжливост и енергия по време на физически натоварвания. Осмотичната ѝ концентрация е подобна на осмоларитета на течностите в човешкия организъм, което води до бързото ѝ и ефикасно усвояване и поддържането на подходящо ниво на хидратация, енергия и сила.

Добавям от себе си, ако случайно някой не знае или не е разбрал, че изотоничните напитки се грижат за възстановяването на баланса на определени минерали и соли, които човек изхвърля чрез потта при интензивно физическо натоварване. Без приемането на такава напитка възстановяването на тези вещества става по-бавно, което пък намалява ефективността на организма, особено ако натоварването продължи по-дълго или в продължение на няколко дни.

Oshee имат няколко вида изотонични напитки. Някои от тях се различават само по вкуса. Други обаче имат и малко по-различна формула, като една от тях е оптимизирана за колоездачи и за други спортове, при които издръжливостта е от по-голямо значение:

Както се вижда и от етикета, специализираната изотонична напитка за колоездачи е с добавени аминокиселини BCAA (Л-левцин; Л-изолевцин и Л-валин), колаген, витамини и повече калий за още по-добра хидратация, издръжливост по време на физическо натоварване и по-добро възстановяване след него. От тази напитка имах няколко бутилки, т.е. най-често употребявах нея. За мен лично тя бе и един от най-вкусните варианти – комбинацията от лайм и мента е много приятна и освежаваща, без да е прекалено концентрирана.

Ако говорим за вкус обаче, моят абсолютен фаворит е синята напитка. Може на цвят да изглежда най-изкуствена (макар че, от друга страна, определено прави впечатление), но на вкус е почти пристрастяваща! Имах голям проблем с нейното дозиране, тъй като обикновено след първата глътка ми се искаше да пия още и още – не от жажда, а от лакомия!

В кашончето имаше също така изотоници с вкус на лимон и т.нар. „чист“ вариант с естествен аромат на лайм – напитка без захар и оцветители, обогатена с витамини и с добавен L-карнитин за хора, упражняващи контрол върху теглото и приема на калории. Тези два варианта също са леки и приятни за усвояване.

Доколко успях да усетя ефект от изотоничните напитки на Oshee? Ползвах ги в три ендуро състезания през сезона, както и в 24-часовия маратон, където натоварването бе особено продължително и повтарящо се, а също и при 2-3 обикновени карания. Обобщено мога да кажа, че макар подготовката ми за тези състезания да бе равна на кръгла нула, след интензивното натоварване се чувствах съвсем добре. Един от доловимите признаци за добра хидратация при използването на изотонични напитки е чувството за жажда, което намалява. Ясно усетих това при 24-часовия маратон, където обикновено изпивах половин бутилка преди всяка обиколка и още половин след това. По време на самото каране, въпреки лудото биене на сърцето ми, почти не усещах нужда от вода и я пиех само защото трябва, а не защото ми съхнеше устата или нещо подобно. Отново ще се повторя обаче, че това са по-скоро косвени индикации за това, че необходимите вещества са доставени на организма ми чрез приятна и вкусна напитка.

Една от основните характеристики на изотоничните продукти на Oshee е, че те са готови за употреба. Няма нужда да ги разреждате или нещо друго – отваряте капачката и пиете. В този смисъл те са и на много добра цена, може би най-добрата за такива напитки, без да претендирам да съм правил пълно пазарно проучване – сравнявам само с тези, чиито цени съм виждал. Със сигурност има и някои по-евтини изотонични напитки, които обаче са от другия тип – таблетки, прахчета и т.н., т.е. трябва да бъдат разтворени, смесени, разбъркани или нещо друго. Всеки вариант си има плюсове и минуси – предимствата на готовите напитки от гледна точка на време за приготвяне или за консумация са очевидни.

Самите бутилки са много удобни, защото гърлото им е с дозатор, капачката се затваря плътно и хубаво, а формата позволява да се сложат както в страничен джоб на раница, така и в повечето поставки за бидони по рамката. Аз лично запазих няколко от тях, за да ги ползвам и за вода или за домашно приготвени сокове, т.е. дори от тази гледна точка цената е изгодна.

Води с витамини и минерали – 555 ml

Цена: 1.60 лв.

Защо точно 555 ml? Не зная, но звучи добре! 🙂 Освен това бутилките са подходящи за многократна употреба, с широко гърло и удобна форма. Какво се крие в тях обаче? Отново ще цитирам на първо място производителя:

Комбинации на овкусена вода с добавени витамини и/или минерали, нужни за правилното функциониране на човешкото тяло. Добавените витамини и/или минерали в състава дават 100% от референтния им дневен прием.

В тази група продукти има няколко напитки, които пробвах – ще споделя впечатленията си за всяка от тях отделно, защото самите напитки са доста различни.

Вода с витамини и магнезий

Тази напитка може би има най-голяма приложимост при карането на колело, защото магнезият помага срещу мускулни схващания. Напитката е с приятен лимонено-портокалов вкус, макар да не го усещах като напълно естествен – има и някаква изкуствена нотка. До тази „подобрена“ вода прибягвах при всяко ендуро състезание, изпивайки я постепенно в рамките на деня превантивно срещу крампи в мускулите. Количеството и концентрацията на магнезий в нея не са такива, че да усетя моментален ефект, но във всички случаи при такива по-сериозни натоварвания предпочитам да „вкарвам“ в организма си повече от това вещество, особено когато не съм в добра форма. Стандартната дозировка с оглед на дневните нужди е 1 бутилка дневно. При нестандартни натоварвания обаче аз лично консумирах и повече – по време на 24-часовия маратон например изпих 2 такива бутилки и допълнително взех хапче магнезий, защото зорът ми дойде в повече и един от мускулите на краката ми започна да се схваща. След този момент обаче, заради комбинираното действие на хапчето и напитката, довърших състезанието без нови схващания и без да имам сериозни проблеми с крампиралия мускул.

Вода с витамини и минерали

Това е приятна напитка, която няма пряко спортно приложение – нейната цел е да добави в организма множество витамини и някои минерали. Приемете я като аналог на разтворимите ефервесцентни таблетки сутрин, само че с приятен аромат и вкус на боровинка.

Вода с витамини и L-карнитин

Може да ви прозвучи смешно, но тази напитка забравих да я снимам, преди да я изпия. Тя и без туй не ми допадна на вкус, твърде изкуствен ми се стори. Да чукам на дърво, нямам и нужда от нея, тъй като думата „Slim“ в името ѝ и наличието на L-карнитин показват, че е насочена към хора, които желаят да намалят теглото си. Аз засега нямам такива амбиции, но за много хора тя вероятно би представлявала интерес.

Витамин шотове

Цена: 1.40 лв.

Това са напитки в концентриран вид, които се пият наведнъж и зареждат организма с цяла дневна доза витамини, а някои от тях и с минерали.

На горната снимка виждате синия шот, който съдържа витамин B6 и магнезий. Този продукт е доста важен за мен, защото в случай на мускулно схващане се усвоява доста бързо (може би защото е концентриран в по-малък обем) и определено дава ефект. Тук вече мога да твърдя, че действието на напитката е бързо и осезаемо, но преценете сами от следващите редове.

Първия такъв шот изпих по време на витошкото състезание Home Mountain Enduro 2015. Ако сте чели репортажа ми за него, написаното там не беше някакво моментно преувеличение – за мен това бе едно от най-тежките карания, които съм правил, включително и във физическо отношение. Между втори и трети етап, докато качвах велосипеда си на автобуса, усетих, че мускулите  на ръцете ми се схващат, даже доста се изненадах. Очевидно бях карал с много повече напрягане от обикновено и в комбинация със силно пресечения терен ефектът бе налице. Веднага отворих и изпих магнезиевия шот, като в рамките на 30-40 минути, докато стигнем до Алеко, мускулите ми вече се бяха отпуснали напълно. В следващите два етапа, които бяха още по-трудни, нямах проблеми. В следващите три дни обаче разбрах, че този шот явно ме е спасил в деня на състезанието и от крампи на бедрата, защото такава мускулна треска, която да ме затрудни при слизането по стълби, не бях усещал може би от детските години.

В следващото ендуро състезание, Elevation 999 в Пампорово, реших да изпреваря събитията и изпих шота още след третия етап, преди да усетя схващане в мускулите (само лека умора). До края на състезанието нямах никакви проблеми, никакви наченки на схващания, включително в доста дългия и тежък четвърти етап.

Магнезиевият шот е с вкус на манго и е много приятен.

Другият шот, съдържащ няколко вида витамини, е подходящ за всеки, който иска да си набави дневната дажба от тях ударно. Неговият вкус на екзотични плодове също е много добър.

Чай с витамини

Цена: 1.40 лв.

Освен описаните дотук напитки, в портфолиото на Oshee има и студен чай с няколко различни вкуса, както и в два вида опаковки – пластмасова бутилка 555 ml и алуминиева кутийка. Имах на разположение три вкуса/аромата – Yerba Mate, жасмин и мента+лимон. И за трите мога да кажа, че са освежаващи, приятни напитки, еднакво подходящи за всяко време на деня, а също и в колата, когато човек е на път.

А къде можете да ги закупите?

В големите хранителни супер и хипермаркети, някои вериги бензиностанции, по-малки хранителни магазини, както и на доста места онлайн и в много спортни и фитнес зали. Както казах, марката е нова, но продуктите вече могат да се намерят на доста места в търговската мрежа.

Заключение

Почти всички продукти на Oshee ми допаднаха като вкус – приятен, ненатрапчив, при някои се усещаше естествен, при други има нотка на „химия“, но съвсем лека (изключение прави овкусената вода Slim). Не съм имал никакви проблеми с усвояването им. От изотоничните напитки най-много ми хареса тази със син цвят, но за колоездачните си нужди бих заложил най-вече на специализираната формула, която също е доста приятна като аромат. От овкусените води тази с магнезий е добра за случаи, когато се гони превантивен ефект (зареждане с магнезий преди, по време и след интензивно натоварване), а водата с витамини може да се ползва в ежедневието като средство за набавянето им. Още повече обаче ми харесаха трите вида чай, които са много приятни, тонизиращи напитки – за път, за офиса и дори за дома. Магнезиевите шотове мога да ги препоръчам като бързо и ефективно средство срещу крампи (схващания на мускулите) – поне при мен действаха безотказно. Цените са като на повечето други безалкохолни напитки на пазара, а спрямо някои други специализирани спортни напитки Oshee са си направо достъпни.

За контакти:

АКСОН България ООД
Гр. София
тел: 02/81 91 000
https://www.facebook.com/OsheeBulgaria

{gallery}products_test/2015/test-2015_oshee-drinks_pics{/gallery}

One Response to “Напитки Oshee”

  1. Павлин

    Много полезна информация, за пръв си купих Oshee тази за колоездачи съа добавени Bcca, biotin, niacin, vitamin b6…… Въпросът ми, е за тренитовка дали е подходяща точно тази или някои от другите. Всички са различни и с различно действие и цели. Става въпрос за фитнес тренировка нормална от 50 минути до.час макс.
    Любител, не съм професионалист.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>